اکسیر جوانی در بدن این موجود عجیب!

دانشمندان دانشگاه ناتینگهام مدعی شدند که کرمی به نام پلاناریا می‌تواند همیشه خود را جوان نگه‌دارد و در نتیجه نامیرا و جاودانه است.

اکسیر جوانی در بدن این موجود عجیب!

به گزارش منیبان؛ دانشمندان پس از سال‌ها تحقیق اثبات کردند که کرم پلاناریا می‌تواند خود را بازسازی کند و همیشه جوان بماند. طبق گفته آن‌ها این کرم خاص می‌تواند سلول‌های خود را بازسازی و جوانسازی کند و از پیرشدن خود جلوگیری کند. در واقع چیزی که توجه دانشمندان را به خود جلب کرد این بود که این کرم می‌تواند همیشه جوان بماند و هیچ وقت به مرحله پیری نرسد.

راز جوانی ابدی کرم پلاناریا

تقریبا تمام موجودات روی زمین به مرور قابلیت بازسازی و جوانسازی را از دست می‌دهند، در نتیجه کم کم پیر می‌شوند و در نهایت می‌میرند. اما کرم پلاناریا که گونه‌ای از فلت ورم (Flatworm) یا کرم‌های پهن به حساب می‌آید در این مورد بسیار استثنا است و قابلیت‌های خارق‌العاده‌ای دارد. این کرم نه تنها می‌تواند سلول‌های قدیمی و مرده‌اش را بازسازی و احیا کند بلکه حتی وقتی از وسط دو نیم می‌شود هم می‌تواند مغز، اندام‌های داخلی و دم جدیدی به وجود بیاورد و به دو موجود مستقل و جداگانه تبدیل شود.

وقتی این کرم را به دو نیم تقسیم می‌کنید

وقتی یک کرم پلاناریا را به دو نیم تقسیم می‌کنید هر قسمت تبدیل به کرمی جدید می‌شود و اگر همین نصفه را دوباره نصف کنید هرکدام از نصفه‌ها تبدیل به کرمی مستقل می‌شوند. بنابراین می‌توان این کار را چندین بار انجام داد و از یک کرم چندین کرم جدید به‌دست آورد.

سرپرست تیم تحقیق می‌گوید: ما دو گونه کرم پلاناریا را مورد بررسی قرار دادیم، کرمی که از طریق تولیدمثل تکثیر می‌شود و کرمی که از راه غیرجنسی و از طریق تقسیم شدن تکثیر می‌شود. هر دو می‌توانند ماهیچه‌ها، پوست، اندام‌های داخلی و حتی کل یک مغز را بازسازی کنند و این کار را بارها و بارها انجام دهند.

معمولا وقتی سلول‌های بنیادی تقسیم می‌شوند (برای درمان زخم یا در دوره رشد) علائم و نشانه‌هایی از گذر عمر را نشان می‌دهند. این امر به این معنا است که سلول‌های بنیادی دیگر قادر به تقسیم شدن نیستند و کمتر می‌توانند جایگزین سلول‌های بدن ما شوند. پیری پوست بارزترین نشانه این موضوع است که می‌توانید آن را به وضوح مشاهده کنید. اما سلول‌های بنیادی کرم پلاناریا می‌توانند از فرآیند پیری جلوگیری کنند.

راز جوان ماندن این موجود در DNA نهفته است

هر بار که سلولی تقسیم می‌شود تلومر (telomere) یا پایانه فیزیکی کروموزم‌های خطی DNA او کوتاه‌تر می‌شود. سلول‌های بدن ما برای رشد و عملکرد صحیح باید مدام تقسیم شوند و جایگزین سلول‌هایی شوند که از بین رفته یا آسیب دیده‌اند. در طول فرآیند تقسیم تمام اطلاعات ژنتیکی داخل سلول‌ها به نسل بعد منتقل می‌شود. همان طور که ممکن است بدانید اطلاعات ژنتیکی روی رشته‌های در هم تنیده DNA به نام کروموزم قرار دارند. انتهای کروموزوم پوشش محافظی به نام تلومر وجود دارد که از برخورد و اتصال به سایر کروموزم‌ها جلوگیری می‌کند. هربار که سلول تقسیم می‌شود تلومر کوتاه‌تر می‌شود و هنگامی که اندازه آن بیش از حد کوتاه شد سلول دیگر قادر به تکثیر و بازسازی نخواهد بود. در نتیجه سلول‌ها از بین می‌روند و موجود به تدریج پیر می‌شود. اما دکتر ابوباکر پیش بینی می‌کند که کرم پلاناریا می‌تواند همیشه انتهای کروموزم‌های خود را حفظ کند و از کوتاه شدن آن جلوگیری کند؛ در نتیجه از لحاظ تئوری این کرم نامیرا و جاودانه است.


ت ت
کدخبر: 65813 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها