تحرک جدید در مناسبات اقتصادی ایران و هند
معاون اقتصادی وزیر امور خارجه در سفر به هند ضمن انجام ملاقات های متعدد با مسئولان ارشد اقتصادی این کشور و بررسی برخی موانع و چالش های موجود در همکاریهای اقتصادی، راهکارهای توسعه روابط و زمینههای همکاری میان دو کشور و شرکت های بخش خصوصی را مورد ارزیابی قرار داد.
به گزارش منیبان، به فاصله کوتاهی پس از سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه به هند و انجام دیدارهای رسمی و مردمی در سه شهر دهلی نو، بمبئی و حیدرآباد، از دوشنبه گذشته یک هیات عالی رتبه رسمی اقتصادی از کشورمان با هدف پیگیری گفت وگوها و پیشبرد دستور کار روابط دو کشور با تاکید بر بخش های اقتصادی و تجاری عازم هند شد.
مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در این سفر دو روزه با برخی وزرا، معاونین و مسئولان دستگاههای مهم اقتصادی هند و نیز شرکت های فعال در زمینههای اقتصادی، تجاری، فناوری، ترابری، صنعتی و انرژی دیدار و گفت وگو کرد.
رییس سازمان حفظ نباتات کشورمان، معاون سازمان بنادر و کشتیرانی، معاون اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری، سرپرست سازمان منطقه آزاد چابهار، مدیر سرمایه گذاری و داراییهای خارجی بانک پاسارگاد، و مدیر اجرایی شرکت فناوری بانکی "رانک" از دیگر اعضای این هیات بودند.
ملاقات های عمومی دو معاون وزیر خارجه و هیات همراه در ابتدای سفر برای طرح موضوعات و مشکلات و بررسی راهکارهای رفع آنها و توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری، همچنین در انتهای سفر برای جمع بندی نتایج حاصله و ترسیم نقشه راه روابط، از مهمترین بخش ها و برنامههای این هیات بود.
«دامو راوی» معاون اقتصادی وزیر خارجه هند با اشاره به تاکید روسای دو دولت برای تقویت همکاریها و نیز سفر اخیر وزیر خارجه که بستر مناسبی را برای این امر فراهم نموده، دیدارهای مقام اقتصادی وزارت خارجه و هیات همراه در هند را بسیار خوب ارزیابی کرد و با تاکید بر همکاریهای ترانزیتی و ظرفیت های فراوان در این عرصه عنوان داشت: قادر هستیم با تداوم همکاریها و رایزنیها، مشکلات موجود را برطرف نموده و تجارت دو کشور را به شکل شایان توجهی ارتقا بخشیم.
صفری نیز ضمن قدردانی از میهمان نوازی طرف هندی، به گفت وگوهای سازنده و مثبت دو طرف در زمینه حمل و نقل و همکاریهای بندری، مالی، کشاورزی و غیره اشاره کرد و با دعوت متقابل از همتای هندی برای سفر به ایران، ابراز امیدواری نمود تا قبل از انجام این سفر، شاهد تحقق ظرفیت های همکاری و به ثمررسیدن مذاکرات دو طرف طی دیدارها و تبادلات جاری هیات ها باشیم.
معاون اقتصادی وزیر خارجه کشورمان همچنین در ملاقات با وزیر و معاون وزیر کشتیرانی هند در رابطه با همکاریهای بندری و روند توسعه چابهار گفت وگو و بر ضرورت تسریع در انجام تعهدات طرف هندی برای راه اندازی تجهیزات نصب شده در بندر شهید بهشتی چابهار تاکید کرد.
تلاش طرفین برای افزایش جابه جایی بار از مسیر چابهار، سرمایه گذاری شرکتهای هندی در منطقه آزاد چابهار، تعیین تکلیف قراردادهای بلندمدت و موقت فی مابین در این بندر، از دیگر محورهای مذاکرات طرفین بود.
صفری در دیدار با معاون وزیر نفت و گاز طبیعی هند، با اشاره به مناسبات طولانی دو کشور در این زمینه و سیاست مستقل هند در عرصههای مختلف سیاسی و اقتصادی با توجه به منافع ملی خود، آمادگی ایران را برای تامین تقاضای بازار انرژی هند اعلام و راهکارهای از سرگیری همکاری در این زمینه را بررسی نمود. همچنین از مقام هندی برای سفر به کشورمان و ادامه مذاکرات دعوت به عمل آورد.
علاوه بر ملاقات های اصلی و گروهی، دیگر مقامات اقتصادی حاضر در این هیات نیز به طور جداگانه ملاقات هایی با همتایان هندی داشته اند. از جمله در بخش کشاورزی معاونان وزرای کشاورزی ایران و هند طی جلسات متعدد، برخی مشکلات پیش آمده در قرنطینه و بهداشت نباتی، همچنین موانع توسعه تجارت اقلام کشاورزی را بررسی نمودند. علایی مقدم رئیس سازمان حفظ نباتات کشورمان همچنین از مرکز منطقه ای قرنطینه نباتی در دهلی بازدید کرد.
تشکیل کارگروه مشترک برای پیگیری و اجرایی نمودن توافقات دو کشور در حوزه کشاورزی، تجارت و ترانزیت محصولات از طریق ایران، تبادل تجربه، دانش فنی و همکاریهای آموزشی در زمینه کشاورزی و بهداشت نباتی و همکاری مراکز قرنطینه دو کشور، از جمله توافقات مسئولان دو وزارتخانه کشاورزی ایران و هند در جریان این سفر بوده است.
در حوزه همکاریهای بندری و دریانوردی نیز نمایندگان سازمان بنادر و منطقه آزاد کشورمان در نشستی جداگانه با مسئولان وزارت کشتیرانی هند و شرکت کارگزار هندی در بهره برداری از بندر شهیدبهشتی چابهار در خصوص گام های عملیاتی برای فعال سازی تجهیزات نصب شده در این بندر، تامین سایر تجهیزات مورد نیاز، تشویق بخش خصوصی دو کشور به مشارکت در برنامههای آتی همکاری و سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار و مکران، گفت وگو کردند.
در حوزه مالی نیز نمایندگان بانکی کشورمان با مسئولان وزارت دارایی هند طی جلسه ای در خصوص رفع برخی مشکلات پیش آمده برای همکاریهای دو طرف و نیز استفاده از فناوریهای جدید بانکی میان دو کشور برای افزایش مراودات مالی دوطرف به تبادل نظر پرداخته و به توافقات برجسته ای رسیدند.
در نشست جمع بندی میان هیات های اقتصادی دو طرف در پایان این سفر، طرفین ضمن ابراز خرسندی از حصول دستاوردهای مهم طی این دیدارها (از جمله در زمینههای بانکی، انرژی، کشاورزی، حمل و نقل، مناطق آزاد و چابهار)، بر پیگیری سریع و مداوم موضوعات و برنامه ریزی نشست های ادواری میان دستگاههای ذیربط دو کشور با هدف پیشبرد هرچه بهتر مناسبات اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری و نیز بهره گیری از خطوط مواصلاتی منطقه ای، به ویژه ظرفیت کریدور حمل و نقل شمال-جنوب که مورد تاکید روسای دو دولت نیز میباشد، تاکید کردند.
انتظار می رود تبادلات اخیر هیات های اقتصادی با سفر مقاماتی از جمله وزیر بنادر و کشتیرانی و نیز دیگر دستگاههای اقتصادی هند به کشورمان طی هفتههای آتی دنبال گردد و زمینه برای برگزاری بیستمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در نیمه دوم سال جاری و نیز سفر هیاتهایی اقتصادی و بازرگانی بخشهایی دولتی و خصوصی دو طرف فراهم شود.