کدام افراد نیاز مند مراجعه به روانپزشک هستند؟

حتماً شما هم این جمله را شنیده‌اید که “سلامت جسم وابسته به ‌سلامت روان است”. برای اینکه بدانیم چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند باید در وهله اول بدانیم دقیقاً روانشناس کیست؟

کدام افراد نیاز مند مراجعه به روانپزشک هستند؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان به نقل از 9 صبح؛ همان‌طور که زمانی که سلامت جسمی فرد با مشکلی درگیر می‌شود به پزشک متخصص مراجعه می‌کند، درصورتی‌که فرد در ارتباط با روح و روان خود نیز با چالشی برخورد کند می‌تواند به روانپزشک یا کلینیک روانپزشکی مراجعه کند. به نظر شما چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ قطعاً از پاسخ به این سؤال شگفت‌زده می‌شوید. در ادامه با ما همراه باشید که به‌صورت کامل به این سؤال پاسخ دهیم.

حتماً شما هم این جمله را شنیده‌اید که “سلامت جسم وابسته به ‌سلامت روان است”. برای اینکه بدانیم چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند باید در وهله اول بدانیم دقیقاً روانشناس کیست؟ به زبان ساده روانپزشک فردی است که مدرک پزشکی دارد و حوزه تخصص او در سلامت روان خلاصه می‌شود. روانپزشک سلامت جسمی و روان را با یکدیگر مورد ارزیابی قرار می‌دهد؛ چراکه سلامت هرکدام وابسته به یکدیگر است. به نظر شما تفاوت روان‌پزشکان با روانشناسان و مشاوران در چیست؟

روان‌پزشکان، روانشناسان و مشاوران همگی متخصصان و درمانگران مراقبت‌های بهداشت در حوزه روح روان افراد هستند. تفاوت اصلی بین روان‌پزشکان و روانشناسان در حوزه آموزش‌های پزشکی است. روان‌پزشکان آموزش‌های تکمیلی در حوزه پزشکی را گذرانده‌اند که این دوره‌های آموزشی را روانشناسان نگذرانده‌اند. به همین دلیل روان‌پزشکان مجوز تجویز داروهای خاصی که در حوزه روان‌درمانی نقش دارد را دارند.

اغلب روانشناسان و مشاوران از روش‌های جایگزین دارویی برای کمک به بهبود شرایط افراد استفاده می‌کنند. به‌طور مثال یکی از روش‌های روان‌درمانی روش CBT است.

روانپزشک چه شرایطی را درمان می‌کند؟

برای پاسخ به سؤال “چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ ” بهتر است بدانیم روان‌پزشکان به چه افرادی برای درمان می‌توانند کمک کنند. در ادامه به شرایط و بیماری‌هایی که روان‌پزشکان در درمان آن نقش دارند اشاره‌کرده‌ایم:

بیماری جنون جوانی

انواع افسردگی در هر مرحله‌ای از پیشرفت

بیماری اختلال دوقطبی

اختلالات و مشکلات حوزه تغذیه مثل بی‌اشتهایی و بولیمیا

مشکلات خواب ازجمله بی‌خوابی و اختلال خواب

مواجه با توهمات

اختلالات استرس بعد از سانحه (PTSD)

انواع اعتیاد که شامل اعتیاد به مواد مخدر، قمار، الکل و تمامی رفتارهای اعتیادآور و مضر

افرادی با افکار خودکشی یا نجات‌یافتگان از خودکشی

افرادی با رفتاری‌هایی شامل خودآزاری

افراد مبتلا به افکار وسواسی

افراد مبتلا به رفتارهای خشونت‌آمیز و طغیانی

افراد مبتلا به افکاری با ماهیت آزار رساننده به دیگران

افرادی که مدام استرس دارند و نمی‌توانند استراحت کنند

مبتلایان به افکار منفی

افرادی که توانایی تمرکز کردن را ندارند

مبتلایان به بیش فعالی

مبتلایان به تفکرات هذیانی

مبتلایان به استرس شدید و اضطراب شدید

افرادی با مشکلات حافظه

مبتلایان اختلالات عصبی رشدی، مانند اختلال طیف اوتیسم اختلال یا و نقص توجه بیش فعالی (ADHD)

مبتلایان به بیماری‌های جنسی

اسکیزوفرنی طیف و سایر اختلالات روان‌پریشی

نارسایی جنسیتی

در ادامه قصد داریم برخی از این موارد را به‌تفصیل توضیح دهیم که بتوانیم به‌درستی به سؤال “چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ ” پاسخ دهیم.

اسکیزوفرنی

این بیماری یکی از بیماری‌های مزمن و شدید است که روان فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری به‌صورت مستقیم بر نحوه تفکر، قدرت عمل، ابراز احساسات، درک واقعیت و ارتباط با دیگر افراد تأثیرگذار است. این بیماری در عین اینکه خیلی شایع نیست، اما می‌تواند مزمن‌ترین و ناتوان‌کننده‌ترین بیماری روانی به شمار رود. متأسفانه این بیماری به‌صورت کامل قابل‌درمان نیست، اما با درمان‌های کارآمد قابل‌کنترل خواهد بود.

برخلاف تصور عموم افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای شخصیت چند شاخه و چندگانه نیستند. این بیماری شامل حالات روان‌پریشی است که فرد در آن نمی‌تواند واقعیت را ازآنچه تصور می‌کنند تشخیص دهند. پس در پاسخ به سؤال “چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ ” باید گفت افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در این گروه قرار می‌گیرند.

اختلال دوقطبی

افراد مبتلا به اختلال دوقطبی با تغییر رفتار ناگهانی از افسردگی به شیدایی شناخته می‌شوند. این تغییر حالت به صورتی است که در گذشته و عدم شناخت کافی از این بیماری به آن شیدایی یا عاشقی شدید گفته می‌شد. بیماری اختلال دوقطبی بسیار جدی است؛ چراکه فرد مبتلا به دوقطبی تسلطی بر رفتارهای خود ندارد و ممکن است به رفتارهای پرخطر مثل خودکشی دست بزند.

درمان و کنترل این بیماری تنها با استفاده از دارو و روان‌درمانی ممکن است. به همین دلیل اگر می‌خواهید بدانید چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ باید بگویم افرادی که به اختلال دوقطبی مبتلا هستند در گروه افرادی که به روانپزشک نیاز دارند قرار می‌گیرند.

اختلال افسردگی

این روزها باب شده که اگر شخصی برای مدتی درگیری فکری داشته باشد و به‌صورت ناخودآگاه ارتباطات فردی را کاهش دهد به او برچسب افسرده بودن می‌زنند و این موضوع به‌هیچ‌عنوان صحیح نیست. افسردگی به‌عنوان یک اخلال روانی شناخته می‌شود. افراد مبتلا به افسردگی با اختلال خلقی درگیرند که باعث می‌شود به‌صورت دائمی احساس غمگین بودن یا عدم علاقه به زندگی را داشته باشند.

داشتن احساس غمگین بودن یا گوشه‌گیری واکنش طبیعی بدن به چالش‌ها یا شرایط استرس‌زا در زندگی است و درصورتی‌که این احساس‌ها گذرا باشند به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان افسردگی شناخته نمی‌شوند. افسردگی با مصرف دارو و روان‌درمانی برای درمان نیاز دارد. حال اگر قرار باشد بدانیم چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ قطعاً افراد مبتلا به افسردگی در گروه افراد نیازمند به روانپزشک قرار می‌گیرند.

چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند و روانپزشک برای درمان چه‌کاری می‌کند؟

تابه اینجا بیماری‌ها و اختلالاتی که برای درمان به روش‌های دارویی نیاز دارند اشاره شد. حال می‌خواهیم بدانیم زمانی که افراد به بهترین روانپزشک تهران مراجعه می‌کنند چه اتفاقی میافتد؟

زمانی که فرد با روانپزشک قرار ملاقات می‌گذارد، بهترین روانشناس ابتدا در ارتباط با علائم روحی و جسمی از فرد سؤال‌هایی می‌کند. سپس روانپزشک اقدام به معایناتی برای شناخت کافی از بیماری می‌کند. این معاینات شامل معاینه فیزیکی، تست‌های آزمایشگاهی و ارزیابی روان‌شناختی است. پس از تشخیص بیماری برنامه کاملی برای درمان به فرد اعلام می‌شود. روش‌های درمانی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

روان‌درمانی یا گفتاردرمانی

روش‌های درمانی مبتنی بر استفاده از داروها

نوردرمانی که بیشتر برای افراد مبتلا به افسردگی استفاده می‌شود.

درمان‌های تحریک مغز، مانند تحریک عمقی مغز (DBS) ، تحریک عصب واگ (VNS) ، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)

برخی از داروهای رایج که روان‌پزشکان برای درمان از آن استفاده می‌کنند به شرح زیر است:

داروهای ضدافسردگی

داروهای ضد روان‌پریشی

محرک‌های مغزی

داروهای خواب‌آور

داروهای آرام‌بخش و ضد اضطراب

داروهای تثبیت‌کننده خلق‌وخو

جمع‌بندی

در حالت کلی اغلب افراد از واژه “بیمار روانی” وحشت دارند و این به دلیل عدم فرهنگ سازی صحیح در جامعه است. همانطور که مراجعه به پزشک برای درمان سردرد ایرادی ندارد مراجعه به روانپزشک نیز برای درمان مشکلات فردی مشکل ساز نخواهد بود. از طرف دیگر حضور در جامعه با انواع و اقسام مشکلاتی که از لحاظ روانی روزانه با خود حمل میکند مشکل سازتر خواهد بود. در این مقاله به سوال چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ اشاره کردیم. جامعه ما به سمتی پیش می‌روند که روند پیشرفتی صعودی به خود گرفته، پس بهتر است تابو‌های نابجایی که مانع از این پیشرفت‌ها می‌شود از بین برود.

 


ت ت
کدخبر: 258973 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین