واکنش تروئیکای اروپایی به گزارش آژانس درباره فعالیتهای اتمی ایران
سه کشور اروپایی عضو برجام روز دوشنبه در واکنش به گزارش جدید مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره راستی آزمایی اجرای موافقتنامههای پادمانی از سوی ایران، خواستار همکاری کامل و فوری تهران برای شفافسازی در این زمینه شدند.
به گزارش منیبان، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای دولت انگلیس منتشر شد آمده است:ما به طور کامل از راستی آزمایی حرفهای، مستقل و بی طرفانه آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره تعهدات پادمانی ایران حمایت کرده و به آن اعتماد داریم.
انگلیس، فرانسه و آلمان در این بیانیه عنوان کردند: ما اهمیت ارزیابی تمام اطلاعات مرتبط با مسائل پادمانی را که با فعالیتهای استاندارد (آژانس) همسو است مورد تاکید قرار داده و این سازمان را به ادامه این روند تشویق میکنیم.
آژانس بین المللی انرژی اتمی دیروز یکشنبه با انتشار گزارشی اعلام کرد: ایران از ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (۲۹ الی ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس اجازه سرویس تجهیزات نظارتی و جایگزینی کارت حافظه دوربینها در تمام محلهای ضروری در ایران به جز کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در مجموعه تسای کرج را داده است.
تروئیکای اروپایی در بیانیه خود نسبت به فرازهایی از گزارش ادعایی آژانس مبنی بر اینکه ایران توضیحات فنی معتبری را درباره وجود ذرات اتمی ساخت انسان که نخستین بار در فوریه سال ۲۰۱۹ شناسایی شد ارائه نکرده عمیقا ابراز نگرانی کردند. آنها در این بیانیه عنوان کردند که این نگرانی پادمانی درحالیست که بالغ بر ۱۸ ماه از تعاملات فشرده میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی میگذرد. «بنابراین ما قویا از ایران میخواهیم تا به طور کامل با آژانس همکاری کند و به گونهای معقول، فنی و بدون فوت وقت این مساله را شفافسازی کند.»
تروئیکای اروپایی در ادامه این بیانیه از اینکه ik,c مساله تولید فلز اورانیوم در ایران - که سوژه گزارش پیشین آژانس بود - باید شفافسازی شود ابراز نارضایتی کردند. «پاسخ فوری ایران و تسهیل فعالیتهای راستی آزمایی اضافه آژانس که در این زمینه ضروری است فوقالعاده حائز اهمیت است. ما این مساله را دنبال خواهیم کرد و منتظر به روزرسانیهای بیشتر از سوی آژانس هستیم»
بیانیه یادشده میافزاید: آژانس در گزارش خود به شناسایی ذرات اورانیوم ساخت انسان در مکانهای سوم و چهار اشاره کرده است. ما متوجه هستیم که آژانس در ژانویه ۲۰۲۱ خواستار شفافسازی جامع و بهموقع از ایران شده بود. با توجه به سووالات فزاینده پادمانی، این عمیقا نگران کننده است که ایران تصمیم گرفته که اجرای پروتکل الحاقی و تدابیر شفافسازی را ذیل برنامه جامع اقدام مشترک از ۲۳ فوریه تعلیق کند. اجرای پروتکل الحاقی برای اینکه آژانس از نبود ذرات و فعالیتهای اعلام نشده در ایران اطمینان حاصل کند حیاتی است.
انگلیس، فرانسه و آلمان در ادامه بیانیه یادشده از تمایل ایران برای توقف اجرای کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته ای به آژانس) عمیقا ابراز نگرانی کردند. «ما در این زمینه با موضعی که مدیرکل آژانس در گزارش خود بیان کرده و قبلا هم مورد تائید شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفت مبنی بر اینکه اجرای این کد طبق موافقتنامه جامع پادمان تعهد قانونی است و ایران نمیتواند به طور یکجانبه آن را اصلاح یا متوقف کند، اشتراک نظر داریم»
سه کشور اروپایی بر همین اساس از ایران خواسته اند تا کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان و تمام تدابیر شفاف سازی مندرج در برجام، از جمله پروتکل الحاقی را اجرا کند. آنها عنوان کردند: «موضع ما کاملا روشن است ایران باید از هرگونه اقدامی که مانع فعالیتهای آژانس شود خودداری کند و برای شفافسازی و حل و فصل تمام مسائل باقیمانده پادمانی بدون فوت وقت با آژانس همکاری کند.»