عضو اتاق بازرگانی ایران:
اینکه بودجه سال آینده بدون کسری بسته شده، شوخی است
عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به صحبت دولت مبنی براینکه بودجه سال آینده دچار کسری نمی شود، خاطرنشان کرد: شوخی می کنند.
مسعود دانشمند، عضو اتاق بازرگانی ایران، در گفتگو با منیبان، درباره افزایش نرخ تسعیر ارز و اینکه چقدر می تواند در قیمت ارز و نوسانات هفته های اخیر تاثیرگذار باشد، گفت: نباید قاعدتا الان اثر بگذارد ولی همیشه بازار به استقبال می رود؛ اگر چیز خوبی باشد به استقبال آن می رود و اگر بد هم باشد باز هم استقبال آن می رود و آثاری که دارد را پیش بینی می کند. وقتی دولت می گوید ارز 23 هزار تومانی به جای ارز 4200 تومانی، طبیعی است که ارز نیمایی سرجای خود بماند و ارز بازار هم باشد. بنابراین، مقداری که این بحث جدی شود، مسلم بدانید که قیمت ارز در بازار و حتی ارز نیمایی بالا خواهد رفت و در نتیجه آن، قیمت تمام شده کالا و خدمات در بازار افرایش پیدا می کند.
او ادامه داد: کالاهایی که وارد می کنیم، بخش عمده ای از آنها را با ارز 4200 تومانی وارد می کنیم و زمانی که این ارز به 23 هزار تومان برسد یعنی چند برابر میشود که بر روی قیمت تمام شده آن کالاها نیز اثر می گذارد و حقوق و عوارض گمرگی که نسبت به واردات کالا تعلق می گیرند، افزایش پیدا می کند. بنابراین، با توجه به چنین سیاستی که دولت در پیش گرفته و حذف ارز 4200 تومانی، افزایش قیمت چندین برابری را در سال آینده خواهیم داشت. تقریبا نزدیک به 25 درصد واردات ما با ارز 4200 تومانی انجام می شود و زمانی که به ارز 23 هزار تومانی تبدیل شود اثر خودش را به اندازه 25 درصد در اقتصاد می گذارد.
او در پاسخ به این پرسش که دولت چه سیاست های ارزی را برای ایجاد تعادل بین قیمت ارز و افزایش صادرات باید در نظر بگیرد، گفت: سیاستی که دولت در پیش گرفته است تا با افزایش قیمت ارز کسری بودجه را جمع و جور کند، هیچ نقشی در تولید نخواهد داشت حتی مقداری به تولید صدمه می زند. برای اینکه بخواهیم تورم را کنترل کنیم باید به سمت تولید برویم، تورم با تولید کنترل می شود، با اشتغال کنترل می شود، تورم با آژان و بگیر و ببند کنترل نمی شود. هرچقدر به سمت اشتغال و تولید برویم و قیمت تولید را در بازار متعادل کنیم می توان، تورم را کنترل کرد.
عضو اتاق بازرگانی براین باور است که اگر به سمت تولید برویم، می توانیم قیمت ها را حداقل در سطحی تثبیت کنیم و زمانی که تثبیت کردیم، جلوی این نرخ فزاینده و شتابان تورم را بگیریم. اینکه بگوییم یارانه 150 هزار تومانی به مردم می دهیم، با یارانه که تورم کنترل نمی شود بلکه خود یارانه تورم زا است.
او اظهار کرد: اقتصاددان های بزرگ دنیا برای کنترل تورم 3 توصیه ارائه داده اند؛ آزاد سازی اقتصادی، خصوصی سازی اقتصادی و تورم زدایی. تا زمانی که اقتصاد دولتی باشد نمی توان یک حالت رقابتی به وجود آورد که باعث شود قیمت ها و تولید بهینه شوند. با مکانیسم های مالیاتی می توانیم جلوی گران فروشی را بگیریم و برای تورم هم باید یارانه ها را حذف کنیم. یارانه یعنی کار نکردن و پول گرفتن، جامعه باید بر مبنای کار تعریف شود.
دانشمند درباره بودجه ارائه شده به مجلس و اینکه آیا این بودجه با واقعیت های اقتصادی کشور همخوانی دارد، گفت: بودجه کاملا انقباضی است؛ مفهوم بودجه انقباضی این است که سرمایه گذاری در آن اتفاق نمی افتد و به سمت تولید حرکت نمی کند. ما با حداقل پولی که داریم باید زندگی را بگذرانیم تا ببینیم بعدا چه می شود. مواقعی است که بودجه هایی در رابطه با توسعه است و می خواهیم توسعه صنعتی یا توسعه کشاورزی داشته باشیم، آیا بودجه ما با توسعه می خواند یا نمی خواند، آیا سرمایه گذار هست یا نیست؟ ولی زمانی که هیچ کدام از این ها وجود ندارد و فقط می گویند نفت بفروشیم، نان و گوشت بخریم و به مردم دهیم ایا این مفهوم بودجه ما است؟! چون مالیات ها محقق نمی شود.
او در پایان با اشاره به صحبت دولت مبنی براینکه بودجه دچار کسری نمی شود، خاطرنشان کرد: شوخی می کنند. قیمت نفت که دست من و شما نیست. یک ماه پیش قیمت نفت 81 دلار بود و الان 71 دلار شده است. ما چکار کردیم که قیمت نفت 10 دلار پایین آمده است؟ ما کاری نکردیم اما کاهش 10 دلاری طبق خواسته ما صورت گرفته است. قیمت نفت را ما تعیین نمی کنیم، میزان فروش نفت در بازار را هم ما تعیین نمی کنیم اولا که تحریم هستیم و ثانیا سهمیه اوپکی است و انقدر دستمان باز نیست که بگوییم از فردا 6 میلیون بشکه نفت صادر می کنیم. بنابراین بودجه را بر مبنای اعدادی گذاشتیم که این اعداد دست خودمان نیست.