پیام مثبت چین درباره احیای برجام
وزیر امور خارجه چین با اشاره به پیشرفت مذاکرات وین درباره برجام تصریح کرد که امکان احیای این توافق وجود دارد.
به گزارش منیبان، «وانگ یی» روز سهشنبه در نشست مجازی کنفرانس امنیتی مونیخ، برجام را یکی از بسترهایی توصیف کرد که چین و اتحادیه اروپا درچارچوب دفاع از چندجانبه گرایی همکاری میکنند. وزیر امور خارجه چین افزود که اعضای برجام «سخت در تلاش هستند تا این توافق را در کنار قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل و صلح در خاورمیانه» حفظ کنند.
نمایندگان کشورهای عضو برجام طی یک ماه گذشته در وین گردهم آمدند تا در خصوص احیای این توافق و لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران رایزنی کنند. آنها تاکنون چندین نشست در قالب کمیسیون مشترک برجام در وین تشکیل داده و در زمینه احیای توافق هستهای پیشرفتهایی را به دست آوردهاند.
برداشت قریب به اتفاق قدرتهای جهانی از ماحصل مذاکرات وین حاکیست که پیشرفت قابل توجهی به دست آمده و دورنمای فعال شدن برجام و رفع تحریمهای آمریکا نمایان شده است. هیات ها در جلسه هفته گذشته با اشاره به متن های تهیه شده که در نتیجه نشست های متعدد دوجانبه و چندجانبه در سطوح مختلف حاصل شده اند، از وضعیت کلی مذاکرات و مسیر طی شده اظهار رضایت و بر ضرورت حفظ آهنگ کنونی در ادامه گفتگوها تاکید کردند.
وزیر امور خارجه چین در بخش دیگری از اظهاراتش از سیاستها و رویکرد یکجانبهگرایانه دولت سابق آمریکا انتقاد کرد و گفت: در سالهای اخیر یک ابر قدرت منافع خود را در اولویت قرار داده و به نهادها و پیمانهای بین المللی پشت و با اعمال تحریمهای یکجانبه به نظام بینالملل خسارتهای گستردهای را وارد کرد.
«وانگ یی» با اشاره به آنچه ایستادگی چین و اتحادیه اروپا علیه زورگوییهای ترامپ خواند افزود: دو طرف با برداشتن گامهای محکم از چندجانبه گرایی دفاع کرده و از اینکه دنیا به سمت تقابل و شکاف حرکت کند پیشگیری کردند.
وی در همین پیوند تصریح کرد که پکن، اتحادیه اروپا را به دید شریک نگاه میکند نه رقیب. وی خواستار توسعه همکاریها میان دو طرف در خصوص حل و فصل سیاسی چالشهای بین المللی از جمله احیای برجام، بحران سوریه و مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی شد.
وزیر امور خارجه چین در همین پیوند از دخالت دادن اختلاف نظرهای سیاسی در روابط تجاری فی مابین انتقاد و تصریح کرد که این شیوه به مصلحت دو طرف نیست.
وی بیان داشت که برخی کشورها در اروپا، چین را یک رقیب سیستماتیک میخوانند، اما «ما با این تعبیر مخالفیم». «وانگ یی» با مروری بر گستره روابط دو طرف طی دهههای اخیر عنوان کرد که این مساله نه تنها به نفع چین و اروپا که فراتر از ان بوده است.
وی افزود که چین اکنون به یک قدرت تجاری تبدیل شده درحالی که برخی در اروپا ترجیح میدهند که پیشرفتهای پکن را تهدید تلقی کنند. این درحالیست که به گفته وزیر امور خارجه چین، این کشور به مسیر پیشرفت ادامه داده و خطری برای سایر کشورها نخواهد بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی چین در حالی این مطلب را بیان کرد که پارلمان اروپا هفته پیش روند تصویب توافق جامع اتحادیه اروپا و چین را متوقف و از سرگیری این روند را منوط به لغو تحریمهای چین علیه مقامات اتحادیه اروپا کرد.
در نشست هفته گذشته نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه اروپا با ۵۹۹ رأی موافق در برابر ۳۰ رأی مخالف تصمیم گرفتند که روند تصویب توافق جامع اتحادیه اروپا و چین تا زمانی که چین تحریمهای خود علیه مقامات این اتحادیه را رفع کند، متوقف بماند.
توافق جامع اتحادیه اروپا و چین در زمینه سرمایهگذاری اواخر سال گذشته میلادی پس از ۷ سال مذاکره میان دو طرف حاصل شد؛ هرچند اجرایی شدن این توافق منوط به تصویب آن در پارلمان اروپاست.
در صورت اجرایی شدن این توافق، موانع سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی در چین برطرف شده و جایگاه چین به عنوان یک شریک تجاری مورد اعتماد اتحادیه اروپا تقویت و تثبیت میشود.
دولت چین در اواسط ماه مارس (اوایل فروردینماه) در واکنش به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه یک نهاد و ۴ مقام چینی به بهانه نقض حقوق بشر، ۴ نهاد و ۱۰ شخص حقیقی اروپایی را تحریم کرد.
گفتنی است که کنفرانس امنیتی مونیخ که هر ساله با حضور رهبران و مقامات بلند پایه کشورها در آلمان برگزار میشد، به دلیل همهگیری کرونا امسال تشکیل نشد. در عوض اسفندماه سال گذشته نشستی محدود با حضور تعدادی از رهبران جهان به صورت ویدئو کنفرانس برگزار و قرار شد که سایر جلسات به صورت ادواری ادامه یابد.
نشست امروز هم تحت عنوان روابط چین و غرب با حضور وزیر امور خارجه چین برگزار شد.