مردان هم در دوره‌ه‌هایی از زندگی خود نوعی از پریود که با نوسانات خلقی و جسمی همراه است را تجربه می‌کنند که می‌تواند صدماتی را به زندگی زناشویی آن‌ها وارد کند. در این مطلب با سندروم تحریک‌پذیری مردانه یا همان پریود مردانه و راهکار‌های درمان آن آشنا می‌شوید.

به گزارش منیبان؛ اصطلاح پریود مغزی مردان شاید در ابتدا مضحک به نظر برسد، اما خالی از حقیقت هم نیست. شاید تا به حال با اصطلاح پریود مردانه یا IMS که با عنوان سندروم تحریک پذیری مردانه نیز شناخته می‌شود برخورد نکرده باشید و اصولا برایتان عجیب باشد که مردان هم پریود را با علائمی شبیه قاعدگی تجربه می‌کنند. جالب آنکه بسیاری از مردان هم نمی‌دانند که تغییرات دوره‌ای در خلق و خویشان نام و ویژگی‌های مشخصی دارد.

این تغییرات دوره‌ای با بدخلق شدن مردان همراه است، ایجاد حالاتی مانند غرغرو، بداخلاق و پرخاشگر شدن در مردان از جمله مواردی هستند که به پریود مردانه یا عارضه بدخلقی مردانه مرتبط بوده و به صورت بالینی از تغییرات هورمونی ماهانه مردان ناشی می‌شود این عارضه مردانه مانند پریود زنان با تغییراتی در خلق و خو و جسم مردان همراه است.

پیشنهاد ویژه

پریود مردانه در طول ماه می‌تواند تاثیر زیادی در رابطه او با همسر و اطرافیانش داشته باشد.

چرا مردان دچار پریود یا بدخلقی مردانه می‌شوند؟

تغییرات هورمونی تنها مربوط به زنان نیست و هم افراد فارغ از جنیست آن را تجربه می‌کنند، این تغییرات در زنان عموما در دوران پریود و خونریزی ناشی از آن نشان داده می‌شود که همه درباره آن اطلاعاتی دارند، اما درباره این تغییرات در مردان اطلاعات کمتری وجود دارد.

پریود مردانه به طور مستقیم در اثر افت هورمون مردانه تستوسترون ایجاد می‌شود. این هورمون موجب بروز ویژگی‌های مردانه مانند توده بدنی و مو‌های بدن است. این هورمون همچنین در آقایان باعث قدرت، اعتماد به نفس و حس جذابیت بالا می‌شود. میزان این هورمون صبح‌ها در مردان افزایش و عصر‌ها کاهش می‌یابد. میزان این هورمون در طول زندگی مرد متغییر است و از دهه ۳۰ به بعد به تدریج کاهش می‌یابد.

به اعتقاد محققان کاهش این هورمون در بدن مردان، علائمی مانند اختلال پیش از قاعدگی (PMS) در زنان را به وجود می‌آورد که عبارتند از خستگی، افسردگی و تغییرات خلقی.

اگرچه هنوز شواهد پزشکی کافی در مورد پریود در مردان تایید نشده است؛ اما محققان ارتباط تستوسترون با نوسانات خلقی را تایید می‌کنند، اگرچه که این نوسانات خلقی در مردان دارای الگوی منظمی مانند آنچه در زنان رخ می‌دهد نیست.

علائم پریود مردانه چیست؟

مشخصه اصلی پریود مردان مرتبط با تغییرات خلق و خو و تحریک‌پذیری و بدخلقی است. همچنین افسردگی و کاهش اعتماد به نفس از علائم دیگر این عارضه است.

علائم ناشی از پریود مردانه می‌تواند حالاتی مانند اشکال در تمرکز، دشواری در به خواب رفتن یا خواب ماندن و کاهش انرژی را ایجاد کند. همچنین، تغییرات هورمونی در مرد می‌تواند باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوذ شود. علائمی که می‌تواند بر زندگی خانوادگی و رابطه مرد با همسرش تاثیر منفی بگذارد. شناخت این موضوع می‌تواند به درک بهتر همسر از وضعیت شوهر و همدلی بیشتر کمک کند.

مردان در زمان ابتلا به سندروم تحریک‌پذیری مردانه یا همان پریود مردانه عموما مربوط به تند شدن خلق و خو می‌شود مردان در این دوره علائمی مانند خشم، بی صبری، کنایه و طعنه زنی، اضطراب، پرخاشگری، بحث کردن، تنفر یا نشان ندادن عشق به همسر، ناامیدی، انزوا، خودخواه و پرتوقع شدن، وارد شدن در فاز دفاعی، اندوه، نارضایتی را از خود بروز می‌دهند.

برخلاف اختلال پیش از قاعدگی در زنان سندروم تحریک‌پذیری مردانه به صورت ماهانه و تنها برای چند روز تکرار نمی‌شود بلکه به اعتقاد برخی متخصصان این سندروم زمانی در مردان بروز می‌یابد که دچار افسردگی، عصبانیت و اختلال در ارتباط جنسی با جنس مخالف هستند، اما مرد مدت زمان طولانی‌تری را درگیر نوسانات خلقی و احساسات ناخوشایند است. گاهی ممکن است این علائم در مرد طولانی و ماندگار شود به صورتی که بدون دخالت پزشکی و روانشناس امکان درمان آن وجود نداشته باشد.

نحوه تشخیص پریود مردانه

بررسی میزان هورمون تستوسترون در بدن مرد اولین گام در تشخیص علت نوسانات خلقی است که می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی مرتبط با سن باشد. بیماری‌های زمینه‌ای نیز می‌توانند باعث کاهش سطح تستوسترون در بدن مرد شود، که بیماری دیابت از آن جمله است و می‌تواند اختلال نعوذ در مرد را رقم بزند. اختلال آپنه و بی‌خوابی شبانه همراه با بیماری‌های روحی و روانی نیز می‌توانند باعث بروز این سندروم در مردان شوند..

راهکار‌هایی برای کاهش عوارض پریود مردانه

برای مدیریت و کاهش عوارض پریود مردانه و آسیب‌هایی که ممکن است به زندگی فرد وارد شود می‌توان از راهکار‌های زیر استفاده کرد:

شناخت تغییرات در خلق و خوی فردو ایجاد آرامش و روحیه دادن به فرد

دور شدن از موقعیت‌هایی که در فرد ایجاد خشم، بدخلقی و هیجانات سنگین می‌کند.

استفاده از تکنیک‌های آرامش‌بخشی مانند تمرینات تنفسی، مدیتیشن و یوگا.

ورزش کردن باعث آزاد شدن اندورفین شده و به بهبود حال روحی و علائم افسردگی فرد کمک می‌کند همچنین ورزش کردن می‌تواند به تخلیه حس خشم و عصبانیت نیز کمک می‌کند و احتمال تخلیه این حالات در مواجهه با همسر را کاهش می‌دهد.

تبعیت از رژیم غذایی سالم که حاوی میوه، سبزیجات، دانه‌ها، پروتئین، محصولات لبنی کم‌چرب و مواد غذایی مغذی باشد.

پرهیز از مصرف مواد غذایی فرآوری شده، پرادویه و حاوی شکر. توجه کنید که مواد فرآوری شده نوسانات خلقی در مردان را تشدید می‌کنند.

با مشاور جلساتی برای کنترل سطح استرس و مدیریت هیجانات داشته باشد. همچنین از مشاوره زوج درمانی برای حل اختلافات زناشویی استفاده شود.

کدخبر: 89220 تاریخ انتشار