کدخدایی در نشست علمی بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر آثار اندیشمندان جهان:
مردم با استفاده از مسجد علیه حکومت ظالم پهلوی مقاومت کردند
عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: قانون در رژیم گذشته، معنا و مفهومی نداشت و کشور تنها با اراده شاه اداره میشد، اما در نظام اسلامی توجه به قانون یکی از پایههای اصلی اداره کشور است که حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری به آن تاکید دارند.
به گزارش منیبان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان، امروز در نشست علمی بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر آثار اندیشمندان جهان که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، ضمن تبریک و تهنیت ایام دهه فجر انقلاب اسلامی و همچنین تقارن این دهه با ماه پر فیض و برکت رجب، یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و امام راحل (ره) را گرامیداشت.
کدخدایی گفت: برای بررسی و ارزیابی نهضت عظیم انقلاب اسلامی، باید گذشته را مرور کرده و بدانیم که کجا بودهایم و الان کجا هستیم و چه دستاورد هایی را به دست آوردهایم.
وی ادامه داد: در نظام ستم شاهی، مردم از مشارکت در امور سیاسی و اداره کشور کنار گذاشته شدند و حالت فعالانه خودشان را از دست دادند و در دیکتاتوری رضاخان و پسرش هیچ نقشی در اداره کشور نداشتند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: ویژگی دومی که در دوره رژیم ستم شاهی پهلوی به خوبی مشاهده میشود و اسناد تاریخی نسبت به آن وجود دارد، بحث فقدان حاکمیت قانون و قانون گرایی است، در جامعه وقت ایران، قانون به هیچ عنوان ارزشی نداشت و لفظ قانون فقط برای دستورات شاه مورد استفاده قرار میگرفت.
کدخدایی ادامه داد: انتخابات در دوره پهلوی فقط جنبه تشریفاتی داشته و مدارکی از اینکه نمایندگان طبق چه قاعده و قانونی انتخاب شدهاند در دسترس نیست و رضاخان و محمدرضا پهلوی خود را مبرا از پاسخگویی به مردم میدانستند.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران با بیان اینکه نظام ستم شاهی پهلوی به تقلید از جوامع غربی پروژه جدایی دین از سیاست را کلید زد، گفت: رژیم پهلوی طبق الگوی سکولاریزم به دنبال حذف دین و دین گرایی از جامعه ایرانی بود و حتی فراتر از جدایی دین و سیاست به دین زدائی مشغول شدند که آثار آن نیز همانند حمله به مسجد گوهرشاد و حوزه علیمه قم مشاهده میکنیم.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی ایران با زیربنای فکری امام خمینی (ره) ایجاد شده است، تصریح کرد: در دوره 10 ساله عمر پر برکت حضرت امام بعد از پیروزی انقلاب، ایشان بارها بر حضور مردم تأکید داشتند و اصرار ایشان جنبه تشریفاتی نداشت و بارها در مصاحبه های مختلف، ایشان در مورد نحوه اداره کشور گفته بودند که این کار با حضور مردم انجام خواهد شد.
وی افزود: از حضرت امام(ره) سوالی پرسیده شد مبنی بر اینکه با چه قوانینی میخواهید نظام جدید را اداره کنید؟ که ایشان تاکید داشتند اداره کشور با احکام اسلامی و حضور مردم محقق میشود و اگر ما احکام اسلامی را رعایت نکنیم، مردم ما را کنار خواهند گذاشت.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: مردم ایران با اتکا به رهبران سیاسی که همان رهبران دینی مردم بودند و با استفاده از مسجد به عنوان پایگاه اعتراضات علیه حکومت ظالم پهلوی، ایستادگی و مقاومت کردند و انقلاب اسلامی را به وجود آوردند.
کدخدایی گفت: یکی دیگر از مباحثی که حضرت امام به آن تأکید داشتند بحث قانون و قانونگرایی بود و ابتدای پیروزی انقلاب گفتند که هر چه سریعتر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تدوین شود، علی رغم اینکه در تحولات اجتماعی دیگر کشورها میبینیم که با ایجاد یک حکومت جدید مدتی طول می کشد که قوانین وضع شود و نهاد سیاسی شکل بگیرد.
وی در پایان با اشاره به اهمیت مردم، اتحاد دین و سیاست و حاکمیت قانون و قانونگرایی در نگاه و اندیشه فکری امام خمینی(ره) در تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: قانون در رژیم گذشته، معنا و مفهومی نداشت و کشور تنها با اراده شاه اداره میشد، اما در نظام اسلامی توجه به قانون یکی از پایههای اصلی اداره کشور است که حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری به آن تاکید دارند.