متن کامل سخنرانی سیدعباس عراقچی در صحن مجلس

وزیر پیشنهادی امور خارجه از مسعود پزشکیان قدردانی کرد و گفت: از رئیس جمهور محبوب و دانشمند، سپاسگزارم که به من اعتماد کردند و اینجانب را لایق تصدی سمت وزارت امور خارجه دانستند.

متن کامل سخنرانی سیدعباس عراقچی در صحن مجلس

به گزارش منیبان، عباس عراقچی سیاست خارجی دولت چهاردهم را«فراگیر، فعال و اثرگذار» خواند و گفت: در صورت کسبرای اعتماد از مجلس و در مقام وزیر امور خارجه سه ماموریت اصلی شامل «تامین منافع ملی، و حفظ وافزایش ثروت ملی»،  «تحکیم امنیت ملی و ارتقاء قدرت»و  «حفظ و تقویت عزت و منزلت» را دنبال خواهد کرد.

وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت چهاردهم روز یکشنبه ودر جریان اخذ رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی، برنامه‌های خود برای تحقق ماموریت‌های ترسیم شده راتشریح کرد و گفت: اول، به برکت مولفه های قدرت درعرصه های مختلف،‌ اکنون «تراز راهبردی ایران» درمنطقه و فرامنطقه ارتقاء فوق العاده ای یافته است. دستگاه دیپلماسی باید این دستاورد را پاس بدارد، بر آن بیفزاید و فرصت های حاصل از آن را در جهت تامین منافع، امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی، کشف و به ثروت ملی تبدیل کند.

دکتر عراقچی در تشریح دومین محور برنامه کاری خودگفت: برای تولید ثروت، سیاست خارجی باید در مدارپیشرفت اقتصادی کشور قرار گیرد و همسو با اهدافبرنامه هفتم توسعه حرکت کند. بدین منظور، تمامیظرفیت‌های دیپلماسی برای کسب سهم شایسته ازبازارهای جهانی، گشایش مسیرهای جدید، مانع زدایی، تسهیل‌گری و امیدبخشی به فعالان اقتصادی اعم ازدولتی و خصوصی به کار گرفته خواهند شد. 

وضعیت مرزها سومین محور برنامه کاری وزیر پیشنهادیامور خارجه است. او در تشریح این محور گفت: مرزهای ما ضامن امنیت و آرامش ما هستند. در امتداد سیاست همسایگی بلاواسطه، و تلاش برای به حداقل رساندن اختلافات و پیونددهی زیرساختی با همسایگان در حوزههای مختلف، «دیپلماسی مناطق مرزی» را به عنوانابتکاری جدید با بهره گیری از ظرفیت شهرها و استانهای مرزی، پیش خواهیم برد. نقش و مشارکت مقامات محلیو  نمایندگان محترم استان های مرزی در این مسیربرجسته خواهد بود.

وزیر پیشنهادی امور خارجه در ادامه و تبیین راهکار چهارم برنامه خود اظهار داشت: سیاست خارجی ما بایدحضور فعال و اثرگذار در برابر امواج و حوادث منطقه ای و جهانی داشته باشد. این وظیفه ای است که مقام معظمرهبری در سخنرانی روز تنفیذ بر ما تکلیف فرمودند. وزارت امور خارجه دولت چهاردهم کنشگرانه، فعالانه واثرگذار به ایفای نقش در عرصه های منطقه ای و جهانی خواهد پرداخت و هرگز منفعل نخواهد بود.

حسن همسایگی، پنجمین محور کاری عراقچی است. اوتاکید کرد: سیاست حسن همسایگی همچنان با قوت به پیش خواهد رفت و تلاش می شود فرصت های عظیم سیاسی و اقتصادی در حوزه همسایگان به ثمربخشی منجر شوند.

وزیر پیشنهادی امور خارجه اظهارداشت: چین، روسیه ودیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه مابوده اند، قدرت های نوظهور، و عرصه های جدید درآفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند.

دیپلمات ارشد ایران در مورد مناسبات با اروپا هم گفت: اگر اروپا رفتارهای نادرست و خصمانه خود را نسبت به جمهوری اسلامی ایران اصلاح کند، در فهرست اولویتهای ما قرار خواهد گرفت. و بالاخره، سیاست ما در موردآمریکا، سیاست «مدیریت تخاصم» خواهد بود.

عراقچی در تبیین ششمین محور کاری خود تصریح کردکه در رابطه با تحریم ها، سیاست ما بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری مد ظله العالی در دیدار اخیر بانمایندگان محترم مجلس، متوجه خنثی سازی تحریم ها، وهمزمان تلاش برای رفع آنها است. سیاست خارجی درزمینه خنثی سازی و بی اثرسازی تحریم ها در خدمتدولت خواهد بود.

عراقچی در عین حال گفت که وزارت امور خارجه از تکلیف دیگر خود برای برطرف کردن تحریم ها نیز غفلت نخواهدکرد و با بهره گیری از تجربیات گذشته، در انجام اینتکلیف نه تعجیل خواهد شد و نه به دام مذاکراتفرسایشی خواهیم افتاد.

وزیر پیشنهادی امور خارجه تاکید کرد: در کمال دقت وامانت، و با استفاده از مجموعه توان سیاسی، فنی وحقوقی کشور، برای رسیدن به بهترین توافق تلاش خواهیم کرد، و بدیهی است که در هر مرحله «فصل الخطاب»مواضع قطعی نظام، قوانین مجلس، و تدابیر و ارشاداتمقام معظم رهبری خواهد بود.

وی هفتمین محور کاری خود در مدیریت دستگاه دیپلماسی را چنین تشریح کرد: دولت چهاردهم پیشبرد «دیپلماسی پارلمانی» و بهره‌گیریِ اثرگذار از ظرفیت کنشگری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را در جهت کسب و تثبیت منافع، قدرت و عزت ملی در عرصه‌ی روابط خارجی مجدانه پیگیری کرده و آن را تجلّی این بخش از فرمایشات رهبر انقلاب در آخرین دیدار با شما عزیزان می داند که فرمودند «مجلس می تواند وزن سنگینی به دولت بدهد، و دست دولت را پُر کند؛ لذا حضور شما در مسائل سیاسی و بین‌المللی و مسائل دیپلماسی مهم است».

عراقچی در توضیح محور هشتم برنامه خود، سربلندیایران و ایرانی را«مرام دولت چهاردهم» عنوان کرد و گفت: ایرانیان خارج از کشور مورد حمایت کامل دولت چهاردهم خواهند بود. ما باید نگرانی ها و مشکلات آنها را رفع کنیم و استفاده از ظرفیت های سرشار آنها را، به خصوص درحوزه های اقتصادی و علمی، تسهیل کنیم.

راه را گم نخواهیم کرد

وزیر پیشنهادی امور خارجه در تشریح محورهای برنامه کاری  خود در صورت کسب رای اعتماد گفت: «دیپلماسی مقاومت» که برگرفته از «مکتب مقاومت» و محصول رشادت های شهید قهرمان حاج قاسم سلیمانی درطراحی «محور مقاومت» است، در کانون توجه سیاست خارجی دولت چهاردهم قرار خواهد داشت.

عراقچی تاکید کرد: ما راه را گم نخواهیم کرد، و حمایتبی دریغ، پیوسته و همه‌جانبه از آرمان فلسطین و مقاومت لبنان، و دیگر جنبش های مقاومت که در مبارزه با سیاستهای ظالمانه و جنایتکارانه ی رژیم صهیونیستی هستند، در راس  برنامه های ما قرار خواهد داشت.

او افزود: دولت چهاردهم، تمامی ظرفیت‌های سیاسی ودیپلماتیک خود را برای شناساندن اهداف محور مقاومت به افکار عمومی جهانی، جلب حمایت کشورهای منطقه، وبه رسمیت شناخته شدن بازیگران محور مقاومت در صحنه بین ‌المللی به عنوان جنبش‌های مردمی و آزادی‌بخش، به‌کار خواهد گرفت.

شمر زمانه و قصاب غزه را دیدیم

وزیر پیشنهادی امور خارجه اظهار داشت: همه ماسخنرانی شمر زمانه و قصاب غزه را در کنگره امریکادیدیم. تشویق طولانی یک جنایتکار جنگی در واشنگتن وکف زدن های پی در پی باید درس‌آموز همه کسانی باشدکه اندکی به آزادی خواهی و ادعاهای واهی حقوق بشریایالات متحده امریکا خوشبین هستند.

عراقچی اضافه کرد: صحنه حضور نخست وزیر رژیمصهیونیستی در کنگره آمریکا نشان داد که نبرد ما بانظام سلطه نبردی دائمی است و ذره ای نمی توان به غیراز خود متکی و یا حتی امیدوار بود. باید باور داشت که بادشمنان قسم خورده‌ای سر و کار داریم که نه تنها کودکان‌و زنان و مردان بی‌گناه را قتل عام می کنند، بلکه انسانیتو شرافت را هم به مسلخ می برند، و ابایی ندارند که دربرابر دادگاه تاریخ و قضاوت جهانی بایستند، و بیشرمانه برای جنایت و جنایتکار کف بزنند.

آگاهانه به استقبال تغییرات برویم

عراقچی برخی «بایدها» در روابط خارجی را نیز برشمردو گفت: اگر می خواهیم در برابر تهدیدات بایستیم و کانونهای خطرآفرین را خنثی کنیم و از فرصت ها بهره ببریم؛ اگر می خواهیم مرزها، هویت، استقلال و آزادی ایران عزیز در امنیت باشند؛ اگر می خواهیم هزینه تقابل باایران را افزایش دهیم؛ اگر می خواهیم قدرت های بزرگ با ما با احترام و از موضع برابر گفتگو کنند؛ اگر میخواهیم اقتدار بین المللی خود را افزایش دهیم؛ بایدآگاهانه به استقبال از تغییرات در نظام بین الملل برویم واز تمامی فرصت ها استفاده کنیم؛ باید همگان از دوقطبیهای کاذب و هزینه ساز در سیاست خارجی فاصله بگیریم و دغدغه اصلی ما تنها سربلندی ایران و اسلام باشد.

وزیر پیشنهادی امور خارجه تاکید کرد: اگر بخواهمسیاست خارجی دولت چهاردهم را در یک  فراز خلاصه کنم، عبارت خواهد بود از «بسترسازی برای افزایش ثروت، قدرت و منزلت جمهوری اسلامی ایران.»

دلخوش به لطف دیگران نیستیم

عراقچی گفت: ما نه دلخوش به لطف دیگران هستیم، و نهدر انتظار تغییرات در سیاست دیگران می مانیم. ما نه به دست و زبان کسی چشم دوخته ایم، و نه به تغییرات افراددر عرصه جهانی دل بسته ایم. سیاست خارجی ما عرصهی خوداتّکایی، درون زایی و برونگرایی است.

او تاکید کرد: ما در تعقیب منفعت، امنیت و عزّت سرزمین و مردم خود با دنیا تعامل خواهیم کرد، به تعمیق دوستی ها، بهره مندی از رقابت ها و مدیریت تخاصم‌ها خواهیم پرداخت؛ و در برابر زیاده خواهی ها، عناد ورزی ها، تلاطم ها و طوفان ها خواهیم ایستاد و هراسی به دل راهنخواهیم داد.

عراقچی خطاب به نمایندگان گفت: اگر به عنوان وزیر امورخارجه به اینجانب اعتماد کردید، من، سید عباس عراقچی، سرباز ولایت، وزیر دولت، پاسخگوی مجلس، وحافظ منافع ملت و نماینده شایسته آنان در خارج ازکشور خواهم بود.

وزیر پیشنهادی امور خارجه تاکید کرد: همان طور که درمیدان دفاع مقدس از وجب به وجب خاک ایران دفاعکردیم، در میدان دیپلماسی نیز از ذره ذره منافع، امنیت وعزت این مرز و بوم دفاع خواهم کرد. عهد می بندم که«برای ایران» هر کجا لازم باشد جان، و هر کجا لازمباشد آبروی خود را در طبق اخلاص قرار دهم.

معیارهای وزیر خارجه شهید

عراقچی پیش از آغاز سخنرانی در صحن مجلس «یاد وخاطره برادر اخلاق مدار و مخلص، وزیر شهید دکترامیرعبداللهیان» را گرامیداشت و گفت: او به تعبیر مقام معظم رهبری وزیری پرکار، فعال، با ابتکار، و مذاکره کننده ای قوی و با هوش، و پایبند به مبانی و اصول بود. این معیارها سرلوحه هر روز کاری من نیز خواهد بود،ان‌شاءالله.

وزیر پیشنهادی امور خارجه در شروع سخنان در صحنهم اینگونه خود را معرفی کرد:  من، سید عباس عراقچی،فرزند آب و خاک ایران، مهد دلیران، و فرزند انقلاب هستم. 39 سال قبل که به عنوان دانشجویی جوان وارد دانشکده وزارت امور خارجه شدم، با خود پیمان بستم که همواره پاسدار ارزش ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، و حافظ منافع ملی ایران باشم.

او افزود: وزارت امور خارجه را سنگری جدید دیدم که بایددر آن از امنیت و منافع این ملت با جان و دل دفاع کنم ودر برابر زیاده خواهی‌های دشمنانی که همواره استقلال وسعادت این کشور را هدف قرار داده یا می دهند، بایستم. از همان زمان با خود و خدای خود، عهد بستم که وارد هیچدسته و جناحی نشوم، و تنها یک دیپلمات وفادار به انقلاب و ملتم باقی بمانم، و همواره تنها منافع ملی کشورم را درنظر داشته باشم. تا امروز بر عهد خود پایدار مانده ام وبه لطف پروردگار همچنان وفادار خواهم ماند.

عراقچی گفت: مفتخرم که قریب به چهار دهه است عضوخانواده شریف وزارت امور خارجه هستم و از متن و بطن آن برخاسته‌ام. جدای از مدارج و  مسئولیت هایی که دروزارت امور خارجه  داشته ام، در درجه اول خود را یک«کارشناس» وزارت امور خارجه می دانم و به آن افتخارمی کنم؛ و اکنون با کوله باری از دانش و تجربه، و لمس عینی بسیاری از فراز و نشیب های سیاست خارجی، درمعرض اعتماد شما سروران گرانقدر قرار دارم.

وزیر پیشنهادی امور خارجه از مسعود پزشکیان هم قدردانی کرد و گفت: از رئیس جمهور محبوب و  دانشمند، سپاسگزارم که به من اعتماد کردند و اینجانب را لایق تصدی سمت وزارت امور خارجه دانستند.


ت ت
کدخبر: 231097 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها