پدر و مادرها؛ اجازه دهید کودک دماغش را بخورد!
دست کردن در بینی یکی از عادات بد کودکان است اما طبق مطالعات انجام شده این عادت کودکان فایده ای دارد که والدین باید بدانند.
به گزارش منیبان، مطالعات نشان می دهند که معمولا همه نوجوانان به طور میانگین روزانه 4 بار انگشت در بینی خود می کنند و حتی بعضی از آن ها آن را میخورند . برای بسیاری از والدین سوال است که آیا فرزندشان این عادت را به تدریج کنار می گذارد یا خیر؟ اگر شما هم جزو این والدین هستید ، توصیه ما به شما این است که این مطلب را دنبال کنید. در این مقاله به ارائه راهکارهای مناسب برای پیشگیری از انگشت کردن کودکان در بینی شان خواهیم پرداخت .
انگشت کردن در بینی و حتی خوردن آن می تواند مفید باشد :
برخی از دانشمندان بر این باورند که خوردن مخاط بینی یک روش موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن است . ترشحات بینی، میکروب ها و سایر سموم موجود در هوا را به دام می اندازند و از ورود آن ها به ریه های فرد جلوگیری می کنند و در عوض خوردن مخاط بینی می تواند مانند تزریق واکسن عمل کند و سیستم ایمنی بدن ما را در مقابله با عوامل بیماری زا تقویت کند . پاکیزگی بیش از ممکن است باعث بروز آلرژی در فرد شود.
از طرفی متخصصان دیگر، خوردن مخاط بینی را عامل گسترش بیماری های عفونی و به ویژه ویروس هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی می دانند و معتقدند که والدین باید به کودک خود آموزش دهند که انگشت کردن در بینی در ملا عام ، کار ناپسندی است.
1. علت انجام این کار را در فرزند خود شناسایی کنید :
دریابید که آیا این یک عادت عصبی است و یا چیزی در بینی فرزندتان وجود دارد که باعث اذیت شدن او می شود و یا شاید این کار به دلیل ابتلا به آلرژی و یا سرماخوردگی باشد .
اگر انجام این کار به دلیل وجود یک عادت عصبی است ، به دنبال جایگزین کردن این کار با کار دیگری باشید که پسندیده تر باشد و همچنین می توانید در شرایط استرس زا فرزندتان را مشغول انجام فعالیتی خاص مانند بازی کردن با توپ کنید .
2. به استفاده از دستمال کاغذی اکتفا نکنید :
بیشتر اوقات بچه ها به دلیل وجود چیزی جالب در بینیشان ، انگشت در بینی خود می کنند که برای حل این مشکل استفاده از دستمال کاغذی کافی نیست . این درست است که باید به کودک خود آموزش دهید که برای گرفتن بینی خود از دستمال کاغذی استفاده کند اما باید به او بیاموزید که بعد از انگشت کردن در بینی اش باید دست خود را با آب و مایع دسشتشویی بشوید .
همچنین لازم است به کودک خود بیاموزید که به جای استفاده از دستمال کاغذی ، در محیطی شخصی مانند حمام بینی خود را تمیز کرده و سپس دستان خود را به خوبی شستشو دهد .
پزشکان بر این باورند که انگشت کردن در بینی راه مناسبی برای تمیز کردن بینی است و البته به این شرط که این کار را در ملاء عام انجام ندهید و پس از آن دست خود را به خوبی شستشو دهید.
3. از مواد ضدعفونی کننده دست استفاده کنید :
شستشو دست با آب و مایع دستشویی همیشه امکان پذیر نیست و بنابراین بهتر است در شرایطی که به آب دسترسی ندارید از مواد ضدعفونی کننده دست استفاده کنید و این کار را به کودک خود نیز آموزش دهید .
این مواد در انواع و رایحه های متنوعی وجود دارند و قادر به از بین بردن بسیاری از ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا هستند و بنابراین گزینه مناسبی برای مواقعی که آب در دسترس کودکتان نیست ، خواهند بود.
4. آلرژی کودک خود را درمان کنید :
آلرژی نقش عمده ای در ایجاد خارش بینی در کودکان دارد و به راحتی قابل درمان است . دارو های مختلفی برای درمان آلرژی های فصلی که موجب خارش و ایجاد آبریزش بینی می شوند وجود دارند . با مراجعه به پزشک به درمان آلرژی کودک خود کمک کنید .
5. جلوگیری از گرفتگی بینی :
گرفتگی بینی مانع تنفس راحت می شود و یکی از دلایل انگشت کردن کودکان در بینی شان است و بهترین راه برای مقابله با گرفتگی بینی استفاده از قطره بینی است .
6. از تنبیه کردن کودک خود خودداری کنید :
تنبیه کودکان برای جلوگیری از انگشت کردن در بینیشان نه تنها کارآمد نیست ، بلکه باعث سرخوردگی و شرم کودک نیز می شود و در عوض بهتر است سعی کنید ریشه مشکل را بفهمید و به برطرف کردن آن بپردازید . یکی از راهکار های مناسب برای جلوگیری از انگشت کردن کودکان در بینی شان ، استفاده از مواد خوراکی غیر سمی است که طعم وحشناکی دارند و یا حاوی فلفل هستند .
با مالیدن این مواد بر روی انگشت فرزندتان هرگاه فرزندتان بخواهد انگشت در بینی خود کند ، احساس سوزش شدیدی در بینی خود خواهد کرد و به تدریج این عادت خود را ترک می کند .
7. کوتاه نگه داشتن ناخن انگشتان دست کودک :
ناخن های بلند مکانی مناسب برای پرورش میکروب ها هستند و ممکن است باعث ایجاد خونریزی در بینی فرزندتان شوند و بنابراین بهتر است مرتبا ناخن های فرزند خود را با ناخن گیر کوتاه کنید .
8. راهکار مناسب برای پیشگیری از خونریزی بینی :
انگشت کردن در بینی شایع ترین علت خونریزی بینی است . خشک شدن مجاری بینی و همچنین گرفتگی آن باعث افزایش انگشت کردن کودکان در بینی شان می شود که برای جلوگیری از این وضعیت بهتر است روزانه مقدار کمی وازلین به بینی کودک خود بمالید تا از خشک شدن آن و انگشت کردن فرزندتان در بینی خود جلوگیری کنید .
صبور باشید و اطمینان داشته باشید که به زودی کودکتان متوجه ناپسند بودن عادت خود شده و آن را ترک خواهد کرد.