تحرکات عجیب هند در مرز با چین
ارتش هندوستان در چهارچوب تقویت تجهیزات نظامی و توپخانه ای خود خود با عقد قراردادی ، ۱۱۸ فروند تانک "آرجون" ساخت یک شرکت هندی را تحویل خواهد گرفت اما درباره کاربرد این تانکها در مناطق مرزی با چین تردیدهایی ایجاد شده است.
به گزارش منیبان؛ به نقل از پایگاه خبری اوراسینتایمز ، ارتش هندوستان ۱۱۸ فروند تانک "آرجون امک۱ – آ" ساخت داخل را در چهارچوب یک قرارداد بزرگ تامین ادوات نظامی در اختیار خواهد گرفت. اما آیا این قرارداد دفاعی در مواجهه با نیاز به تانکهای سبک ، اقدامی منطقی است؟
وزارت دفاع هندوستان قراردادی با شرکت HVF در شهر چنای در جنوب هند برای خرید ۱۱۸ تانک از نوع آرجون امک۱ – آ امضا کرده است که ارزش این قرارداد ۷ هزار و ۵۲۳ کرور (روپیه) اعلام شده است. این تانکها نوع به روز شده ای از تانکهای آرجون Arjun فعلی هستند که انتظار میرود قدرت آتش و قابلیت مانور و بقای بالاتری داشته باشند.
سازمان توسعه و تحقیقات دفاعی هند این تانکها را به روز رسانی و بهسازی کرده است . این تانکها به عنوان تانکهای رزمی اصلی (MBT) ارتش هند عمل میکنند.
وزارت دفاع هند اعلام کرده که نمونه به روز شده این تانکها قادر هستند که در روز و شب و در حالتهای استاتیک و دینامیک با نیروهای دشمن رو به رو شوند. این وزارت همچنین خاطرنشان کرده که این پروژه فرصتهایی برای بیش از ۲۰۰ شرکت کوچک و متوسط و فرصتهای شغلی برای بیش از ۸ هزار نفر ایجاد خواهد کرد. فعالیتهای توسعهای تانک جدید از ژوئن ۲۰۱۰ شروع شده و و این تانک در ژوئن ۲۰۱۲ وارد مرحله آزمایش میدانی شد.
یک کارشناس نظامی هندی که خواست نامش ذکر نشود گفته که سامانه کنترل دقیق آتش و تحرک از جمله مزیتهای نمونه تولیدی تانک جدید هستند هر چند معایبی هم وجود دارد.
بیش از ۷۰ درصد از قطعات وارداتی هستند و واقعا "ساخت هند" نیستند و مدیریت قطعات یدکی یکی از مشکلات است زیرا واردات این قطعات کاری زمانبر خواهد بود.
ارتش هندوستان در ابتدای امر با ذکر نگرانیهایی با تامین و خرید این تانکهای آرجون مخالفت کرده بود. دلایل مخالفت ارتش ، سنگین بودن بیش از حد تانک با وزن ۶۲ تن و نامناسب بودن آن برای عملیات در مناطق ناهموار و همچنین ضعف کیفیت مهمات بود.
برخی از تحلیلگران دفاعی هندی هم بر لزوم تهیه تانکهای سبک برای عملیات در مناطق ارتفاع بالا مانند شرق "لاداخ" تاکید کرده بودند.
حادثه ژوئن ۲۰۲۰ در "دره گالوان" موجب شد که ارتش هند تمرکز خود را بر تانکهای سبک قادر به عملیات در ارتفاعات بالا در شرق لاداخ قرار دهد. اما با این حال از لحاظ تهیه این قبیل تانکها بجز چند مورد جزئی درباره علاقه هند به خرید تانک سبک روسی "اسپرات اسدیام۱" و "تی۱۴ آرماتا" ، اتفاق زیادی روی نداده است.
این در حالی است که چین تانکهای سبک نوع-۱۵ را در "خط کنترل واقعی" به عنوان مرز عملی (دو فاکتو) با هند مستقر کرده است. این تانک که با نام ZTZ-۱۵ هم شناخته میشود برای عملیات در فلات تبت – کینگدائو و صحرای "گوبی" طراحی شده است. این تانک بسیار قابلیت مانور بالایی دارد و میتواند در مناطق ارتفاع بالا فعالیت کند.
"پی آر شانکار" یکی از فرماندهان سابق توپخانه ارتش هند میگوید: رویارویی فعلی چین – هند فقدان تانکهای مناسب برای ارتفاعات بالا را مورد تاکید قرار داده است. وی افزود: این تانک جدید نه تنها برای دفاع از قلمرو ما مورد نیاز است بلکه برای تهاجم به خاک چین هم لازم است. داشتن یک تانک سبک در تعداد کافی در لاداخ شرقی لازم است.