سفر بایدن به منطقه ضد برجام و ایران بود؟/ یک کارشناس صراحتا تشریح کرد
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به سفر بایدن به منطقه گفت: سفر بیش از اینکه ضد ایران و ضد برجام باشد، در درجه اول کنترل بازار انرژی و فروش سلاح به عربستان را دنبال کرد.
حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل، در گفت و گو با خبرنگار سیاسی منیبان، در رابطه با سفر اخیر بایدن به منطقه، اظهار کرد: در این مورد آنطور که معمولا رسانه ها فضاسازی می کنند با آنچه که در واقعیت رخ می دهد منطبق نیست. بخشی از این سفر به بهره برداری رسانه ای و عملیات تبلیغاتی و روانی مربوط می شود و بخش دیگری به واقعیت ها مرتبط است من در هر دو بخش حدس هایی می زنم که ان را بازگو خواهم کرد.
او افزود: در بحث رسانه ای آنچه که در مورد سفر بایدن به اسرائیل بیشتر برجسته شده مساله تشکیل ناتوی عربی بر علیه ایران است و اسرائیل می خواهد آمریکا را به صحنه تقابل با ایران بکشاند. اولا این نقشه بیش از اینکه عملیاتی باشد تبلیغاتی است. اگر به یاد داشته باشید در دوران ترامپ نیز مفصلا در مورد ناتوی عربی صحبت شد ولی عملا به دلیل، اختلافات بین قطر و عمان و از طرفی اختلافات بین عربستان سعودی و امارات متحده عربی، چنین حرکتی شکل نگرفت. حال اسرائیل باز همان خط تبلیغاتی را دنبال می کند زیرا نتوانسته است در چارچوب صلح ابراهیم پیشرفتی داشته باشد.
بهشتی پور تاکید کرد: این طرح برای مشروعیت بخشیدن برای اسرائیل و در جهت عادی سازی مناسبات با کشور های عربی بود. اما تنها بحرین و امارات از این طرح استقبال کردند و عربستان سعودی و کویت از این برنامه خودداری کردند. قطر و عمان نیز با وجود اینکه ارتباطاتی با اسرائیل داشتند کلا از علنی کردن و رسمیت دادن به آن اجتناب کرده اند. مغرب و سودان آفریقایی نیز از پیوستن به این طرح صحبت کردند. از این رو در مجموعة فضای رسانه ای، محوریت سفر بایدن را بر علیه ایران و در راستای شکل دادن به جبهه مشترکی بر علیه ایران معرفی کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: اما واقعیت این است که بایدن در سفر خود اعلام کرده آمریکا در این سرزمین سیاست دو دولت را دنبال می کند و این خلاف آن چیزی است که ترامپ پذیرفته بود. ترامپ طرح نتانیاهو را پذیرفته بود و فلسطینیان را نادیده گرفته بود. اما بایدن می گوید ما دو دولت فلسطینی و اسرائیلی را دنبال می کنیم و به رام الله رفت و با محمود عباس دیدار کرد تا نشان بدهد، این سیاست همچنان سیاست دولت حاکم است و برنامه ترامپ سیاستی موقتی بود. بایدن با این سفر به دنبال نشان دادن هماهنگی خود با اسرائیل بود تا در انتخابات آبان ماه رای بیشتری کسب کند اما در جریان این سفر مرز اصولی خود را در مورد موضوع فلسطین همچنان حفظ کرد.
او ادامه داد: بایدن در مورد ایران نیز صراحتا اعلام کرد که در نوع برخورد با ایران اختلافاتی با لاپید وجود دارد و کاملا خط خود را جدا کرد ولی در این سفر تاکید کرد که حفظ امنیت اسرائیل ضرورتی برای آمریکا است و گفت، خود من یک صهیونیست هستم.
بهشتی پور گفت: در مورد عربستان سعودی نیز بحث اصلی در مورد انرژی است تا عربستان را به تولید نفت بیشتر متقاعد کند. امید بایدن این است که از این طریق تنش موجود در بازار انرژی کاهش پیدا کند و کمکی برای کاهش قیمت بنزین در آمریکا باشد. امروز هر گالن بنزین در این کشور بالای 5 دلار معامله می شود و این بی سابقه است و ضربه بزرگی برای موقعیت او در انتخابات پیش رو خواهد بود. تورم در آمریکا به بالای 9 درصد رسیده که این عدد در چهل سال گذشته بی سابقه است و بر نتیجه انتخابات تاثیر می گذارد.
او با تاکید براینکه سفر بایدن جنبه ضدایرانی نداشت، اظهار کرد: از این رو این سفر بیش از اینکه ضد ایران و ضد برجام باشد، در درجه اول کنترل بازار انرژی و فروش سلاح به عربستان را دنبال کرد. بایدن اعلام کرده بود به دلیل جنگ یمن و همچنین مساله خاشقچی به این کشور صادرات اسلحه نخواهند داشت ولی امروز در این موضوع تجدیدنظر شده و به دنبال بازارهای جدید برای شرکت های در حال رکود آمریکایی است. نیویورک تایمز در مورد صادرات پهباد ایران به روسیه خبری منتشر کرد و سعی شد با این خبرسازی ها عملا فضایی منفی برای ایران بوجود بیاورد و در سطح رسانه موجی از ایران هراسی ایجاد کند تا توجیه بیشتری برای خرید سلاح از آمریکا بوجود بیاید. یکی از سوژه ها برای نشان دادن جدی بودن خطر ایران همین موضوع است.