کارشناس روابط بینالملل:
آمریکاییها چشمهایشان را روی نفت فروختن ایران بستهاند
کارشناس روابط بینالملل گفت: من معتقدم که مذاکرات انجام خواهد شد، چه در دوحه چه در عمان و... نشانه های مثبت هم این است که آمریکایی ها چشم هایشان را روی نفت فروختن ایران بستهاند.
علی اصغر زرگر، استاد روابط بین الملل، درباره مواضع دولت رئیسی درباره برجام به خبرنگار سیاسی منیبان گفت: رئیس جمهور رسما اعلام کرد که ما پای مذاکره هستیم. در مورد ایران و آمریکا مسئله دعوای موش و گربه است و دیپلماسی ما در اینباره خیلی سطحی شده است. حداقل در مذاکرات هستهای و برجام، ایران میتوانست توانمندی به خرج بدهد و با یک اعتماد به نفس مذاکره کند. کار دیپلماسی نزدیکی منافع طرفین است. دیپلماسی فن ممکن ساختن، غیرممکن هاست. من معتقدم که مذاکرات انجام خواهد شد، چه در دوحه چه در عمان و... نشانه های مثبت هم این است که آمریکایی ها چشم هایشان را روی نفت فروختن ایران بستهاند. ایران نیز در یمن و یک سری مناطق حمایت هایش را کم کرده است. در مورد نقاط دیگر نیز ایران روشهای ملایمی را دنبال می کند. ایران در خیلی مواضع خود نرمش به خرج داده است.
او در ادامه در رابطه با اهمیت گفتگوهای حاشیه نشست سازمان ملل اظهار کرد: فرض کنید که ما با جیبوتی روابطمان قطع بود ولی در حاشیه نشست سازمان ملل مذاکره شد و نتیجه گرفتند که روابط بهتر شود. نتیجتا مذاکرات در حاشیه جلسات سازمان ملل همیشه مهم بوده است. روحانی هم که به سازمان ملل میرفت این مذاکرات وجود داشت. شکی نیست که در این نوع مجامع میتواند، مذاکرات دیپلماتیک خوبی شکل بگیرد که دیگر نیازی به واسطه هم نباشد.
او افزود: آمریکایی ها دنبال منافع خودشان هستند و چون اعراب دوست آن ها هستند باید منافع آنها را نیز در نظر بگیرند. هر کشوری دنبال منافع خاص خودش است، ایران هم باید همین کار را انجام دهد و دیگر زمان آن هم رسیده که قهر و ناز را کنار بگذارند و حداقل مذاکرات رو در رو با آمریکا داشته باشند.
این کارشناس روابط بین الملل در ادامه در رابطه با علت تمایل آمریکا برای گفتگو با ایران اظهار کرد: آمریکاییها گلوگاه ایران را در دست دارند و ما یک دلار هم نمی توانیم بدون اجازه آنها جا به جا کنیم. آمریکاییها در خاورمیانه متحدان بیشتری از ما دارند. اما در عین حال یک موضوع وجود دارد ایران یک چرخش جدی به سمت شرق کرده است ایران هنوز هم به عنوان یک کشور بانفوذ در منطقه، برای آمریکاییها مهم است. آمریکاییها نمیخواهند ایران را به صورت جدی از دست بدهند و میخواهند به یک توافق با ایران برسند که اعراب و اسراییل هم راضی شوند. از طرف دیگر با توجه به اینکه جامعه ایرانی رویکرد غربی دارند و عمدتا به غرب سفر می کنند تا مسکو و پکن از تمایلات ملت نیز استفاده میکنند. آمریکایی ها همین که بتوانند مسائل هستهای ایران را حل کنند برای آن ها کافی است.
زرگر در پایان گفت: تحریم ها تا حدی باقی میماند، عراق هم که الان دوست آمریکا شده تحریمهای دوران صدام تا حدی باقیست. در نهایت چالشهای منطقی قابل حل است اما برخی تحریمها باقی خواهد ماند.