سخنگوی وزارت امور خارجه: به توافق نزدیک هستیم/ واکنش کنعانی به اظهارات رافائل گروسی
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار جدی هستیم . انعطاف زیادی داشتیم اگر طرف آمریکایی به اندازه ایران سازنده و با حسن نیت عمل کند و به ابتکارات ایران واکنش مثبت نشان دهد به توافق نزدیک هستیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی مُنیبان، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود گفت: برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار جدی هستیم. انعطاف زیادی داشتیم اگر طرف آمریکایی به اندازه ایران سازنده و با حسن نیت عمل کند و به ابتکارات ایران واکنش مثبت نشان دهد به توافق نزدیک هستیم.
وی افزود: نزدیک و دور بودن مذاکرات مرتبط با تصمیم سیاسی آمریکا است. ما احساسی عمل نمی کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و عربستان ادامه داد: ۵ دور مذاکرات ایران با دولت عربستان با میزبانی دولت عراق در بغداد انجام شد و نتایج خوب و دلگرم کننده ای داشت. فواد حسین با امیرعبداللهیان صحبت و او را در جریان اجلاس جده قرار داد. در این گفتگو فواد حسین اشاره کرد که محمدبن سلمان در حاشیه گفتگو در جده ابراز تمایل کرده که گفتگوها، سیاسی و علنی برگزار شود. این درخواست را مثبت ارزیابی می کنیم. انشاالله نشست بعدی را سطح رسمی و سیاسی برگزار کنیم.
کنعانی با اشاره به خبر لغو روادید با برخی کشورها اظهار کرد: درباره آسیای مرکزی جمهوری قزاقستان بود که ایرانیان می توانند بدون روادید به این کشور سفر کنند. شهروندان با مراجعه به سایت سفارت، درباره نحوه سفر و مدت اقامت کسب اطلاع کنند. در حوزه کشورهای افریقایی فعلا اسامی را دقیق ندارم.
وی خاطرنشان کرد: درباره سفر رییس جمهور به نیویورک اطلاع رسانی از مجاری رسمی، ریاست جمهوری اعلام می شود.
کنعانی افزود: موضع ایران درباره جنگ اوکراین روشن است. موضع ما همواره در عالی ترین سطح بیان شده است. ایران با هرگونه راهکار نظامی و جنگ در منطقه مخالف هست. اختلافات لازم هست که از طریق سیاسی، حل و فصل شود. هیچ تغییری در موضع سیاسی و عملی ایران در جنگ اوکراین اتفاق نیفتاده است. ما با طرفین مشورت داریم. ما علیه یک طرف بر علیه طرف دیگر، نیستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به فراخواندن سفیر ایران در سوئد بیان کرد: ما هیچ برنامه ای برای کاهش سطح روابط با سوئد نداریم. باتوجه به اهمیت سرنوشت شهروند ما در سوئد و حکم غیر اصولی، سفیر را به عبارتی برای مشورت فراخواندیم. برنامه ای برای کاهش روابط سیاسی نداریم.
وی افزود: پاسخ رسمی برای زمان سفر امیرعبداللهیان به کویت ندارم. روابط ما با کویت مثبت هست. سفیر کویت در ایران تعیین، معرفی و موافقت صورت گرفته است. در اینده نزدیک شاهد حضور سفیر کویت در تهران هستیم. سطح روابط با امارات هم مثبت و فضا رو به جلو است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: سیاست اصولی دولت سیزدهم مبنی بر این هست که اقتصاد و معیشت مردم به روند مذاکرات رفع تحریم ها، گره زده نشود. همچنین ایران به روند مذاکرات پایبند هست و این مسیر را تا زمان دست یابی به یک توافق خوب، قوی و پایدار ادامه می دهد. در این راستا ایران میز مذاکرات را ترک نکرده است. گام بعدی مذاکرات در قطر انجام شد. فارغ از مواضع رسانه ای که بعضا مقامات دولت آمریکا اتخاذ می کنند، در روند مذاکرات فشار روانی و توقعات یک جانبه از دولت ایران هست که ایران تسلیم شود. زمان محدود است واقعیت امر این است که ایراندر این زمینه احساسی و شتاب زده عمل نمی کند. روند گفتگوها از طریق کانالهای ارتباطی ادامه دارد. هم در سطح مذاکره کننده ارشد با اقای مورا گفتگوها ادامه دارد و همدر سطح وزیر خارجه با بورل، گفتگوها و تبادل پیام ادامه دارد. برخی کشورهای دیگر هم با نگاه دوستانه ورود کردند. پیشنهاداتی برای نزدیک شدن دیدگاه ها مطرح می شود. عمان، قطر و عراق تلاش می کنند کشورهای دیگر هم ورود کردند. ایتالیا و فرانسه هم تلاش هایی را مبتنی بر حسن نیت و نزدیکی دیدگاه ها مطرح کردند.
کنعانی درخصوص اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده عدم اشاعه است و در سالیان متمادی با نگاه تعاملی و سازنده و با این نگاه که به سوءتفاهمات خاتمه دهد اجازه داد بازرسان آژانس به دفعات متعدد و متوالی از مراکز مورد نظر بازدید کنند. متاسفانه اقدامات سازنده ایران با واکنش سازنده و متقابل آژانس و مدیرکل آژانس مواجه نشده است. متاسفانه آقای گروسی بارها درباره برنامه هستهای ایران مشخصا در ماههای اخیر یک رویکرد غیرحرفهای و غیرمنصفانه اتخاذ کرده است. دیدگاههای ایشان کمک کننده و سازنده نیست. ایشان علاقهمند است هر از چندگاهی موضعی راجع به مباحث هستهای ایران مطرح کند. معتقدیم در مقابل همکاری سازنده ایران با آژانس، مدیرکل آژانس حتما لازم است رویکرد سازنده و تعاملی داشته باشد. اظهارات مدیرکل آژانس را فنی و حرفهای نمیدانیم و ایشان را دعوت میکنیم به رعایت اصل بی طرفی و انصاف و اجتناب از اظهاراتی که با انگیزههای سیاسی صورت میگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه ایران در تامین امنیت منطقه از جمله امنیت اردن نقش مهمی ایفا کرده است افزود: اگر نقش ایران در مقابله با تروریسم افراطی در سوریه و مبارزه با تروریسم سیاه در سوریه و عراق نبود که اردن نیز با هر دوی این کشورها همسایه است امنیت اردن و منطقه از این موضوع متاثر میشد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: نقش ایران در تامین امنیت منطقه سازنده و ثبات آفرین بوده و ایران به این نقش خود ادامه میدهد و همچنین از نقش سازنده کشورها برای رفع سوء تفاهمها و برداشتن گامهایی به سمت جلو برای گسترش روابط استقبال میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ایران بر مبنای سیاست منطقهگرایی و شرق محور و آسیا محور گسترش همه جانبه مناسبات را با کشورهای منطقه از جمله مرزی و همسایه مدنظر دارد و در این مسیر عمل میکند. تاکید جمهوری اسلامی ایران بر سیاست خارجی متوازن و پویا است. به سمت بلوک بندیهای جدید حرکت نمیکنیم به سمت تشکیل بلوک بندی هایی که ایجاد رقابت غیرسازنده کند حرکت نمیکنیم. مناسبات ایران و روسیه متنوع و متکثر است. موافقتنامه همکاریهای بلندمدت با روسیه داشتیم و بر مبنای نیازهای جدید پیش نویس همکاریهای بلندمدت را تبادل کرده و روی پیش نویس در حال مذاکره هستیم و به محض نهایی شدن امضا میکنیم. با چین سند جامع همکاری ۲۵ ساله امضا کردیم و با ترکیه هم برنامه بلندمدت همکاری امضا کردیم. ما به سمت بلوک بندی و تشکیل بلوکهای قدرت و تقابل حرکت نمیکنیم. مبنای حرکت ما روابط سازنده، متوازن و پویاست و با هر کشوری که آمادگی داشته باشد در چارچوب منافع و مصالح مشترک با ما همکاری کنیم همکاری میکنیم.
کنعانی بیان کرد: امنیت عراق برای ما بسیار حائز اهمیت است. کشوری هستیم که برای مبارزه با تروریسم و وحدت سرزمینی عراق و حفظ تمامیت ارضی عراق در کنار برادران عراقی با تمام وجود هستیم. خون مبارزان ایرانی با خون برادران شهید عراقی ما در هم آمیخته است. امنیت عراق را امنیت خودمان تلقی میکنیم و در کمک به برادران عراقی برای تثبیت امنیت هیچ کوتاهی نخواهیم کرد. ارتباط نزدیک با برادران در عراق و در اقلیم برقرار است. تحولات اقلیم کردستان عراق متاسفانه قدری پیچیده شده است. تروریسم خطر مشترک برای ما، دولت عراق و دولت ترکیه است. از آنچه رخ داده متاسفیم و همدردی خود را دولت عراق و خانوادهها اعلام کردیم و باید راهکاری در این زمینه پیدا شود و در پرتو گفتوگوهای مشترک شاهد شکلگیری چارچوبی باشیم که مانع بروز چنین اتفاقاتی در اراضی عراق باشد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه یکی از مباحث عمده مطرح شده در اجلاس آستانه در تهران مخالفت با اقدام احتمالی ترکیه در شمال سوریه بود و روسیه و ایران با این اقدام احتمالی مخالفت کردند ولی بعد از این سفر مقامات ترکیه بر تصمیم خود پافشاری کردند و آیا به نظر شما اجلاس آستانه در تهران موفق بود که ترکیه را از انجام این اقدام بازدارد، گفت: اجلاس تهران اجلاس موفقی بود و اجلاس آستانه الگوی موفقی از همکاریهای چند جانبه برای حل و فصل اختلافات منطقهای است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه برخی از مشکلات موجود در مرز مشترک سوریه و ترکیه پیچیده است و بخشی از این موضوع ناشی از سیاستهای دولت آمریکا و حمایتهای پیدا و پنهان آن از برخی از گروهها در آنجاست، تصریح کرد: ما هم در نشست آستانه در تهران و هم در گفتوگوهای دو جانبهای که با مقامات ترکیه داشتیم تاکید بر این کردیم که اختلافات در این منطقه باید از طریق سیاسی حل و فصل شود و مبتنی بر توافقاتی باشد که در گذشته بین سوریه و ترکیه وجود داشته است.
وی در پاسخ به این سوال بار دیگر با تاکید بر اینکه اجلاس آستانه در تهران موفق بود، گفت: این اجلاس تاثیرات ایجابی خود را داشت و میتواند برای ادامه کار در ارتباط با موضوع سوریه موثر باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات سریلانکا بیان کرد: ما روابط خیلی خوب و دوستانه ای با سریلانکا داشته و داریم و تحولات سیاسی و اجتماعی رخ داده در این کشور را با نگرانی و حساسیت دنبال کردهایم. در روند تحولات سیاسی در این کشور خوشبختانه این روزها شاهد بازگشت تدریجی ثبات و آرامش در این کشور هستیم. در همین راستا شاهد این هستیم که پارلمان این کشور رئیس جمهور سریلانکا را انتخاب کرده است. ما از این اقدامات ابراز خرسندی میکنیم و از روند مثبت تحولات در این کشور در راستای بازگشت آرامش به آن استقبال میکنیم. به رئیس جمهور جدید، نخست وزیر و اعضای کابینه آن تبریک میگوییم و امیدواریم که روند ثبات سیاسی در این کشور در راستای تحقق آرامش و تحقق دیدگاهها و منویات مردم این کشور به پیش برود.
کنعانی با اشاره به مذاکره تلفنی رئیسی و مکرون بیان کرد: تحول دیپلماتیک قابل توجهی بود و گفتوگوی دو ساعته بین روسای جمهور دو کشور انجام شد. اخیرا گفتوگوی تلفنی بین وزیر خارجه ایران با همتای فرانسوی داشتیم در این گفتوگو همتای فرانسوی این نکته را به دکتر امیرعبداللهیان منتقل کرده بود که ماکرون دیدگاههایی در خصوص روند مذاکرات دارد که میتواند برای نزدیک کردن دو طرف اصلی در روند مذاکرات رفع تحریمها کمک کننده باشد. به همراه این پیام وزیر خارجه فرانسه نقاط تکمیلی خود را ارائه کرد. گفتوگوی تلفنی دو رئیس جمهور مکمل گفتوگوی تلفنی دو وزیر خارجه در خصوص روند مذاکرات رفع تحریم ها بود. کشورهای مختلفی چه در منطقه و چه خارج از منطقه علاقهمند هستند با ارائه ابتکاراتی به نزدیک کردن دیدگاههای طرفین کمک کنند که مذاکرات به نتیجه عملی و مطلوب برسد. از هر طرفی که مایل باشد نقش سازنده ایفا کند استقبال میکنیم و این گفتوگوها در همین چارچوب صورت گرفته و امیدواریم کمک کننده باشد.