در دیدار رئیسجمهور سوریه و هیئت همراه با رهبری چه گذشت؟/ امیرعبداللهیان توضیح داد
وزیر امور خارجه گفت: وقتی با آقای بشار اسد بعد از ملاقات با رهبر انقلاب مواجه شدم، ایشان را خیلی مسرور دیدم و از اینکه توانست به آرزوی خودش (ملاقات با رهبر انقلاب) برسد، خوشحال بود.
به گزارش منیبان، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای، درباره اهداف سفر اخیر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به ایران و دیدار او با مقام معظم رهبری، سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و وزیر امور خارجه گفت: یک بعد این سفر بر میگردد به این که بالاخره در شرایطی که متاثر از برخی تحولات منطقهای، متاثر از تاثیرات عمیق بحران اوکراین و در عین حال تحولاتی که در مناطق پیرامونی ما در غرب آسیا در حال وقوع است، سفر آقای بشار اسد این پیام را دارد که اولا، رابطه تهران و دمشق یک رابطه ممتاز و یک رابطه ناگسستنی است.
امیر عبداللهیان افزود: آن چیزی که در اراده رهبران دو کشور مشاهده میشود، توسعه و تعمیق روابط است. روابط در ماههای اخیر شکل متفاوتی پیدا کرده است. ما از فضای امنیتی-نظامیای که در سوریه حاکم بود، روز به روز فاصله گرفتهایم و فضای کار همه جانبه اقتصادی، تجاری، توسعه گردشگری و همکاریهای علمی، فناوری از جمله موضوعاتی است که در دستور کار دو کشور قرار دارد.
متن کامل این گفتوگو بدین شرح است:
در دیدار رئیسجمهور سوریه و هیئت همراه با رهبر انقلاب چه گذشت؟ به عنوان یکی از حاضران در دیدار روایتی از آن را بفرمایید.
دیدار آقای بشار اسد، رئیسجمهور محترم سوریه با رهبر انقلاب در تهران تاریخچهای دارد. از زمان شهادت سردار سلیمانی تا امروز که ایشان موفق شدند به تهران بیایند، من بارها در ملاقاتهایی که با ایشان در دمشق داشتم و همچنین سایر مقامات کشورمان در دیدارهایی که با ایشان داشتند، آقای بشار اسد معمولاً در پایان دیدار ضمن ابلاغ سلام میگفتند جزو آرزوهایم هست که یک بار دیگر به تهران بیایم و با امام خامنهای دیدار کنم و فرصت گفتوگو با ایشان را داشته باشم. خب، بهدلیل موج و فراگیری کرونا این دیدار همینطوری به تعویق افتاد تا اینکه امروز فرصت این دیدار فراهم شد.
دیدار در فضایی کاملاً صمیمانه، دوستانه و متأثر از نقش مهم جمهوری اسلامی ایران در کمک به سوریه برای برونرفت از جنگ همهجانبه تروریستی در سالهای گذشته برگزار شد. فضای دیدار صمیمانه امروز آقای بشار اسد با رهبر انقلاب متأثر از در آمیختهشدن خون شهدای ایرانی و خون شهدای سوریهای در خاک شامات و متأثر از فضای بهوجودآمده معنوی در عرصه مقاومت در سالهای مبارزه با خلقکنندگان جنگ تروریستی در منطقه از جمله در عراق و سوریه هم بود.
وقتی با آقای بشار اسد بعد از ملاقات با رهبر انقلاب مواجه شدم، ایشان را خیلی مسرور دیدم و از اینکه توانست به آرزوی خودش (ملاقات با رهبر انقلاب) برسد، خوشحال بود. ایشان در این دیدار از صمیم قلب از مواضع امام خامنهای و نقش مهمی که در جهان متلاطم کنونی و در قبال منطقه بهویژه سوریه ایفا کردند، تشکر کرد.
این دیدار در شرایط فعلی منطقه و جهان چه پیامهایی دارد؟ تحلیل شما از مواضع آقای بشار اسد در این دیدار چیست؟ زمینههای همکاری دو کشور و مبارزه محور مقاومت با نقشههای رژیم صهیونیستی از مواردی بود که آقای اسد به آنها اشاره کرد.
بُعد دیگر این سفر به برخی از تحولات منطقهای، بحران اوکراین و تحولات در حال وقوع مناطق پیرامونی ما در غرب آسیا برمیگردد. سفر آقای بشار اسد این پیام را دارد که رابطه تهران و دمشق رابطه ممتاز و ناگسستنی است. آن مسئلهای که در اراده رهبران دو کشور مشاهده میشود، توسعه و تعمیق روابط است. روابط در ماههای اخیر شکل متفاوتی پیداکرده و ما از فضای امنیتی و نظامی که در سوریه حاکم بود روزبهروز فاصله گرفتیم و اکنون فضا توسعه همهجانبه اقتصادی، تجاری، گردشگری و همکاریهای علمی و فناوری است که در دستور کار دو کشور قرار دارد. در این رابطه گفتوگوهای مهمی هم در حضور رهبر انقلاب و هم در سطح رؤسای جمهور دو کشور مطرح و بر این مسائل تأکید شد و در این موضوعات توافقات بسیار مهمی هم انجام شد. همه پروندههای دوجانبه با نگاه به منافع دو ملت و اقداماتی که در آینده باید بهطور گسترده انجام شود هم مرور شد.
رهبر انقلاب در این دیدار فرمودند سوریه امروز متفاوت از سوریه دیروز است. امروز سوریه جایگاه ممتازی در منطقه دارد. هرچند تحریمهای موسوم به سزار غرب و آمریکا شرایط سختی را بهلحاظ اقتصادی برای مردم سوریه ایجادکرده، اما مردم سوریه همانطوری که از جنگ گسترده تروریستی توانستند از مسیر مقاومت با پیروزی و سرافرازی بیرون بیایند، از این جنگ اقتصادی هم با سرافرازی بیرون خواهند آمد. سوریه امروز در جهان عرب و جهان اسلام در خط مقدم مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی از جایگاه برتر و ویژهای برخوردار است.
آنچه از فضای جلسه امروز استخراج و استنباط میشود این است که امروز مقاومت در قویترین و بهترین وضعیت خودش قرار دارد و صهیونیستها در آینده -علیرغم اینکه با اندک کشورهایی بهدنبال نمایش عادیسازی روابط هستند- خواهند دید که جهان اسلام و منطقه و حتی بسیاری از حاکمان منطقه چنین اجازهای را نخواهند داد که صهیونیستهای اشغالگر بتوانند در منطقه نقشآفرین باشند.
رهبر انقلاب با اشاره به نقش حاجقاسم در دیدار امروز، رفتار ایشان درباره سوریه را با تعصب و بدون تفاوت با دوران دفاع مقدس خواندند. حاجقاسم در پیروزی سوریه در جنگ بینالمللی چند سال اخیر چه نقشی ایفا کرد؟
زمانی که سوریه در معرض فروپاشی جدی قرار داشت و خیلیها قطع امید کرده بودند و با قاطعیت صحبت از پایان کار نظام سیاسی سوریه به میان میآوردند، رهبر انقلاب با درک عمیق از آنچه در سوریه طراحی شد و با نگاه به امنیت منطقه، نگاه به نقش سوریه در منطقه و با نگاه به امنیت ملی کشور دستور دادند که باید با همه توان هر اقدامی که لازم هست در شکست نقشهای که منطقه و جهان اسلام را دربرگرفته اقدام شود. سردار سلیمانی عزیز نیز مسئولانه و متعهدانه همچون سرداری شجاع در کنار مردم سوریه حضور پیدا کرد و در عرصههای مختلف -از مستشاری نظامی در محافل نظامی سوریه گرفته تا فرماندهی شجاعانه نیروهای نظامی و مردمی سوریه و مدافعان حرم در خط مقدم- ایفای نقش کرد.
سردار سلیمانی در این دوره نقش بسیار مهمی در تقویت روند آموزش، سازماندهی و کمک به بسیج نیروها در سوریه داشت و بدون تردید همه این اقدامات را با هماهنگی کامل و بنا به درخواست رئیسجمهور و مقامات ارشد سوریه انجام میداد؛ لذا، نقش روحیهبخش سردار سلیمانی در تأمین حداکثری امنیت منطقه و امنیت ملی کشور را هیچگاه نباید فراموش کنیم.
رهبر انقلاب در بخشی از این دیدار از روحیه بالای آقای بشار اسد تقدیر کردند. آینده تحولات سوریه را چگونه ارزیابی میکنید؟
از مجموع مطالب آقای بشار اسد در هر دو ملاقات با رهبر انقلاب و با آقای رئیسجمهور اینگونه برداشت میشود که ایشان با روحیهای قوی همچنان بهدنبال حفظ تمامیت ارضی سوریه است. آقای بشار اسد بر اساس حفظ مسئولیت و رهبری که در جامعه سوریه دارد و نگاهی که مردم سوریه دارند بهدنبال این است که موضوع حضور تروریستها و مداخلان مداخلهگران خارجی در کشورش پایان داده شود. ما ایشان را هم در مقابل اقدامات و تعرضات خارجی و هم در مقابل مداخلات خارجی مصمم دیدیم. انشاءالله همانگونه که در عرصه سالهای مقاومت و ایستادگی در مقابل جنگ تروریستی سوریه عمل کرد، در آینده نیز در مسیر حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و جلوگیری از مداخلات خارجی و حضور تروریستها و بیگانگان در سوریه با قوت و با همبستگی ملی عمل کند.
در پایان اگر نکتهای باقیمانده، بفرمایید.
این سفر نقطه عطف جدیدی در روابط تهران و دمشق به حساب میآید. امیدوارم بتوانیم آنچه در راستای منافع این دو ملت و دو کشور هست، محقق کنیم تا این دو کشور بتوانند در همه زمینههای اقتصادی، تجاری، گردشگری، فرهنگی، صنعتی، علمی و فناوری از ظرفیتهای موجود همدیگر استفاده کنند. من اطمینان دارم که آینده بسیار روشنی در انتظار منطقه ما و مردم خوب سوریه هست.