رئیس جمهور:
تورم ۴۰ درصد در ۵ سال گذشته برای کشور یک فاجعه است| ناترازیها در مرحله بحرانی است/ خیلی از دانشجویان و اساتید معلق را برگرداندیم
رئیس جمهور گفت: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. ما دومین ذخایر گاز جهان را داریم، چرا باید در این وضعیت باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.
مسعود پزشکیان شامگاه دوشنبه در دومین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم درباره صد روزه گی دولت چهاردهم،گفت: در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم از جمله اینکه در شب تحلیف رئیس جمهور، صهیونیست ها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بوده ایم.
رئیس جمهور با اشاره به تلاش های انجام شده برای تشکیل دولت چهاردهم،گفت: هیات دولت را براساس نظرسنجی های مختلف از احزاب و جناح ها تشکیل دادیم. حدود ۵۰۰ نفر در انتخاب اعضای دولت مشارکت داشتند و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس یک رای استثنایی به اعضای کابینه داد.
پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندمکاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم. قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را مشخص کردیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: برغم فرصت کمی که داشتیم ، لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در زمان مناسب به مجلس ارائه کردیم، همه آنچه بود را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. انتقاد می کردند که بودجه انبساطی نوشته شده است درصورتی که اینطور نبود بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمی شد را ذکر کردیم . خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رای دادند و از روز گذشته بررسی جزئیات لایحه در مجلس آغاز شده است.
پزشکیان در پاسخ به نخستین سوال درمورد ناترازی انرژی و اقدامات دولت برای حل این مشکل، گفت: ما با ناترازی های بسیار بدی در حوزه انرژی اعم از آب ، برق و گاز مواجه هستیم ، سرانه مصرف برق در کشور ما چند برابر کشورهای جهان است و نیاز ما با تولید کشور همخوانی ندارد. این درحالی است که ایران از نظر منابع گازی جایگاه بالایی در جهان دارد و نباید امروز با ناترازی انرژی مواجه باشیم.
رئیس جمهور با تاکید بر استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان برای حل مشکلات کشور از جمله ناترازی انرژی و مسکن گفت: برای حل مشکلات باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصین تصمیم بگیرند و راهکار ارائه دهند، هرکسی بتواند به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند، ما در دولت استقبال می کنیم.
رییس جمهور گفت: در مدت صد روز با حوادث زیادی روبرو بودیم. شب تحلیف اسماعیل هنیه را شهید کردند و از آن به بعد درگیر شدیم. روند و آرامشی که باید در روند کار داشتیم را بهم زد. بعد از آن هیات دولت را انتخاب کردیم و نهایتا هیات دولت را به مجلس معرفی کنیم.
پزشکیان درخصوص تحقق وفاق ملی و همدلی در ترکیب اعضای کابینه و مدیران دولت، گفت: باوری که درمورد بکارگیری افراد براساس شایستگی ها داشتیم محقق شد، این روند بدون پشتیبانی رهبری معظم امکان پذیر نبود. برای نخستین بار استاندار سنی کرد در کردستان منصوب کردیم، پیش از این استاندار کرد داشتیم اما شیعه بود. برای نخستین بار یک مدیر عرب را در خوزستان ، قشقایی را در استان خودش، بلوچ را در سیستان و بلوچستان به عنوان استاندار معرفی کردیم. شعار و باوری که داشتیم و اینکه همه اقوام و سلایق و قومیت ها را براساس شایستگی بکار بگیریم ، شکل گرفت.
رئیس جمهور ادامه داد: برای نخستین بار حضور خانم ها در دولت بیش از گذشته است، همه اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکان پذیر نبود و اگر ایشان پشتیبانی و حمایت نمی کردند، برخی از این افراد در روند ارزیابی ها خود به خود رد می شدند، این نگاه مقام معظم رهبری در ایجاد وفاق و همدلی آغاز فعالیت هایی بود که انجام شد.
پزشکیان وفاق را پایبندی به حق و عدالت دانست و گفت: اختلاف وقتی ایجاد می شود که کسی حق دیگری را ضایع کند و حق او را نادیده بگیرد، وفاق سهمیه دادن و تقسیم پست نیست، بلکه این است که کسی را ضایع نکنیم.
پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه در برنامه دولت برای خروج از بحرانهای اقتصادی؛ مداخلات اقتصادی بدون توجه به معیشت و زندگی مردم نخواهد بود گفت: برای دردها مسکن تزریق کردیم اما درمان نکردیم، روند ناترازیهای انرژی در دولتهای گذشته ادامه پیدا کرده تا امروز به بحران رسیده است. باید به چاههای نفت گاز تزریق کنیم اما در حال بیرون کشیدن گاز از آنها هستیم معنی آن این است که حتی نمیتوانیم نفت از آن استخراج کنیم.
رییس جمهور افزود: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. ما دومین ذخایر گاز جهان را داریم، چرا باید در این وضعیت باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.
وی ادامه داد: در گروه اقتصادی دولت اعم از وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و مشاور عالی اقتصادی با همکاری اقتصاددانان به چهار برنامه برای تغییر روند اقتصادی کشور رسیدهایم؛ در زمینه رشد سرمایهگذاری و تولید، حل ناترازیها، معیشت مردم و ثبات و امنیت غذایی و برنامههای اولویتدار صنایع که پیشران اقتصاد هستند.۴ برنامه اصلی و ۲۵ زیر مجموعه اقتصادی استخراج شده است که در حال کار کارشناسی بر روی آن هستیم.
پزشکیان با بیان اینکه ناترازی انرژی یک مجموعه است؛ گفت: نمیتوانیم پول بازنشسته، گندمکار و کارکنان دولت را بدهیم در مقابل ۴ میلیارد دلار بنزین وارد میکنیم و با قیمت ۱۵۰۰ تومان بفروشیم. آیا باید این کار را ادامه دهیم؟ این روند نیاز به درمان دارد اینکه این درمان چگونه انجام شود نیاز به کار کارشناسی دارد. باید با نگاه به معیشت و زندگی مردم مداخلات اقتصادی انجام شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه وقتی به واردات بنزین ارز اختصاص داده نشود باید از یک جایی جبران شود، گفت: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی، آب ، پول و محیط زیست داریم و همه این ناترازیها در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند که مجبور شدیم برنامه قطعی برق به مدت ۲ ساعت در روز را اعلام کنیم.
رییس جمهور با بیان این که فصل تابستان و قبل از این دولت برق کارخانهها را قطع کرده بودند، گفت: قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه قدری هم با مشکل مواجه شد. واقعیت این است که نیروگاههای ما کفاف نیازهای ما را نمیدهند ضمن اینکه برقی که ما در کشور مصرف میکنیم چند برابر سرانه کشورهای انگلستان، کانادا و آلمان است یعنی ما کم داریم اما بیشتر از کسانی که زیاد دارند مصرف می کنیم .
پزشکیان ادامه داد: در زمان تصدی وزارت بهداشت به کشورهای زیادی رفتم، در کشورهای اروپایی و کانادا جایی لوستر نمیبینید حتی در هتلهای لاکچری هم که بروید نور زیادی نیست اما خیلی راحت ما در یک اتاق چند لوستر گذاشتهایم و کلی چراغ روشن میکنیم درصورتی که میتوانیم این کار را نکنیم بنابراین نتیجه این میشود که الان نیازمان با توان تولیدمان همخوانی ندارد.
وی گفت: وقتی که ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت، گاز و گازوییل و سوخت ما در نیروگاهها بیش از ۳ میلیارد متر مکعب بود امسال بیش از یک میلیارد است و اگر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسد دیگر نمیتوانیم سوخت را به نیروگاهها بدهیم.
پزشکیان افزود: نمیتوانیم به نوعی مدیریت کنیم که در زمستان گاز خانهها را قطع کنیم. اگر الان مراقبت نکنیم زمستان باید گاز قطع شود، اگر گاز قطع شود در زمستان چه میتوان کرد.
رییس جمهور درخصوص اختصاص اعتبار به دانشگاه ها، گفت: کل اعتبار و ارزی که به دانشگاهها میدهیم بین ۱.۵ تا ۲ میلیون دلار است! برای دانشگاهی که قرار است آینده جوانان ما را بسازد. اما در امارات فقط برای هوش مصنوعی ۶ میلیارد دلار اختصاص داده شده، چگونه میخواهیم در رقابت علمی و تکنولوزی در آینده شرکت کنیم؟ می توانیم این را نبینیم و فقط با مسکن به صورت مقطعی درد را تسکین دهیم و رد شویم.
رییس جمهور افزود: وقتی به واردات بنزین پول اختصاص میدهیم، متعاقب این اقدام کسری می آوریم و کسری ایجاد تورم میکند و تورم به اقشار پایین فشار میآورد. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان برداشتن.
وی ادامه داد: اینکه چه باید بکنیم، کارشناسان در حال بحث هستند، اگر روش مناسب پیدا شد با مردم در میان خواهیم گذاشت واقعیت را میگوییم. دیروز هم در مجلس ما عدد و رقمها را بیان کردیم، با عدد و رقم نمیتوان دعوا کرد.
رییس جمهور با بیان این که چرا نباید با اینهمه منابعی که داریم بتوانیم برق و گاز کارخانه ها را تامین کنیم، گفت: اگر کارخانه کار نکند ما نمی توانیم مالیات بگیریم، اگر نتوانیم مالیات بگیریم باید پول چاپ کنیم و این امر خودش تورمزاست. الان ۵ سال است تورم ۴۰ درصد داریم، این فاجعه است.
وی در ادامه با بیان اینکه امروز تورم ۳۳ درصد است و براساس اعلام کارشناسی بانک مرکز و مرکز آمار ایران تا پایان سال بر همین عدد خواهد ماند گفت: قرار بود ۱۵ میلیارد دلار برای واردات نهادهها و کالاهای اساسی اختصاص یابد. اما کل مبلغ اختصاص یافته ۱۲ میلیارد دلار است، ۵ میلیارد دلار هم پیشخرید کردهاند. الان هم باید هم ۵ میلیارد و هم این ۳ میلیارد دلار کسری را بپردازیم . از مقام معظم رهبری اجازه گرفتیم که از صندوق ذخیره ارزی برداشت کنیم تا جلوی افزایش قیمت گرفته شود و نگذاریم که قیمت بالا برود.
پزشکیان با بیان اینکه روند برداشت از صندوق همان تزریق مسکن است که انجام دادیم، گفت: درآمد سال آینده در این بخش ۱۲ میلیارد دلار است اما برای یارانه انرژی سوخت، آب، گاز، برق مصرف میکنیم ۱۵۰ میلیارد دلار است. کدام عاقلی این کار را میکند؟ باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصان برای حل ناترازی انرژی راهحلی پیدا کنند. باید بدون آسیب به اقشار کم درآمد مشکل را حل کنیم.
پزشکیان در پاسخ به این پرسش مجری که مجلس اجازه نخواهد داد در ۱۴۰۴ بنزین گران شود و باز هم مجلس تاکید میکند به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، اظهار کرد: با آن حساب وقتی ارز اختصاصی جبران نشود خب بنزین هم گران میشود؛ خوشحالم از اینکه صریح سوال میکنید من هم صریح جواب شما را میدهم و صادقانه با مردم عزیزمان صحبت خواهم کرد.
پزشکیان در پاسخ به پرسشی درباره ناترازی انرژی و احتمال افزایش قیمت بنزین، تصریح کرد: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بد در برق و گاز و انرژی و آب و پول و محیط زیست داریم که همه در حدی است که میتواند بحران ایجاد کند.
وی افزود: تولید قرار بود امسال افزایش یابد اما این رخ نداد و نیروگاههای ما کفاف مصرف برق را نمیدهد که البته چندبرابر از متوسط چند کشور اروپایی و کانادا مصرف داریم که همین موضوع منجر به برنامهریزی برای قطعی یک تا دوساعته برق هم شد.
رئیسجمهور تأکید کرد: نیاز ما الان با توان تولید همخوانی ندارد. وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم که ذخایر نفت و گاز، امسال یک میلیارد است و اگر مدیریت نکنیم نمیتوانیم به نیروگاهها سوخت ندهیم. اگر الان مراقبت نکنیم برای زمستان چه کار کنیم؟
پزشکیان در پاسخ به این پرسش مجری که مجلس اجازه نخواهد داد در ۱۴۰۴ بنزین گران شود و باز هم مجلس تاکید میکند به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، اظهار کرد: با آن حساب وقتی ارز اختصاصی جبران نشود خب بنزین هم گران میشود؛ خوشحالم از اینکه صریح سوال میکنید من هم صریح جواب شما را میدهم و صادقانه با مردم عزیزمان صحبت خواهم کرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت ساخت مسکن اظهار کرد: ما تا حالا مسکن زدهایم اگر میخواهیم مشکل را حل کنیم باید با کارشناسان موضوع را بررسی کنیم. اگر یارانهای که برای سوخت و موارد دیگر میدهیم را به سرانه جمعیت کشور تبدیل کنیم نفری ۹۰ میلیون تومان میشود اما اکنون این یارانه هم پرداخت میشود ولی به کسی چیزی نمیرسد.
پزشکیان در پاسخ به این پرسش که رفع فیلترینگ در این دولت چگونه مدیریت میشود؟ اظهار کرد: ما در یک ساختار اگر به دنبال وفاق هستیم باید بین سران قوا ایجاد شود و بعد در شورای عالی فضای مجازی این امر محقق شود. در جلسه سران این موضوع بررسی شد و در نهایت توافق صورت گرفت و به شورا رفتیم که در آنجا با وجود نگاههای خاص، کار کارشناسی دیگری در حال انجام است.
وی یادآور شد: من معتقدم به هر شکل - از جمله اینکه رهبری انقلاب هم که خدمتشان رسیدیم بر حاکمیت به فضای مجازی تاکید داشتند و از فیلترینگ نگفتند - تلاش خواهیم کرد که با وفاق این موضوع حل شود. تاکید رهبری انقلاب هم بر حل موضوع فضای مجازی است و در نهایت انشاالله توافق لازم ایجاد میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که برنامههای دولت برای توسعه عدالت در حوزه بهداشت و درمان و تقویت بنیه علمی و آموزش مدارس دولتی چیست؟ بیان کرد: دو برنامه داریم؛ هر هفته با کارشناسان جلسه می گذاریم. یکی سختافزاری است. ما مصمم هستیم با کمک مردم مدارس بسازیم. پول هم نداریم با کمک مردم در عرض یکسال مدارس را خواهیم ساخت. من وقتی رئیس دانشگاه بودم در عرض ۶ ماه ۶۰۰ خانه بهداشت ساختم. نگاه و باور بسیجی مشکل را حل میکند. مردم اگر باور کنند که ما قصد حل مشکل داریم به میدان میآیند. از نظر نوع کلاس و چگونه آموزش باید از روشهای علمی آموزش استفاده کنیم. باید حل مسئله و کار تیمی و ارتباطات و ساختارسازی آموزش دهیم. این نگاه در نوع چینش کلاس شکل میگیرد.
وی افزود: کلاس ۵۰ نفره به ۵ گروه ۱۰ نفره تقسیم میشود. موضوع درس به صورت سیستماتیک توسط معلم یا راهنما به گروهها میدهد. در حقیقت از ابتدا یک فرد آموزش میبیند چگونه به مسائل نگاه کند. آموزش سیستماتیک میبیند. کار تیمی یاد میگیرند. نوع گفتوگو و تحقیق یاد میگیرند. بحث بعدی این است که آموزش باید بر اساس مشکل جامعه باشد. آموزش دهیم چگونه مشکل جامعه را حل کنند. یعنی باید دانش آموزان را ببرند و بازدید داشته باشند. تلاش ما این است این بسته آموزشی شکل بگیرد. طرح نوع آموزش بر اساس روش جدید در حال تهیه است. سپس ابزار آن را استخراج خواهیم کرد. ما میتوانیم بچههایی را آموزش دهیم که به جای اینکه بعد اتمام تحصیل بروند حتی اگر آنها را زدیم از کشور نروند. ما در مدرسه درست آموزش ندادیم بعد میخواهیم در خیابان بزنیم و آن را درست کنیم. مشکل ما هستیم و نوع آموزش ما است.
رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که قانون حجاب چه زمانی ابلاغ و چه زمانی اجرایی میشود؟، بیان کرد: در این رابطه خیلی بحث داریم میخواستند اوایلی که ما آمدیم اجرا کنند. از نظر اجرایی خیلی ابهام دارد میخواهیم یک چیزی را درست کنیم ممکن با مداخله بدتر شود. قرار است گفتوگو کنیم تا هم اصول و ارزش خودمان را داشته باشیم و هم کاری نکنیم که وفاق و همدلی جامعه را به هم بزنیم. از نظر من که باید اجرا کنم خیلی از مسائل در این قانون جای سؤال دارد. باید کسانی که می خواهند این کار را کنند، مهارت و توانمندی برای اجرا داشته باشند من این بستر را در سیستم اجرایی کشور نمیبینم. باید گفتوگو کنیم.
وی تصریح کرد: فرض کنید من راننده اسنپ هستم و خانمی سوار ماشین میشود که حجاب کامل را ندارد و ما میخواهیم چه کار کنیم؟ هم راننده و هم مسافر را جریمه کنیم! یا رستوران دارم و خانمی که حجاب کامل ندارد وارد میشود و صاحب رستوران و آن خانم، هردو را جریمه کنیم؟ با این روش امکانپذیر است؟ کاری نکنیم کسانی که ربطی به آنان ندارد هم ناراضی شوند. نظام آموزش و پرورش ما در این زمینه مشکل داشته است که ما آنجا موضوع را حل نکردهایم و اینجا میخواهیم بیایم و موضوع را اینگونه حل کنیم؟ آیا میشود؟
پزشکیان در پیامی خطاب به مردم اظهار کرد: بر نگاه و باور خود هستم. با تمام وجود میخواهم به مردم خدمت کنم. هیچ باوری جز خدمت ندارم. میخواهیم همه ایرانیان دست به دست داده و ایران را درست کنند. اگر دعوا کنیم سادهترین مسائل به چالش تبدیل میشود. با چالشها بزرگی مواجه هستیم. دشمنان می خواهند ما را شکست دهند، اگر ما باهم باشیم هیچکس نمیتواند ما را شکست دهد. آرزوی توفیق برای همه ایرانیان دارم.
وی در پاسخ به این پرسش که افزایش حقوق ها ۲۰ درصد در بودجه پیش بینی شده است و برنامه شما چیست؟، بیان کرد: افزایش حقوق بین ۲۰ تا ۴۰ درصد پیشبینی شده و تورم نیز حدود ۳۰ درصد است. اینکه میگوییم با ناترازی مواجه هستیم واقعیت است. اگر ناترازی را مدیریت کنیم میتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم. اگر نتیجه مدیریت ناترازی برای هر فرد ۲۰ میلیون باشد باید با مردم صادق باشیم. الان برای پرداخت پاداش بازنشستگان و پرستاران مشکل داریم.
پزشکیان خاطر نشان کرد: اکنون ۲۵ هزار میلیارد تومان کسری داریم. اجازه ای که گرفتیم برای پرداخت مطالبات پول هایی برداشتیم و کارهایی داریم می کنیم. اگر نتوانیم درست برنامه ریزی کنیم فردا با مشکلات بدتری روبه رو میشویم. ما میتوانیم درمان کنیم و کاری میکنیم عدالت در جامعه شکل بگیرد. نه اینکه فردی که منزل و ماشین بیشتر دارد بیشتر از یارانه انرژی و سوخت استفاده کند. بر اساس دادهها منطقه ۱ و ۲ تهران به اندازه سایر مناطق تهران مصرف دارند.
پزشکیان گفت: مصوبات خوبی با چین داریم که در حال عملیاتیسازی آن هستیم و قرار است که تیمی از آنان به ایران بیاید. با روسیه هم در نفت و گاز و برق مذاکراتی داشتیم و نماینده مسکو هم بزودی در این زمینه برای امضای توافقات حاضر خواهد شد. با کشورهای همسایه مثل قطر و عراق هم توافقاتی را دنبال کردیم.
پزشکیان درباره خواست خود در موضوع وفاق از مجلس و قوه قضاییه گفت: اگر قانونی بنویسیم که عدالت در آن دیده نشود، مشکل و نارضایتی ایجاد خواهد شد. قانون را طوری ننویسیم که حقوق کسی ضایع نشود. در زمان جنگ میگفتیم این ادم ها لات هستند اما در دوران جنگ، اینها از آب و خاک دفاع کردند.
پزشکیان تاکید کرد: خیلی از دانشجویان و اساتید معلق را برگرداندیم مگر اینکه مشکل قضایی داشته باشند نه اینکه مجرم باشند. این رفتار نتیجه اش نارضایتی است و از آن طرف می خواهند نخبگان ما را ببرند و برای آنها سفره پهن کردند.
پزشکیان درباره مذاکره رفع تحریم ها گفت: در آمریکا با اروپایی ها صحبت کردیم، اما دعوا راه انداختند تا با دنیا به تعامل نرسیم. مسیر خوب پیش میرفت. قرار شد کار کنیم و سوتفاهم ها حل شود اما با ترورها و پیجرها روند را به هم ریختند. مجبور شدیم واکنش نشان دهیم پس اختلافات بیشتر شد. ما را تحریم هوایی کردند و کشتیرانی ما را هم تحریم کردند اما ما ثابت می کنیم بدنبال جنگ نیستیم. این شیطنت ها را میکنند تا نتوانیم کار کنیم و مردم را نسبت به ما و حکومت بدبین کنند و آنها بیایند ذخایر ما را ببرند.
پزشکیان با اشاره تحولات منطقه گفت: من امدم تلاش کنم تا مردم پای صندوق رای بیایند و آنها تلاش میکردند مردم نیایند. تصور خارج نشینان این بود که ایران در حال از بین رفتن است و نارضایتی وجود دارد. البته ما هم نارضایتی ایجاد کردیم. شب آمدن من اسماعیل هنیه را ترور کردند تا امید را از بین ببرند و نگذارند ما در عمل، کار کنیم. باید در داخل کشور وحدت و انسجام داشته باشیم. ایران برای یک دسته و گروه و جناح نیست. استعمارگران آمدند و خط کشیدند و ما را با کشورهای منطقه دعوا انداختند. با امیر قطر، نخست وزیر عراق بشار اسد و رییس جمهور روسیه صحبت کردیم. تاکید کردیم تا نگذاریم تروریست ها در منطقه جنگ و خونریزی راه بیندازند. ما مسلمانان باهم برادریم. درباره حضور نظامی ایران در سوریه در حال گفتگو هستیم. وزرای خارجه ترکیه ایران روسیه و سوریه دیدار خواهند داشت. در آینده نزدیک با رییس جمهور روسیه دیدار خواهم داشت. تا به امروز بیش از صد دیدار با روسای جمهور و نخست وزیران داشتیم. آخر ماه به عنوان ناظر به اوراسیا می رویم تا تعرفه صفر داشته باشیم.