عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:

برای اولین بار ترور یک مقام بلند پایه خارجی در ایران اتفاق افتاد| به اندازه ده سال در ایران و منطقه تحول رخ داد

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: بشترین تلفات نیروهای فلسطینی و حزب‌الله به ویژه در رده‌های مدیریتی در سال 1403 اتفاق افتاد.

برای اولین بار ترور یک مقام بلند پایه خارجی در ایران اتفاق افتاد| به اندازه ده سال در ایران و منطقه تحول رخ داد

محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت‌و‌گو با منیبان درباره تحولاتی که ایران در منطقه پشت سر گذاشت، گفت: به نظر من تغییراتی به اندازه ده‌ها سال در دنیا، منطقه و خاورمیانه رخ داد. شاید برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم  شاهد چنین حجمی از کشتار و نسل‌کشی در غزه بودیم که واقعاً مشابه آن بسیار کم است. بحث دیگر سقوط نظام در سوریه بود. بشار اسد پس از ده‌ها سال حکومت خود و پدرش حافظ اسد، از قدرت کناره گیری کرد. همچنین ترور رهبران حزب‌الله به ویژه سید حسن نصرالله و بلافاصله جانشین او را شاهد بودیم.

او ادامه داد: برای اولین بار ترور یک مقام بلند پایه خارجی در ایران اتفاق افتاد. جالب اینجا است که یک روز پس از تحلیف رئیس‌ جمهور، اسماعیل هنیه در تهران ترور و پس از آن نیز یحیی السنوار به سرنوشت مشابهی دچار شد. به نظر من بیشترین تلفات نیروهای فلسطینی و حزب‌الله به ویژه در رده‌های مدیریتی در سال 1403 اتفاق افتاد.

پیشنهاد ویژه

جمالی نوبندگانی اظهار کرد: بحث دیگر انتخاب مجدد ترامپ بود. پس از حوادثی مانند حمله به کنگره و احتمالاتی که درباره عدم تأیید صلاحیت او مطرح می‌شد، او دوباره به قدرت رسید. این بازگشت بیشتر ناشی از ضعف بایدن و دموکرات‌ها بود. در مدت کوتاهی پس از بازگشت به قدرت ترامپ دنیا را وارد چالش‌های جدیدی کرده است. همه کشورها از دانمارک، لندن تا اتحادیه اروپا و ناتو با تهدیدات جدیدی مواجه شده‌اند. رفتار غیردیپلماتیک او با رئیس‌ جمهور اوکراین، خروج مجدد از سازمان‌های بین‌المللی، بی‌توجهی به احکام دادگاه‌های بین‌المللی، تهدید علیه کانادا (متحد سنتی آمریکا) و همچنین تحریم‌های اقتصادی علیه چین از جمله اتفاقاتی است که در دهه‌های اخیر کمتر شاهد آن بوده‌ایم. همه این‌ها در یک سال رخ داد و این موضوع بسیار قابل تأمل است.



این نماینده پیشین مجلس با اشاره به پیش بینی خود از تحولات در سال 1403 گفت: ​​​​​​​با توجه به روندی که در پیش گرفته شده به نظر می‌رسد اروپایی‌ها در دولت اول ترامپ و هم در دولت دوم اختلافات عمیقی با او دارند. متأسفانه به نظر می‌رسد در برخورد با مسئله هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران اجماع وجود دارد. گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز به مناطقی اشاره کرده که ایران توضیحات کافی درباره آنها ارائه نکرده است.

جمالی در پایان خاطر نشان کرد: به نظر می‌رسد هر دو طرف (آمریکا و اروپا) در صورت عدم وقوع مسئله خاصی روی این موضوع اتفاق نظر دارند. مگر اینکه دیپلماسی ایران و مذاکراتی که با سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) در جریان است، به نتیجه برسد و معامله‌ای صورت گیرد. اگر ترامپ مانند دوره اول عمل کند و پرونده ایران را به شورای امنیت بکشاند، ممکن است اتحادیه اروپا با او همکاری نکند اما اگر چنین اتفاقی رخ دهد، قطعاً سال سخت و پرچالشی برای ایران خواهد بود.

ت ت
کدخبر: 267665 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین