ویژه نوروز 1403؛
کواکبیان: دوستان روزنه گشا از مطهری حمایت کردند ولی او نفر ۶۲ در تهران شد
دبیرکل حزب مردم سالاری گفت: دوستان روزنه گشا از مطهری حمایت کردند ولی او نفر ۶۲ در تهران شد چون مردم نیامدند.
مشروح مصاحبه مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم سالاری، با منیبان به شرح زیر است:
وضعیت مجلس از دولت بدتر است
با توجه به عملکرد دولت سیزدهم در سالی که گذشت بزرگترین نقاط ضعف دولت را در چه عواملی میدانید؟
بزرگترین ضعف دولت سیزدهم بی برنامگی در عرصههای مختلف است. علیرغم ادعای 7 هزار صفحه برنامه تدوین شده اما در واقعیت بیبرنامگی کامل مشاهده میکنیم و حتی دستاندرکاران دولت، هماهنگیهای لازم برای پیشبرد اهداف و وعدههای رئیسی را ندارند. اینکه دولت مدعی بود نباید بحث تحریمها و مباحث بینالمللی را به معیشت مردم گره بزنیم شدنی نبود و پس از مدتی، دولتمردان به این واقعیت رسیدند که اقتصاد ایران از ابتدا تا به امروز به سیاست خارجی و روابط بین الملل گره خورده است. این وضعیتی که الان به وجود آمده ناشی از فشارهای اقتصادی و تحریمهای بینالمللی است با این حال و به رغم همه مشکلاتی که وجود دارد دولت در عرصه پاسخگویی و پاسخگو بودن به مطالبات مردم بسیار ضعیف عمل کرد هرچند که وضعیت مجلس بدتر از وضعیت دولت است.
مجلس بزرگترین ضربه را به مشارکت در انتخابات زد| برخی هذیان می گفتند که مردم نرسیدند رای بدهند
در خصوص نحوه برگزاری انتخابات و نهایتا نتیجه انتخابات 11 اسفندماه چه دیدگاهی دارید؟
در خصوص انتخابات، مجلس قانونی را تنظیم کرد که بزرگترین ضربه را به مشارکت مردم زد. ظرف ۱۰ روز از ۵ تا ۱۵ مردادماه قانون مصوب شد و مجمع تشخیص مصلحت نظام ایراد نگرفت و شورای نگهبان هم تایید کرد و به ستاد انتخاباتی ابلاغ شد. از ۱۶ مرداد پیش ثبت نام انجام ندادند یعنی خداحافظ خداحافظ. در این راستا اعضا را در یک منگنهای قرار دادند که هیچکس نتوانست جدی در عرض ۱۰ روز تصمیم بگیرد و خیلیها هم اسم ننوشتند، این موضوع باعث شد یک مشارکت واقعا حداقلی داشته باشیم و حتی کمتر از مشارکت ۴ سال پیش که ۴۲ درصد بود. امسال رسما اعلام شد ۴۱ درصد در انتخابات شرکت کردهاند؛ در این انتخابات بعضیها هم هذیان گفتند و ادعا داشتند که مردم صبح میرفتند میدیدند که صفها شلوغ است، بعدازظهر هم صفها خیلی صف شلوغ است و مردم نرسیدند رای بدهند و اینگونه مشارکت مردم را تحلیل کردند.
بسیاری از اقتصاددانها سال جدید را سال بسیار سختتری نسبت به ۱۴۰۲ میدانند| نمره دولت و مجلس قطعا زیر ۱۰ است
با توجه به مجلس اقلیت و اینکه در یک سال پایانی سال دولت قرار داریم، پیش بینی شما از عملکرد دولت و مجلس خالص سازی شده در سال آتی چیست؟
این وضعیتی است که حتما دود آن به چشم مردم میرود و فشارها بر مردم بیشتر میشود. بسیاری از اقتصاددانها سال جدید را سال بسیار سختتری نسبت به سال ۱۴۰۲ میدانند و معتقد هستند که بالاخره کمر مردم زیر بار انواع و اقسام فشارها، گرانیها، تورم و افزایش قیمتها شکسته خواهد شد. جالب است نزدیک ۲/۵ برابر در همین سالی که گذشت در بازار مسکن افزایش قیمت رخ داده با این حال رئیسی مدعی بود که 1 میلیون مسکن خواهد ساخت که این وعده پوچ از آب درآمد. با کمال تأسف نمره دولت و مجلس قطعا زیر ۱۰ است.
موضوع عفاف و حجاب در مجلس یازدهم واقعاً خجالت آور بود
موضوع عفاف و حجاب در مجلس یازدهم واقعاً خجالت آور بود و مجبور شدند بر مبنای اصل ۸۵ قانون اساسی آن را رسیدگی کنند و مفهوم کلی این تصمیم رسیدگی در خفا بود. با این حال عجیب است که این لایحه را شورای نگهبان رد کرد و ده ایراد گرفت و هنوز هم بعضی از معایب آن ظاهرا حل نشده است. حجاب یک امر شرعی است اما اجرای شریعت اسلام و اصرار و الزام به حجاب شرایط خاص دارد. در اسلام هم اجباری روی این موضوع نیست و بیشتر مردم را وارد کاری میکنند که نتیجه برعکس خواهد داشت.
حاکمیت اگر در هر انتخاباتی مشارکت بالا میخواهد باید به اصلاح طلبان اجازه ورود بدهد و آنهارا به رقابت بازگرداند
برای انتخابات ریاست جمهوری اصلاح طلبان باید تکلیفشان را با این مسئله روشن کنند. آیا تقریبا زمان ۱ سال زمان کافی است؟
همه چیز برمیگردد به نحوه تعامل حاکمیت با مجموعه جناحبندیهای سیاسی. در انتخابات اخیر یک نفر از جبهه اصلاحات تایید نشد و با افرادی مانند مهرعلیزاده یا همتی هم رفتار غلطی صورت گرفت، البته نتیجه چنین رویکردهایی در همین انتخابات اخیر هم نشان داده شد. آرای باطله نفر دوم پیروز در انتخابات بود و در انتخابات ریاست جمهوری قبل هم ۲/۵ میلیون آرای باطله وجود داشت این نشان میدهد که بخشی از جامعه نادیده گرفته میشوند و بعضیها به هر دلیلی میخواهند جز شرکت کنندگان در انتخابات محسوب شوند که شاید برای این باشد که برای آنها در شغل و معیشت گرفتاری ایجاد نشود. حاکمیت اگر در هر انتخاباتی مشارکت بالا می خواهد باید به اصلاح طلبان اجازه ورود بدهد و آنها را به رقابت بازگرداند.
قبل از هرگونه روزنه گشایی باید مردم را آشتی داد
اخیرا موضوعی در میان اصلاح طلبان مطرح شد تحت عنوان روزنه گشایی فکر می کنید این مشی و روش چقدر کارساز است؟
دوستانی خواستند بگویند که میشود در انتخابات نقش آفرینی و روزنه گشایی کرد اما تا مردم با مجموعه این موضوعات آشتی نکنند این روزنه گشایی هم نتیجه ندارد. دوستان روزنه گشا از مطهری حمایت کردند ولی او نفر ۶۲ در تهران شد چون مردم نیامدند. قبل از هرگونه روزنه گشایی باید مردم را آشتی داد هرگونه آشتی ملت و حاکمیت سرنوشت ساز است. مردم باید حس کنند حاکمیت در برابر مطالبات مردم کوتاه آمده است در نهایت به این دوستان هم ثابت شد است که راه به جایی نمیبرند و مردم خیلی این روزنه گشایی را جدی نگرفتهاند.