سخنگوی وزارت امور خارجه:
کانال تبادل پیام ما با آمریکا در ارتباط با تحولات منطقه کانال سوئیس است/ واکنش اسماعیل بقائی به تغییر دکتر هسته ای ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: کانال رد و بدل ما با آمریکا با سفارت سوییس به عنوان حافظ منافع است و در صورت لزوم استفاده می شود.
به گزارش منیبان، اولین نشست خبری اسماعیل بقائی چهاردهمین سخنگوی وزارت امور خارجه برگزار شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع مصر درباره تنش ایران و اسراییل گفت: نگرانی مشترک درباره خطرات و ادامه تهدید و جنگ در لبنان و غزه وجود دارد. روسیه و چین به عنوان دو عضو اصلی شورای امنیت نقش مهمی دارند و موضع آنها صریح است و آنها هم با ادامه تجاوزات مخالفت کردند.
وی تاکید کرد که رایزنی های منطقه ای وزیر امور خارجه متمرکز بر تحولات منطقه است. اولویت ما جلوگیری از تشدید تنش در منطقه است و کمک به حفظ و صلح امنیت منطقه ای است.
اسماعیل بقائی با اعلام یک خبر گفت: امروز وزیر امور خارجه سفری به کویت و بحرین خواهند داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه به ادعای تعرض به تاسیسات هسته ای ایران واکنش نشان داد و گفت: تهدید به تعرض به تأسیسات هستهای کشور از جمله قطعنامههای سازمان ملل محدود و مردود است. خواسته ما روشن است طی یادداشت مستدلی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی مراتب را اعلام کردیم و در سطح شورای امنیت و سازمان ملل پیگیر هستیم. یادداشت ما به مدیرکل آژانس ارسال شده و در سطوح مختلف پیگیر این موضوع خواهیم بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره استقرار سامانه تاد در اسراییل گفت: پیام ما روشن، شفاف و علنی داده شده است. هرگونه شرارت رژیم صهیونیستی با پاسخ قطعی ما مواجه خواهد شد. تصمیم درباره نحوه پاسخ دادن بر عهده ماست.
وی درباره انتخابات آمریکا و مذاکره ایران با ترامپ گفت: موضع ایران روشن است. ما عمل و رفتار دولتهای آمریکا را مدنظر قرار میدهیم و دخالتی در امور داخلی کشورها نداریم، برعکس آمریکا. فعلا درباره چیزی قضاوت نخواهیم کرد که چه کسی انتخاب خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره افزایش تنش با اروپا گفت: افزایش تنش و عدم آمادگی برای پاسخ به رویکرد ایران با اروپا، از طرف اروپایی ها آغاز شد. امیدواریم اروپایی ها در این نگاه تجدیدنظر کنند. هیچگاه پیش شرط خاصی نداشتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره جزایر سه گانه گفت: دوستان ما در منطقه موضوعاتی که موضوع بحث و گفتوگو بین ایران و یکی از کشورها بوده به عرصه عمومی میکشانند و این موضوع با کشورهایی که هیچ جایگاهی با این مسائل ندارند، مطرح میشود. موضع ایران را بسیار شنیدهاید و هر بار تکرار شده است ایران درباره تمامیت سرزمین خودش و حاکمیت بر جزایر سهگانه هیچ تردیدی ندارد و اقماضی نخواهد شد.
بقایی درباره دیدار وزرای خارجه ایران و ترکیه و مبارزه با پژاک و پ ک ک گفت: تقویت مرزها و مبارزه با ترروریسم در دیدار با عراقچی و هاکان فیدان مطرح شد. تلاش داریم با شرکا در منطقه کمک به تثبیت صلح و ثبات در منطقه داشته باشیم. برای مبارزه با تروریسم نیازمند این هستیم که ثبات در منطقه ایجاد شود.
بقایی درباره درز اطلاعات مرتبط با حمله اسرائیل به ایران و اینکه آیا ایران دخالتی داشته است؟ نیز بیان کرد: ایران برای دفع شر رژیم صهیونیستی از همه اطلاعات و خبرهایی که موجود است و البته با اتکا به توانمندی ها واقدامات نیروهای نظامی و امنیتی خود تلاش میکند. فارغ از مباحث مطرح شده در رسانهها درباره این نوع درزهای اطلاعاتی، هم کار خودمان را بلد هستیم. فارغ از فضاسازیهای رسانهای که درباره صحت و سقم آن وجود دارد، ترجیح میدهیم نظری نداشته باشیم. متمرکز بر پاسخگویی به هرگونه شرارت خواهیم بود.
بقائی گفت: کانال رد و بدل ما با آمریکا با سفارت سوییس به عنوان حافظ منافع است و در صورت لزوم استفاده می شود.
وی درباره اظهارات عراقچی مبنی بر کشیده شدن جنگ به منطقه خلیجفارس گفت: کشیده شدن جنگ نیاز به استدلال ندارد و این رویه و رویکرد رژیم صهیونیستی از روز نکبت و تأسیس این رژیم بوده است و این رژیم در موقعیتهای مختلف مشغول توسعهطلبی به استفاده از همه ابزارها و جنگ افروزی در منطقه بوده است. این رژیم سابقه تجاوز و تعرض به همه کشورهای همسایه داشته و نشان داده به دلیل برخورداری از حمایت قطعی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، ابایی ندارد که دامنه جنگ را گسترش دهد.
بقایی افزود: این گزاره که تنها طرف و موجودیتی که در منطقه و جهان تلاش برای گسترش جنگ میکند، رژیم صهیونیستی است و این گزاره ثابت شدهای است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اعمال تحریمهای اروپا علیه ایران نیز بیان کرد: سیاست اتحادیه اروپا آزار دادن مردم ایران است و تردیدی در آن نیست. تحریم هواپیمای غیرنظامی و خط هوایی که سالهاست شناخته شده است و در مسیرهای مختلف از جمله به برخی از پایتختهای اروپایی رفتوآمد داشته، هیچ توجیهی ندارد، جز اینکه شما بخواهید مردمی را از حقوق بنیادین خود محروم کنید برای اینکه بتوانند رفتوآمد آسان و روان به مناطق مورد نظرشان داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت محمدرضا نوری شهروند ایرانی بازداشت شده در عراق و اینکه آیا در سفر اخیر عراقچی به بغداد این موضوع پیگیری شد؟ اظهار داشت: رسیدگی به وضعیت اتباع را در هر جا وظیفه خود میدانیم. موضوع آقای نوری از دغدغههای آقای عراقچی بوده و قبل از سفر با خانواده ایشان گفتوگو کرد و اطمینان داد که وزارت خارجه از هیچ تلاشی فروگذار نمیکند. در سفر به عراق این موضوع را بهصورت جدی با مقامات عراق پیگیری کرد و امیدواریم در روزهای آینده خبرهای خوبی بشنویم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات منتشر شده به نقل از قالیباف درباره وضعیت لبنان و رایزنیهای تلفنی مقامات فرانسوی با مقامات ایرانی گفت: با هر کشوری که ابتکار و پیشنهادی برای توقف تجاوز به لبنان و نسلکشی در غزه داشته باشد، حتماً گفتوگو کرده و طرحهای آنها را میبینیم و بررسی میکنیم. موضع ایران درباره لبنان و مقاومت روشن است. ایران هیچ قصد و نیت و عملی که شبهه دخالت در امور داخلی لبنان و دیگر کشورها را داشته باشد، انجام نداده است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: انتخاب ریاستجمهوری شأن مردم لبنان و گروههای مختلف فعال در عرصه سیاسی لبنان است و مقاومت و حزبالله یکی از این گروههای مؤثر و ذینفوذ در این فرایند است و بهترین روش گفتوگوهای لبنانی - لبنانی است که به اجماع نظر درباره وضعیت سیاسی لبنان برسند.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره نیت اروپا از صدور بیانیه مشترک با شورای همکاری خلیجفارس درباره جزایر سهگانه ایرانی گفت: ترجیح میدهم نیت خوانی نکنم که اروپا چرا چنین کرده است. این اهرم (فشار) اهرم قابل اتکایی نخواهد بود.
وی درباره توهین شبکه ام.بی.سی به مقاومت گفت: این توهینها را غیرقابل قبول میدانیم و معتقدیم این شیوه به هیچ عنوان پذیرفته نیست. از مجاری دیپلماتیک به کشورهای ذیربط این موضوع را متذکر شدیم و متأسفیم این برخورد باعث شد که روان و روح بسیاری از دوستداران و مردم منطقه که توجه خاصی به مقاومت دارند خدشه دار شود. شنیدیم برخوردهای مناسبی صورت گرفته و امیدواریم این موارد تکرار نشود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نماینده زاهدان در مجلس و اینکه افغانستان از دادن حقآبه ایران از هیرمند امتناع کرده، گفت: مبنای ما معاهده هیرمند ۱۳۵۱ است. در تعامل و گفتوگو با مقامات هیأت حاکمه افغانستان تلاش داشتیم حقآبه را دریافت کنیم. موضوع در سطح نماینده ویژه ایران در امور افغانستان ادامه دارد. با توجه به اینکه ورودی آب امسال نسبت به سالهای گذشته مقداری بیشتر بود، ولی معتقدیم کار زیادی برای اطمینان از مفاد معاهده فیمابین دو کشور داریم.