واکنش خطیب زاده به توافق موقت:

ایران به دنبال توافق پایدار و قابل اتکا است/ بدهی قطعی کره جنوبی همچنان به ایران پرداخت نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: موضع ما درباره وین روشن و ثابت است ایران به دنبال توافق پایدار و قابل اتکا است. کیفیت توافق برای ما اصالت دارد نه کمتر و نه بیشتر.

ایران به دنبال توافق پایدار و قابل اتکا است/ بدهی قطعی کره جنوبی همچنان به ایران پرداخت نشده است

به گزارش مُنیبان، سعید خطیب زاده در نشست خبری در مورد آخرین تحولات مرتبط با مذاکرات ایران با ۱+۴ در وین اظهار داشت: آنچه که در وین شاهدیم، پیشرفت گفت و گوها هست و در چهار حوزه پیشرفت خوبی داشتیم و پرانتزها کم شده است و ایده‌ها تبدیل به کلمات شدند و مهم هست که همه طرف‌ها در وین پذیرفته اند که نباید دوباره شاهد خروج آمریکا از باشیم.

وی تصریح کرد: ایران به دنبال توافقی پایدار و قابل اتکا است و مسیر اخذ تضمین، مسیر درستی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره اتباع زندانی در دو کشور اظهار کرد: در خصوص وضعیت اتباع جمهوری اسلامی ایران در ایالات متحده ما از روز اول به خاطر موضوعیت انسانی این داستان نگرانی‌های خود را مطرح کردیم . چه به صورت مستقیم چه غیر مستقیم.

 وی اضافه کرد: این موضوع چه پیش از این مذاکرات و چه همراه با این مذاکرات در دستور کار ما بوده ولی طبیعی است که دو مسیر مختلف هست. اگر ایالات متحده به توافقاتی که از قبل هم انجام داده بود،  پایبند باشد این موضوع انسانی در کمترین زمان قابل حل است.

خطیب زاده یادآورشد: برخلاف اتباع ما که در ایالات متحده به بهانه واهی دور زدن تحریم‌های غیرقانونی فراسرزمینی و غیر موجه ایالات متحده بر ضد مردم ایران گروگان گرفته شده اند و امروز برخی از آنها در شرایط غیر انسانی نگهداری می‌شوند. برخلاف آنها کسانی که در ایران زندانی هستند قوه قضائیه کاملاً اتهاماتشان را اعلام کرده و جرائمی مرتکب شدند که در دادگاه صالحه مراحل آن طی شده است.

 سخنگوی وزارت امور خارجه بار دیگر تاکید کرد: این دو مسیری است که از هم جداست ولی اگر اراده در طرف مقابل باشد در هر دو مسیر این امکان را داریم در کمترین زمان ممکن به توافق قابل پایدار برسیم و قابل اتکا برسیم.

خطیب‌زاده همچنین در مورد توافق موقت که از سوی برخی از رسانه‌ها مطرح شد، گفت: ایران به دنبال توافق پایدار و قابل اتکا است و چیزی را کمتر از آن نمی پذیرد.کیفیت توافق برای ما مهم هست و نه چیزی کمتر و نه چیزی بیشتر.

وی تاکید کرد: توافق موقت هیچ وقت در دستور کار ایران نبوده است و ما ضرورت جدی برای رسیدن برای توافق کیفی و محتوایی داریم و امیدوارم واشنگتن این ضرورت را متوجه شده باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در مورد تحولات اخیر یمن افزود: آنچه که در یمن اتفاق می‌افتد، ترادژی انسانی است. ایران همواره در کنار مردم یمن است تا صدای آن‌ها به گوش مردم جهان برسد و همواره تلاش کردیم تا به فرایند گفت و گوهای یمنی- یمنی کمک کنیم.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره رزمایش چین، ایران و روسیه اظهار کرد: هدف رزمایش مرکب که با شرکت واحدهای مختلف نیروهای ایران و واحدهای متناظر از چین و روسیه، برگزار شد، صلح و ثبات در منطقه بود و مسیر تعاملات ایران با روسیه و چین در حال گسترش است.

وی در پاسخ به سوالی در مورد ایجاد چالش‌ها توسط آمریکا در وین گفت: در حوزه راستی آزمایی پیشرفت های بیشتری نسبت به تضامین بوده است. موضوعات بسیار مهمی در مورد راستی آزمایی باقی مانده است و باید تصمیمات اساسی در این خصوص گرفته شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درخصوص عکس منتشر شده توسط اولیانوف در مورد پیشرفت مذاکرات وین گفت: مذاکرات در مسیر مشخص و گفت‌وگو های روشن و دستور کار دقیق در حال انجام است. اگر طرف مقابل اراده لازم را از خودش نشان بدهد گفت‌وگوها در زمان خودش به نتیجه می‌رسد.

خطیب زاده همچنین در مورد گفت وگو های بین افغانی گفت: ایران موافق گفت‌وگوهای بین الافغانی بوده است و تهران به طور جدی به دنبال این است که گفت‌وگوها به نفع مردم افغانستان باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حق رای ایران در سازمان ملل و بدهی کره جنوبی گفت: بدهی کره جنوبی به ایران همچنان پرداخت نشده است و باقی مانده است، آنچه که در حال اتفاق افتادن است پول مردم ایران است که نزد بانک‌های کره در امانت هست. از طرفی بخشی از پول ما از طریق کره جنوبی به دلیل شرایط اضطراری به سازمان ملل منتقل شده است.

وی درخصوص حواشی به وجود آمده پیرامون عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای اظهار کرد: برخی حاشیه سازی‌ها بر متن غلبه پیدا کرده است. در زمان برگزاری اجلاس سران که عضویت ایران پذیرفته شد، وزارت خارجه یک بیانیه داد و ما اعلام کردیم فرآیند عضویت قطعی آغاز شده است. اگر این فرایند مانند فرایند عضویت هند و پاکستان باشد، دو تا سه سال طول می کشد. مهم این است که این فرایند آغاز شده و ایران با رایزنی های متعدد بعد از درخواست ۱۴ سال به عضویت (اصلی) پیمان شانگهای پذیرفته شد. برخی این حواشی کم ارزش را به وجود می آورند و باید از اینها عبور کرد.

خطیب زاده در خصوص لغو روادید گروهی اظهار کرد: یکی از موضوعات جدی در گفت‌وگوهای آقای امیرعبداللهیان با لاوروف مباحث کنسولی بود و بلافاصله هم در دستور کار قرار گرفت.  درخصوص لغو روادید گروهی با روسیه، این (موضوع) اجرایی شده ولی به خاطر پروتکل‌‌های کرونایی و ممنوعیت‌های سفر بعضی مواقع با سختی‌هایی همراه بوده، اما به طور مداوم این بحث‌ها بین دو کشور صورت گرفته که انجام شود.

وی درخصوص تحولات اوکراین و تنش پیش آمده بین روسیه و غرب گفت: جمهوری اسلامی ایران با دقت و از نزدیک تحولات اوکراین را پیگیری می‌کند و طبیعی است تلاش کردیم با طرف‌هایی که در موضوع هستند رایزنی‌های خود را داشته باشیم. راه حلی که ما برای همه تنش های منطقه ای در نظر می گیریم، گفت‌وگو و راه حل سیاسی و دیپلماتیک است و امیدواریم با کاهش تنش به چنین گفت‌وگوهایی نزدیک شویم.

وی با اشاره به جاری شدن آب سد کمال خان بیان کرد: آنچه بین ایران و مقامات افغانستان در سال های مختلف بحث شده یک قرارداد الزام آور حقوقی است که در سال ۱۳۵۱ درخصوص حق آبه ایران از هیرمند بین دو کشور اجرا شده و لازم الاجرا و حقوقی است. اصول حقوق بین‌الملل تأکید می‌کند که هر کس در افغانستان حاکم است این حق آبه را برای ایران و طبیعت منطقه قائل شود. بسیاری از رودهای مرزی از خاک ایران می آمدند و به افغانستان می‌رفتند و امروز با این انحراف در آب نه موضوع حق آبه بلکه موضوع محیط زیست منطقه تحت تاثیر قرار گرفته است. در سال آبی گذشته کمتر از ۵ درصد از کل حق آبه ایران تامین شد. آنچه به عنوان باز شدن سدهای آبی است باید جزئیات فنی اش از وزارت نیرو پرسیده شود. به عنوان موضع وزارت خارجه عرض می‌کنم این قرارداد ۱۳۵۱ تنها قراردادی است که با جدیت به عنوان وظیفه حقوقی طرف افغانستانی پیگیری می‌کنیم.

ت ت
کدخبر: 62426 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها
      دیگر رسانه ها