خبر تلخ در بخش کشاورزی/ بلایی که مافیا بر سر محصولات کشاورزی در آورد
محصولات زراعی ایران که سالیان سال در کشورهای همسایه و اروپا مورد استقبال بود این روزها به علت استفاده از سموم غیراستاندارد مرجوع میشوند؛ فلفل، گوجه، بادمجان، سیبزمینی، کیوی، سبزیها و دیگر محصولات زراعی کشور که میتوانست در بازار پرمصرف دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد اکنون مهر بدنامی خورده است.
به گزارش منیبان، در ماههای اخیر انتشار اخبار مرجوع شدن محمولههای مختلف از محصولات کشاورزی تولید ایران مانند فلفل دلمه از روسیه، کیوی از هند و سیبزمینی از ازبکستان و ترکمنستان، منجر به بالاگرفتن مناقشهها درباره دلایل شکلگیری این اتفاق شده است؛ گوجه و بادمجان ایران نیز به سرنوشت مشابهی دچار شدهاند.
کافی است در بازار پرمصرف دنیا مهر بدنامی بر روی محصولی بخورد که دیگر سخت می شود برای پاک کردن این مهر بدنامی کاری کرد. برای مثال سالها پیش صادرکنندگان پسته در مرحله برداشت و انبارداری بهداشت محصول را رعایت نکردند و مهر سم سرطانی «افلاتوکسین» بر پیشانی پسته ایران هک شد این در حالی بود که عمده پسته ایران سالم و مرغوب است.
اخیرا محسن علیزاده، یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، از وجود مافیایی در سازمان حفظ نباتات خبر داده و گفته بود که طبق بررسی های اولیه از بین برخی از مدیران و کارشناسان سازمان حفظ نباتات مافیایی برای واردات سموم تشکیل شده که سموم غیراستاندارد به کشور وارد کرده و بالغ بر هزار میلیارد سود به صورت سالیانه به این مافیا تعلق می گیرد.
جزییات مرجوع شدن محمولههای مختلف از محصولات کشاورزی تولید ایران
شنیده های خبرنگار منیبان حاکی از این است که سموم استفاده شده در این محصولات در کشورهای مقصد ثبت نشده و یا اینکه غیر استاندارد بودند و متاسفانه در همه سالهای گذشته وزارت جهاد کشاورزی نظارت دقیقی بر نحوه کشت محصولات در مرحله کاشت، داشت و برداشت نشده است. از آنجاییکه یکی از رسالت های وزارت جهاد کشاورزی این است که باید میزان سموم و کودهای مصرفی را بررسی می کرده تا باقیمانده سموم و نیترات را در محصولات کشاورزی شاهد نباشیم اما این اتفاق نیفتاده است. برای کشورهای مقصد صادرکننده مهم است که محصول سالم را برای هموطنان خود حزیداری کنند اما این اصل در کشور ما مورد توجه قرار نگرفته است.
همچنین طبق شنیده های خبرنگار منیبان، سخت گیری های بی اندازه ای که برای واردات سموم استاندارد ایجاد شده بوده و یا اینکه مافیایی که توسط عده ای خاص برای واردات سموم شکل گرفته بود، باعث شده اند که عده ای از این فرصت استفاده کنند و به واردات سموم قاچاق رو بیاورند که همه اینها به دلیل محدودیت هایی بوده که ایجاد شده است. عده ای خاص مافیای واردات سموم، سودهای هزاران میلیاردی با رانت ایجاد شده و ویژه خواری به جیب زده اند که موضوعی که یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم به آن اشاره کرده است.
بنابراین وزارت صمت و وزارت کشاورزی باید در این زمینه چارهای بیندیشند. وقتی کشوری مانند عراق و ازبکستان محصولات زراعی ما را مرجوع میکنند یا مصرف کننده عمدهای مانند روسیه محصولات کشاورزی ما را مناسب با استانداردهای داخلی خود نمیداند کشورهای رقیب مانند ترکیه و اسرائیل و مصر به سادگی بازارها را از آن خود میکنند، کشاورزان را در ماتم فرو می برد و خروج از این بدنامی به سختی خواهد بود.
تاکید می شود که اگر وزارت جهاد کشاورزی استفاده از سموم استاندارد را برای محصولات کشاورزی در نظر می گرفت، صادرات خوبی داشتیم و این چنین محصولات کشاورزی مرجوع داده نمی شد.