نتیجه خفقان و سرکوب فدراسیون فوتبال/رسوایی ترسناک برای سوت به دست‌ها!

داوری در فوتبال ایران تبدیل به یک فاجعه شده است. فاجعه ای که هر روز ابعاد جدیدی از آن خودنمایی می کند.

نتیجه خفقان و سرکوب فدراسیون فوتبال/رسوایی ترسناک برای سوت به دست‌ها!
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ چندسالی می شود که اعتراض به داوری در فوتبال ایران مد شده و تقریبا هفته ای نیست که تیم ها به تصمیمات داوران معترض نباشند. اعتراض به داوران در سال های اخیر تبدیل به یکی از ارکان اصلی فوتبال ایران شده اما می توان به جرات گفت در لیگ بیست و سوم شاهد اوج گرفتن تصمیمات داوری و اشتباهات عجیب سوت به دست ها بوده ایم. شاید قبلا می گفتیم تیم های بازنده برای بهانه جویی دست به دامن اعتراض به داوران می شوند اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی و آنالیز دقیق صحنه های داوری باید اعتراف کنیم کیفیت داوری در فوتبال ایران فاجعه است. در لیگ بیست و سوم از همان هفته های ابتدایی شاهد اشتباهات فاحش داوران بوده ایم. اشتباهاتی که سرنوشت یک بازی را تغییر داده و جای برنده و بازنده را عوض کرده اند. همین اشتباهات فاحش در اعلام پنالتی و گل و اخراج، باعث شده که برخی باشگاه ها برای خودشان جدولی درست کنند و امتیازات تیم رقیب را با استناد به تصمیمات اشتباه داوران، زیر سوال ببرند. ادعایی که چندان هم بیراه نیست و می توان گفت شاید اگر فوتبال ایران از VAR برخوردار بود الان تعداد امتیاز تیم ها تفاوت زیادی داشت. 

این در حالی است که فوتبال ایران همچنان از فقدان تکنولوژی VAR رنج می‌برد و در حالی‌که گفته می‌شود قرار است دستگاه‌های مرتبط با این تکنولوژی که در ورزشگاه‌های آزادی تهران و نقش جهان اصفهان نصب شده‌اند، بعد از پایان مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا در ایران باقی بمانند، اما همچنان خبری از عملیاتی‌شدن وعده استفاده از تکنولوژی کمک‌داور ویدئویی در ایران نیست و همین مسئله باعث شده تا در غیاب (VAR)، سریال اشتباهات داوری در فوتبال باشگاهی ایران ادامه داشته باشد. در تمام هفته های سپری شده از لیگ برتر شاهد اشتباهات فاحش داوران بوده ایم اما هفته نهم لیگ برتر فوتبال ایران یکی از جنجالی‌ترین و پراشتباه‌ترین هفته‌های فصل جدید از حیث تصمیمات داوری بود. در هفته‌ای که گذشت، نتایج به‌ثبت رسیده تحت‌تاثیر اشتباهات پرشمار داوری بوده و بیش از تمامی هفته‌های گذشته لیگ بیست‌وسوم، فقدان تکنولوژی (VAR) و خط دروازه به چشم آمد.

درواقع اتفاقات فنی هفته نهم، کاملا تحت‌الشعاع اشتباهات داوری قرار گرفت و چیزی که از این هفته در ذهن باقی مانده، اشتباهات پرتعداد و بعضا عجیب‌وغریبی بود که از داوران سر زد. در لیگ ایران بحث و اعتراض درباره داوری همیشه وجود دارد و حتی در هفته‌هایی که داوران کم‌اشتباه ظاهر می‌شوند، باز هم تیم‌ها سعی می‌کنند نتایج ضعیف خودشان را به سوت‌های قاضی میدان نسبت بدهند اما در این هفته واقعا عملکرد ضعیف داوران کاملا مشهود بود و جای کوچک‌ترین توجیهی برای آنها باقی نمی‌گذاشت. این اشتباهات محدود به یک بازی و ۲بازی هم نمی‌شد و تقریبا در همه مسابقات مهم این هفته شاهد تأثیر داور بر نتیجه بازی‌ها بودیم.

از این آفسایدتر هم داریم!؟

سلسله اشتباهات داوری در هفته نهم از بازی تراکتور و نساجی شروع شد؛ جایی که گوستاوو واگنین برای تراکتور گل زد و گل او به شکلی واضح در شرایط آفساید به ثمر رسید. طبیعتا کمک‌داور مسابقه هم پرچم زد و داور گل را مردود اعلام کرد اما در ادامه داوران با تشکیل یک جلسه سرپایی به بحث و بررسی پرداختند و تصمیم خود را تغییر دادند! گلی که کاملا مشخص بود در شرایط آفساید به‌ثمر رسیده، پذیرفته شد و اعتراضات مهدی رحمتی و کادر فنی نساجی اوج گرفت. همین گل زمینه‌ساز برتری ۳ بر صفر میزبان شد و البته اخراج ریکاردو آلوز در ثانیه‌های پایانی هم یکی دیگر از تصمیمات پرحاشیه داور در این مسابقه بود. آلوز که بهترین گل‌ساز لیگ برتر محسوب می‌شود، با این اخراج، بازی هفته بعد تراکتور مقابل استقلال را از دست داد.

۳صحنه مشکوک به پنالتی

بازی استقلال و شمس‌آذر در شهر قزوین یکی از جذاب‌ترین بازی‌های هفته بود اما این مسابقه زیبا هم از سوت‌های مشکوک داور در امان نماند. استقلالی‌ها در دقیقه۳ به‌خاطر سرنگونی مهرداد محمدی معتقد به پنالتی بودند اما داور سوت نزد. در عوض دقایقی بعد یک پنالتی بابت خطا روی کوین یامگا نصیب آبی‌ها شد که این تصمیم هم مشکوک بود و نیمی از کارشناسان داوری این تصمیم را تأیید نکرده‌اند. در دقایق پایانی نیمه اول هم شمس‌آذر می‌توانست صاحب یک پنالتی شود که این‌بار داور حرکت ایمان سلیمی را خطا ندانست اما خیلی از کارشناسان این صحنه را پنالتی دانستند. خلاصه داوری این مسابقه پر از پنالتی‌های گرفته‌شده و گرفته‌نشده بود که درباره همه آنها شک‌وتردیدهای فراوانی وجود داشت. داوری بازی استقلال در هفته گذشته هم حرف‌وحدیث زیادی داشت و بالاخره مشخص نشد آلومینیوم ضرر کرده یا استقلال!

پنالتی بود؟ گل شد؟ اخراج داشت؟

بازی پرسپولیس و نفت آبادان، نمایانگر اوج اشتباهات داوری در هفته نهم بود. نفت آبادان در آخرین دقیقه نیمه اول ۱۰نفره شد و کارت زرد دوم داور به حسین سنگرگیر موافقان و مخالفان زیادی داشت. گل دوم پرسپولیس هم روی یک ضربه پنالتی زده شد که کمتر کسی این پنالتی را تأیید می‌کرد. توپ به‌دست تکیه‌گاه بازیکنی خورد که در حال تکل بود و اگر VAR وجود داشت، بعید بود داور با تماشای صحنه این تصمیم را بگیرد. صحنه گل چهارم بازی در وقت‌های تلف‌شده هم تکمیل‌کننده ماجراهای این مسابقه بود. صنعت‌نفت گلی زد که بعضی‌ها درباره گذشتن توپ از خط دروازه شک و تردید دارند. اگرچه در تصاویر به‌نظر می‌رسد عبور توپ از خط دروازه واضح است اما اگر تکنولوژی خط دروازه در کار بود شاید مثل بازی ژاپن و اسپانیا در جام‌جهانی تصویری نشان می‌داد که همه را غافلگیر می‌کرد.

جان مادرت VAR بیار!

در مجموع قضاوت داوران در هفته نهم نه پراشتباه که فاجعه‌بار بود. داوری ایران که هنوز نتوانسته امکانات کمک‌داور ویدئویی را در اختیار داشته باشد، برای اینکه به یک سطح قابل‌قبول برسد و از شر این همه انتقاد رها شود، راه درازی درپیش دارد. این هفته حتی در بازی سپاهان و ملوان، گلی که رامین رضاییان زد و به‌خاطر گرفتن توپ از مدافعان حریف گل سالمی بود، باعث جنگ و جدال شد و تیم داوری دقایق زیادی بر سر آن بحث می‌کردند؛ بحثی که بدون دسترسی به تصاویر ویدئویی و امکانات VAR به‌سختی پیش می‌رفت و کار را پیچیده کرده بود. کلا کار داوری در فوتبال ایران بی‌جهت پیچیده شده و هر هفته بهانه لازم را به‌دست تیم‌ها می‌دهد تا یک هفته به اعتراض بپردازند. این بلبشو هرگز به پایان نخواهد رسید، مگر با ورود VAR و رسیدن به سطحی که الان لیگ‌های درجه۲ و درجه۳ هم از آن برخوردارند.

مشورت به جای استفاده از تکنولوژی!

در روزهایی که حتی فوتبال و لیگ عراق و تاجیکستان هم به تکنولوژی VAR مجهز شده، فوتبال ایران حالا دیگر تنها در ورزشگاه آزادی و آن هم در لیگ قهرمانان آسیا رنگ این تکنولوژی را می‌بیند. داوران کشور هم در تلاش هستند که با مشورت کردن به جای تصمیم در لحظه، کمیته داوران و فدراسیون فوتبال را شرمنده کنند تا شاید حداقل ۴ تا دستگاه دیگر نیز برای این لیگ که مثلا حرفه‌ای است، خریداری شود؛ مشورت‌هایی که البته تصمیم درست را غلط می‌کند و یک بازی آرام و بی جنجال را تبدیل به پرحاشیه ترین بازی هفته می کند. جالب اینجاست که از ابتدای فصل کمیته داوران و کمیته انضباطی قوانینی را وضع کردند تا هر بازیکن، مربی یا دیگر اعضای باشگاه علیه داوران صحبت کنند، با جرایم سنگین مالی و غیرمالی روبرو شوند. با وجود تصمیم رییس فدراسیون و کمیته انضباطی برای ایجاد خفقان و سرکوب هرگونه اظهارنظر درخصوص داوری، همچنان خداداد افشاریان و دوستانش در راس کمیته‌ای هستند که برنده و بازنده هر بازی را تعیین می‌کنند و این ربطی به اتفاقات فوتبالی درون زمین ندارد. شاید بتوان گفت که این تصمیم برای حمایت از داوران است اما آیا کمیته داوران نمی‌داند که باید داورانی را که چنین اشتباه‌های تاثیرگذاری می‌کنند جریمه کند و به اصطلاح استراتژی چیدن بلد نیستند! این روزها فوتبال ایران با زبان بی‌ زبانی هر روز داد می‌زند که نه تنها به VAR بلکه به سایر تکنولوژی‌های داوری از جمله خط دروازه احتیاج دارد اما احتمالا نمی‌داند که مخاطبانش یعنی کمیته داوران و فدراسیون فوتبال احتمالا از شنوایی بسیار پایین رنج می‌برند.


ت ت
کدخبر: 185500 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین