حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه چیست؟/ افرادی که به نوزاد محرم می‌شوند!

در این مطلب با احکام شیر دادن مادربزرگ به نوه آشنا می‌شوید.

حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه چیست؟/ افرادی که به نوزاد محرم می‌شوند!
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه در اسلام موضوعی است که برای بسیاری از افراد اهمیت دارد. در این مقاله از بیتوته به بررسی حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه و توضیحات مربوط به آن پرداخته ایم. همچنین در این مقاله به بررسی دلایل حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه و همچنین شرایطی که باید برای این کار فراهم باشد، خواهیم پرداخت.

احکام شیر دادن مادربزرگ به نوه:

مسأله ۲۴۷۹ آیت الله صافی گلپایگانی : انسان نمی‎تواند با دختری که مادر، یا مادر بزرگ انسان او را شیر کامل داده ازدواج کند، و نیز اگر زن پدر انسان، از شیر پدر او دختری را شیر داده باشد، انسان نمی‎تواند با آن دختر ازدواج نماید، و چنان چه دختر شیرخواری را برای خود عقد کند، بعد مادر، یا مادر بزرگ، یا زن پدر او آن دختر را شیر دهد، عقد باطل می‎شود.

مسأله ۲۴۸۰ آیت الله صافی گلپایگانی : با دختری که خواهر، یا زن برادر انسان از شیر برادر، او را شیر کامل داده، نمی‎شود ازدواج کرد، و هم چنین است اگر خواهرزاده، یا برادرزاده، یا نوه خواهر، یا نوه برادر انسان، آن دختر را شیر داده باشد.

مسأله ۲۴۸۱ آیت الله صافی گلپایگانی : اگر زنی، بچه دختر خود را شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می‎شود، و هم چنین است اگر بچه‎ای را که شوهر دخترش از زن دیگر دارد شیر دهد، ولی اگر بچه پسر خود را شیر دهد، زن پسرش که مادر آن طفل شیر خوار است بر شوهر خود حرام نمی‎شود.

مسأله ۲۴۸۲ آیت الله صافی گلپایگانی : اگر زن پدر دختری، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد آن دختر به شوهر خود حرام می‎شود؛ چه بچه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.

پرسش و پاسخ های فقها درمورد حکم شیر دادن مادربزرگ به نوه :

پرسش : چند وقتی است در فضای مجازی اینگونه مطرح می شود که اگر زنی نوه دختری خود را شیر دهد، مادر اصلی این بچه در خانه شوهر حرام ابدی می شود و باید از یکدیگر جدا شوند. لطفا حکم شرعی شیر دادن مادر زن به نوه دختری خود را بیان فرمایید و اینکه آیا واقعا آنها به یکدیگر حرام ابد می شوند؟ با تشکر

پاسخ : طبق برخی روایات و این قاعده «لا ینکح أبو المرتضع فی أولاد صاحب اللبن نسباً و رضاعاً»، برخی از فقهاء در این خصوص ادعای اجماع و شهرت کرده اند و می فرمایند اگر زنى بچّه اى را شیر داد، پدر این بچه نمى تواند دختر صاحب لبن را بگیرد. بعبارتی دیگر اگر أمّ الزوجة (مادر زن) به نوه دختری خود شیر بدهد، دختر او بر شوهرش حرام می شود.

‌زنی به علت ندانستن مسأله در حدود چهار ماه به نوه ی دختری خود شیر داده است‌‎ ‎‌حکم این مسأله چگونه است ؟‌

پاسخ امام خمینی (ره) : ‌‌بسمه تعالی، اگر مادر زن به نوه ی خود که از شوهر [فعلی] دختر او است با‌ ‎‌شرایط شیر دهد نکاح دختر و شوهرش باطل می شود، و بر هم حرام ابدی ‎‌می شوند.‌

طبق مسأله 2472 توضیح المسائل امام خمینی (ره)، «اگر زنی بچه دختر خود را شیر‌ ‎‌دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می شود». اگر بر اثر بی اطلاعی از مسأله، تقریباً 20‌‎ ‎‌بار شیر داده و بعد از اطلاع، نداده باشد چه حکمی دارد ؟ ‌

پاسخ امام خمینی (ره) : ‌‌‌‌بسمه تعالی، حرام می شود؛ مگر آن که شرایط معتبره در شیردادن ـ که در‌‎ ‎‌رساله هست ـ موجود نباشد. ‌

پرسش: چنانچه مادر بزرگ بچه (مادر مادرش) به نوه خود شیر دهد از نظر شرعی ازدواج زن و شوهر چه حکمی دارد ؟

پاسخ آیت الله خامنه ای : به طور کلی اگر مادر بزرگ، فرزند دختر خود را با شرایطی که در رساله توضیح المسائل حضرت امام «قدس سره»- مسأله ۲۴۷۴- ذکر شده است شیر دهد مادر بچه شیرخوار به شوهرش حرام می شود و باید از هم جدا شوند.

پرسش: اگر مادر شوهر شیر بدهد چه حکمی دارد ؟

پاسخ آیت الله خامنه ای : اشکال ندارد.

پرسش : به چه دلیل پدر و مادر طفلی که از مادر بزرگش شیر خورده باشد به هم حرام می شوند ؟

پاسخ : اگر زنى بچه دختر(نوه دختری) خود را - با شرایط خاص آن - شیر دهد، دخترش به شوهر خود حرام مى شود [و ازدواج آنها باطل است و در آینده هم نمی توانند با هم ازدواج نمایند]. ولى اگر بچه ی پسر(نوه پسری) خود را شیر دهد، زنِ پسرش که مادر آن طفل شیرخوار است بر شوهر خود حرام نمى شود.

با توجه به روایاتی که در این زمینه وجود دارد، دلیل باطل شدن ازدواج این زن و شوهر آن است که در فرض مذکور، شوهر، پدر کودک شیرخوار است و زن هم، دختر زن شیردهنده (مادربزرگ مادری) است، و یکی از کسانی که مرد نمی تواند با او ازدواج کند، دختر زنی است که فرزندِ آن مرد را شیر داده است. و در این جا همسر مرد می شود دختر زنی که آن زن فرزند این مرد را شیر داده است.

شیر دادن نوه دخترى و ازدواج وى با نوه دیگر

پرسش : زنى حدود 40 سال پیش نوه  ى دخترى خود را شیر کامل داده و این پسر شیرخواره، وقتى به سن بلوغ رسیده با یکى دیگر از نوه  هاى دخترى زن شیرده ازدواج نموده است. با توجه به این که زن و شوهر اولى ـ یعنى پدر و مادر آن نوه  ى دخترى ـ بر یکدیگر حرام هستند، تکلیف این دو نفر یعنى دو نوه  ى دخترى چیست ؟

پاسخ آیت الله بهجت : باید از هم جدا شوند.

پرسش : آیا برادر آن شیرخواره ى فوق الذکر مى  تواند با دختر خاله  اش ازدواج کند ؟

پاسخ آیت الله بهجت : مانعى ندارد.

پرسش : آیا پسر که شیر مادربزرگ خود یعنى مادر مادر را خورده، مى  تواند با دخترخاله  اش ازدواج کند؟

پاسخ آیت الله بهجت : نمى  تواند.

حکم شیر دادن زن به نوه پسری

پرسش : آیا زن می تواند به نوه پسری خود شیر بدهد ؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : مانعى ندارد که زن نوه پسرى خود را شیر دهد.

آیت الله مکارم شیرازی می گوید : برخی گفته اند اگر مادربزرگ بچه ای، بچه را شیر دهد، مادر اصلی این بچه در خانه شوهر حرام ابدی می شود؛ ما درباره این مسئله مطالعه زیادی کرده و به این نتیجه رسیدیم که موجب حرام ابدی نمی شود.

آیت الله مکارم به یکی از مسائل شرعی که در فضای مجازی با حاشیه هایی همراه بوده است، اشاره کرده و گفت: برخی می گویند اگر مادربزرگ بچه ای، بچه را شیر دهد، مادر اصلی این بچه در خانه شوهر حرام ابدی می شود؛ ما درباره این مسئله مطالعه زیادی کرده و به این نتیجه رسیدیم که موجب حرام ابدی نمی شود.

آیت الله مکارم شیرازی : طبق آخرین فتوای ما با شیر دادن مادربزرگ به بچه، پدر و مادر کودک به یکدیگر، حرام نمی شوند، هر چند بهتر است چنین کاری ترک شود.

حکم شیر دادن زن به بچه دختر خود از نظر آیت الله مکارم شیرازی :

پرسش : آیا زن می تواند به بچه دختر خود شیر بدهد ؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : احتیاط مستحب آن است که زن، بچه دختر خود را شیر کامل ندهد. همچنین بچه ‌اى را که شوهر دخترش از زن دیگر دارد.

عدم ایجاد حرمت بین زن و شوهر به واسطه شیر دادن نوه دختری

پرسش : زن و شوهرى به مسافرت رفته، و فرزند شیرخوار خود را به مادر آن زن مى سپارند. او از شیر خود یک ماه تمام به آن بچه شیر مى دهد، آیا داماد و دخترش به یکدیگر نامحرم شده اند؟ تکلیف چیست؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : طبق آخرین فتوای ما آنها به یکدیگر حرام نمی شوند، هر چند بهتر است چنین کاری ترک شود.

محرمیت نوه های مادر رضاعی با کودک شیرخوار

پرسش : آیا نوه هاى مادر رضاعى با شیرخوار محرم مى باشند ؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : نوه ها با شیرخوار محرم مى باشند. 

حکم شیر دادن زن به نوه پسری

پرسش : آیا زن می تواند به نوه پسری خود شیر بدهد ؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : مانعى ندارد که زن نوه پسرى خود را شیر دهد.

حرمت ازدواج با خواهر زن در صورت شیردهی مادرزن به نوه دختری

پرسش : اگر به خاطر فوت مادر شیرخوار، مادر بزرگ به نوه دختری خود با شرایط کامل شیر دهد؛ آیا پدر کودک می تواند با خاله کودک ازدواج کند؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : در صورتی که شرایط رضاع واقع شده نمی توانند ازدواج, کنند.

زنی هستم 70 ساله که در حدود 31 سال پیش به نوه ی دختری خود (جنس نوزاد پسر می باشد) به مدت 30 روز و شب شیر داده ام در حالی که دختر و دامادم در قید حیات بودند و هم اکنون هم در قید حیات می باشند با توجه به اینکه در آن زمان گناه این کار را ساده می پنداشم و اطلاع کافی در مورد احکام شیر دادن نمی دانستم و امکان دسترسی به عالم نداشتم حکم این عمل چه چیزی می باشد با توجه به اینکه اخیرا از شخصی شنیدم که این عمل باعث حرام شدن دخترم به دامادم می شود نگرانی شدیدی در من ایجاد شده است از شما تقاضای یاری دارم.

لازم است طبق فتوای مرجع تقلید خود عمل نمایید و در تماس با دفتر مرجع تان نظرشان را جویا شوید و بپرسید آیا می توانید به نظر ایشان عمل نکنید (اگر احتیاط واجب داده باشند) و به جای آن به فتوای آیت الله مکارم عمل کنید. چرا که به فتوای بسیاری از مراجع تقلید با این کار شما، دختر و دامادتان به هم حرام ابدی می شوند، اما به فتوای آیت الله مکارم شیرازی حرام نمی شوند و می توانند با هم زندگی کنند.


ت ت
کدخبر: 245976 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها