این کنفرانس به حمایت از لبنان برگزار شد/حامی اصلی فرانسه بود
کنفرانس بینالمللی حمایت از لبنان بعد از ظهر امروز ( چهارشنبه ) به ابتکار فرانسه از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد.
به گزارش منیبان؛ به نقل از خبرگزاری ملی لبنان، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در این کنفرانس بینالمللی اظهار داشت که برگزاری این کنفرانس برداشتن گامهای عملی برای کمک به لبنانی ها است.
وی با اشاره به اینکه فرانسه علاوه بر اینکه در ماه جاری میلادی ۵۰۰ هزار دُز واکسن کرونا در اختیار لبنان قرار خواهد داد در ماههای آینده مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو به عنوان کمک مستقیم به مردم این کشور جهت هزینه در بخشهای آموزش و پرورش، غذا و بهداشت لبنان پرداخت میکند، افزود: فرانسه به بازسازی بندر بیروت به ویژه کمکهای اضطراری که پیشرفت فعالیتهای آن را تضمین کند، ارائه خواهد کرد.
رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد که این کمکها بصورت مستقیم و شفاف به سازمانهای غیردولتی و از طریق مجاری سازمان ملل متحد هدایت خواهد شد.
وی با اعتقاد بر اینکه بحران لبنان در نتیجه شکستهای فردی و گروهی و اقدامات غیر موجه و اشتباهاتی که حاصل نتایج آن خلاف منافع عمومی بوده است، بوجود آمد، افزود: تمام طبقه سیاسی لبنان که منافع شخصی خود را بر منافع ملی ارحج دانستند، در تشدید این بحران نقش داشتند.
مکرون با قدردانی از «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان و تجلیل از شخصیت مبارز آزادیخواه وی از او خواست که برای تشکیل دولت، راه حل لازم را بیابد و ابتکاری را که یک سال پیش به دست آمده بود اجرا کند.
وی افزود: در حال حاضر اولویت فوری لبنان تشکیل دولتی است که بتواند اقدامات استثنایی برای خدمت به مردم این کشور انجام دهد.
رئیس جمهوری فرانسه با بیان اینکه ما توانستهایم اقدامات سختگیرانهای را علیه شخصیتهای درگیر فساد و مانع تراشان سیاست لبنان انجام دهیم، افزود: ما با شرکای اروپایی خود یک نظام ویژه تحریم برای لبنان ایجاد کردهایم و مسئولان آن (لبنان) نباید به عزم ما برای اجرای این تحریمها شک کنند.
«میشل عون» رئیس جمهوری لبنان نیز با اشاره به اینکه یک سال از فاجعهای که در قلب بیروت رخ داد میگذرد و هنوز زخمی خونین بر وجدان همه لبنانیها وجود دارد و پیگیری حقیقت و تحقق عدالت کامل همچنان خواسته هریک از لبنانیها است، افزود: من پیش از این اعلام کردم که ملزم به رعایت عدالت و پاسخگویی به همه لبنانیها برای تحقق عدالت و پاسخگو کردن همه کسانی که در این تحقیقات مشارکت دارند، هستم و اکنون نیز به تعهد خود پایبندم.
وی تاکید کرد که هیچکس و هر مقامی فراتر از قانون نیست و اجازه دهید قوه قضاییه در تحقیقات و محاکمات تا انتها پیش رود تا حقایق فاش و عدالت مورد نظر محقق شود.
رئیس جمهوری لبنان با اشاره به اینکه یک سال از فاجعه ۴ آگوست ۲۰۲۰ میگذرد و پیامدهای ویرانگر آن هنوز در تمام سطوح انسانی، اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و آموزشی لبنان منعکس میشود و بحرانهایی که وطن ما را درگیر میکند را افزایش میدهد، افزود:
لبنان امروز سختترین دوران خود را سپری میکند و بدون در نظر گرفتن بار سنگینی که آوارگان سوری و تحریمهای اعمال شده بر ما تحمیل میکند، بصورت بیسابقهای از فقر، بیماری همه گیری کرونا، کمبود شدید دارو رنج میبرد و لبنان را از مدار زندگی محروم کرده است.
وی افزود: بنابراین لبنان دیگر نمیتواند منتظر راه حلهای منطقهای و راه حلهای بزرگ باشد.
عون افزود: شکی نیست که لبنان پس از تعیین نیازها و اولویتها به همه کمکها و حمایتهای بین المللی، کمکهای بشردوستانه، اجتماعی و بهداشتی نیاز دارد و مردم ما به شدت نیازمند کمکهایی هستند که تداوم خدمات اولیه مورد نیاز آنها را تامین کند.
وی از بندر بیروت به عنوان شریان حیاتی اقتصاد لبنان نام برد و بازسازی کامل این بندر را یک ضرورت فوری دانست و افزود: لبنان بازسازی و توسعه این تاسیسات را در اولویتهای نخست خود قرار داده است و در این زمینه از هرگونه تلاش بین المللی استقبال میکند.
رئیس جمهور لبنان با اشاره به اینکه این کشور ماههاست در بحران سیاسی گرفتار شده است، افزود: متأسفانه این بحران بر تشکیلات برنامه یعنی پروژه نجات دولت سایه انداخته است.
وی افزود: امروز ما در مرحله جدیدی هستیم و امیدوارم بتوانیم همزمان با ایجاد اعتماد سازنده با شرکای بین المللی خود و ارتباط با صندوق بین المللی پول، دولتی را برای اجرای اصلاحات و مهیاکردن برگزاری انتخابات پارلمانی تشکیل دهیم.
وی از همبستگی بین المللی و ابتکار کشورها و نهادهای بین المللی برای ارسال کمک در یک سال گذشته و همچنین از برگزار کنندگان کنفرانس بین المللی حمایت از لبنان و همه روسای جمهور، رهبران و مقامات حاضر در این کنفرانس و همه کسانی که در حمایت از لبنان سهیم هستند، قدردانی کرد.
همچنین «آمینه محمد» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد به نمایندگی «آنتونیو گوترش» دبیر کل این سازمان، حمایت جامعه بین المللی از مردم لبنان را اعلام کرد و با اشاره به حادثه انفجار بندر بیروت ضمن تسلیت به خانواده قربانیان این انفجار بزرگ و وحشتناک، خواستار تحقیقات شفاف در این زمینه شد.
وی با اشاره به اینکه پس از حادثه یاد شده لبنان یکی از وحشتناکترین بحرانها را در سطوح اقتصادی، آموزشی، زیرساختی و سایر سطوح تجربه میکند، لبنانیها روز به روز نیازمندتر میشوند، گفت: آنها هنوز پس از گذشت نزدیک به یکسال از تشکیل نشدن دولت رنج میبرند.
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد افزود: ما منتظر هستیم تا «نجیب میقاتی» ، نخست وزیر منتخب هرچه سریعتر دولت تشکیل دهد زیرا لبنانیها مستحق تاسیس نهادها و مدیریتی هستند که بتوانند کشور را نجات دهند و لبنان را به ثبات و پیشرفت برساند و بر روی توانایی جوانان لبنانی سرمایه گذاری کند.
وی افزود: سازمان ملل متحد همانند سایر کشورها از مردم لبنان در مواجهه با مشکلاتی که با آنها روبرو هستند، حمایت و با هماهنگی سازمانهای غیردولتی برای رفع برخی از نیازهای آنها تلاش میکند.
آمینه محمد با اشاره به اینکه برگزاری این گونه کنفرانسها نقش مهمی در کمک به مردم لبنان دارد، در عین حال تصریح کرد که این کمکها کافی نخواهد بود مگر اینکه پروژهها و برنامههایی برای توسعه پایدار و تداوم آنها و ایجاد نظام خدمات حفاظت اجتماعی که برای رسیدن به ثبات اجتماعی مورد نیاز است، اجرا شود.
وی افزود: دست یابی به این هدف به دولتی نیاز است که به انجام اقدامات لازم برای اصلاح اقتصادی، شفافیت، استقلال قضایی و مبارزه با فساد متعهد باشد.
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد که این سازمان برای ارائه هرنوع کمک به لبنان و مردم آن پایبند است.
از سوی دیگر، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا طی سخنانی بر همبستگی همه برای نجات لبنان پس از انفجار مهیب که یک سال پیش به این کشور ضربه زد، تاکید کرد.
وی با اشاره به رنجهای زیاد مردم لبنان طی یک سال گذشته به دلیل بحرانهای سیاسی و اقتصادی که میشد از آنها جلوگیری کرد، ادعا کرد که آمریکا به کمکهای طولانی مدت خود به لبنان افتخار میکند و من چندین بار به این کشور سفر کردهام.
رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد که واشنگتن کمکهای بشردوستانه خود را طی سالهای گذشته از ۱۰۰ میلیون به حدود ۵۶۰ میلیون دلار افزایش داده است.
وی با بیان اینکه من از همتایان خود در همه کشورها میخواهم که حمایت خود از مردم لبنان را افزایش دهند، افزود: اما اگر رهبران لبنان متعهد به انجام کارهای سخت که برای انجام اصلاحات اقتصادی و مبارزه با فساد ضروری است، نشوند، تمام این کمکهای خارجی کافی نخواهد بود.
بایدن افزود: برای تعیین اولویت ها جهت بهبود امور این کشور باید سریعاً دولت لبنان تشکیل شود و اگر رهبران لبنان این گزینه را انتخاب کنند، آمریکا در همه برنامه برای ساختن آیندهای امیدوارکننده و قوی در کنار آنها خواهد بود و نباید زمان را از دست بدهند.
وی خطاب به مقامات لبنان گفت: اگر به تعهدات خود عمل کنید ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم.
عبدالله دوم شاه اردن نیز با اشاره به اینکه انفجار بندر بیروت و پیامدهای دردناک آن برای لبنان و جهان به دنبال داشته است، افزود: مرزهای جغرافیایی لبنان به کل منطقه میرسد و کمکها باید به طور موثر به مردم لبنان ارائه و عادلانه توزیع شود.
وی گفت: نباید فراموش کنیم که لبنانیها میزبان پناهندگانی هستند که به نوبه خود در شرایط سخت زندگی میکنند بنابر این ما نمیتوانیم منتظر بمانیم و ببینیم لبنانیها به ورطه سقوط نزدیک میشوند لذا باید کمکهای بشردوستانه، بهداشتی و غذایی به لبنان ارسال شود.
شاه اردن با اشاره به اهمیت موسسات لبنان خواستار ایجاد ثبات در آنها شد و بر حمایت از نیروهای امنیتی این کشور که به تامین نیازهای مردم لبنان در این شرایط دشوار کمک میکنند، تاکید کرد.
در جریان این کنفرانس، نخست وزیر کویت گفت که کویت به دنبال ارتقای گفت و گو بین طرفهای مختلف لبنانی برای دستیابی به راه حل سیاسی جهت تشکیل دولت است.
وی از کمک ۳۰ میلیون دلاری کویت برای بازسازی لبنان خبر داد و افزود: علاوه بر این کمکها، کویت در بسیاری از زمینهها از طریق ایجاد یک پل هوایی، به لبنان کمکهای پزشکی و غذایی ارسال کرده است.
وزیر توسعه و سرمایه گذاری بین المللی سوئد نیز گفت که کشورش امسال ۱۲ میلیون یورو به لبنان کمک میکند.
وی ابراز امیدواری کرد که یک دولت دموکراتیک و توانمند در زمینه انجام اصلاحات مورد نیاز هرچه سریعتر در لبنان تشکیل شود.
همچنین «آنجل گوریا» دبیرکل سازمان همکاری و توسعه اقتصادی خواستار کمکهای فوری به لبنان و ایجاد چارچوبی برای شفافیت و پاسخگویی در زمینه ارائه این کمکها شد.
وی اظهار داشت که این سازمان میتواند به لبنان در اجرای اصلاحات مورد نیاز و اقدامات مبارزه با فساد کمک کند.