آشنایی با حکم شرعی عاشق شدن

مراجع عظام تقلید، در پاسخ به سؤالات جوانان، احکام ارتباط و دوستی پسران و دختران و نیز حکم شرعی عاشق شدن را پاسخ داده اند.

آشنایی با حکم شرعی عاشق شدن

به گزارش منیبان؛ عشق انسانی سه قسم است چون یا حقیقی است یا مجازی؛ و عشق مجازی (زمینی) یا نفسانی است یا حیوانی.

عشق حقیقی همان محبت به خداوند و صفات و افعال اوست.

و عشق نفسانی آن است که مبدأش مشاکلت و مشابهت نفس عاشق با نفس معشوق است، و اعجاب و تحسین به شمائل زیبایی معشوق به این خاطر که همه اینها از آثار نفس معشوق است.

و عشق حیوانی آن است که مبدأش شهوت بدنی و درخواست لذت حیوانی است و تحسین و شگفتی به ظاهر معشوق و رنگ و شکل اعضای صرفا مادی و بدنی اوست و این مقتضای نفس اماره می باشد و غالبا هم مقارن با فجور و گناه و آلودگی و افراط در قوه شهوت حیوانی است.

فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی درباره حکم شرعی عاشق شدن

١ – حفظ حیا و راه برطرف کردن احساس علاقه به نامحرم

سؤال:ببخشید مرز بین حیا و خجالت در هنگام برقراری ارتباط با نامحرم چیست؟

جواب: حیا آن است که انسان در مقابل گناهان خود را جمع و جور کند و کنار برود و علاقه مزبور را می توان با اشتغال به مسائل علمی و تاریخی و کارهایی همانند خیاطی و کار با کامپیوتر فراموش کرد.

٢ – روابط دختر و پسر از طریق اینترنت

سؤال1- آیا روابط دختر و پسر از طریق چت ایراد دارد؟

سؤال2- خواهشمند است در مورد روابط دختر و پسر در هر شرایطی توضیح دهید.

جواب 1- جایز نیست.

جواب 2- در مجالس عمومی یا در کلاس درس یا مانند آن و صحبت های عادی و معمولی مانعی ندارد اضافه بر آن جایز نیست مگر این که واقعاً بخواهند مقدمات ازدواج با یکدیگر را فراهم کنند.

٣ – ارتباط تلفنی دختر و پسر نامحرم

سؤال:ارتباط تلفنی با یک پسر نامحرم در صورتی که به خاطر علاقه زیاد باشد ودختر بخواهد که آن پسر را هدایت کند چه حکمی دارد

جواب: جایز نیست.

٤ – روابط دوستی دختران و پسران

سؤال:متأسّفانه روابط بین پسر و دختر در جامعه ما بسیار بد جا افتاده، و پدر و مادرها از آن به عنوان یک کار زشت از آن یاد مى کنند. من به عنوان یک پسر جوان موارد زیادى از این روابط را دیده ام. اگر پسر و دختر در روابط خود، حدود را رعایت کنند، و بدون اطّلاع پدر و مادرشان رابطه اى برقرار نمایند، و بین خودشان دوستى پایدارى را برنامه ریزى کرده باشند، که به احتمال قریب به یقین به ازدواج آنها منتهى شود، آیا شرعاً مشکلى دارد؟

جواب: تجربه هاى مکرّر در مکرّر نشان داده که رابطه هاى دختران و پسران دام هاى شیطان است، و منجر به خلاف شرع مى شود. بنابراین تنها در صورتى که قصد ازدواج داشته باشند، آن هم به مقدارى که براى شناخت یکدیگر لازم است، مى توانند تماس بگیرند.

٥ – دوستی با دیگری بعد از ازدواج

سؤال:دوست داشتن یا عاشق شدن بعد از ازدواج نسبت به فرد متأهل یا مجرد دیگر چه حکمی دارد؟

جواب: توجه خود را از این امور منصرف کند که دامی از دام های شیطان است.

استفتائات جدید رهبری

س: آیا دست دادن یا تماس بدنى با اهل کتاب حرام است؟

ج) دست دادن و تماس بدنى مرد با زن نامحرم حرام است اگرچه از اهل کتاب باشد، و دست دادن مرد مسلمان با مردى دیگر هر چند که از اهل کتاب است مانع ندارد.

س: با دخترى نامزد هستم خانواده ها هم در جریان هستند آیا مى شود براى هم از طریق اینترنت پیام یا ایمیل بفرستیم؟ روابط ما تا چه حدّى شرعى است؟ (عقد یا صیغه هم به هیچ وجه فعلاً ممکن نیست).

ج) باید از بیان مطالبى که محرّک شهوت و یا مناسب زن و شوهر شرعى باشد، اجتناب کنید.

س: مستدعى است حدود ارتباط مردان و زنان مسلمان با یکدیگر در عرصه جامعه را بیان فرمایید.

ج) بر هر زن و مرد مکلفى شرعاً واجب است در تماس و نشست و برخاست با جنس مخالف حریم ضوابط شرعى و مقررات اسلامى را دقیقاً مراعات نمایند و از هرگونه عمل و رفتارى که آمیخته به ریبه و یا موجب ترتب فتنه و فساد باشد، جداً احتراز نمایند.

س: با توجه به موقعیت کنونى کشورمان، لزوم صرفه جویى در مصرف بنزین و سهمیه بندى شدن آن، کمک به پاکیزگى هواى محیط زیست و سلامتى افراد جامعه، نظر خود را در مورد دوچرخه سوارى بانوان جهت رفت و آمد به محل کار و... البته با رعایت حجاب اسلامى اعلام فرمایید.

ج) خانم ها باید از هر کارى که موجب جلب توجه نامحرم مى شود، اجتناب نمایند.

س: در برخى از کشورهاى اسلامى دست دادن مرد با زن امرى عادى است و ممانعت از این کار به نحوى توهین به طرف مقابل تلقى مى گردد. استدعا دارد حکم شرعى در این باره را بیان فرمایید.

ج) دست دادن مرد با زن اجنبى و لمس بدن زن بر مرد اجنبى، شرعاً حرام است و امتناع از این عمل به اظهار اینکه چنین برخوردى جزو دستورات دینى اسلام است هیچ گونه تلقى توهین به طرف مقابل نخواهد شد و مسلمین موظفند عمل به وظایف شرعى را مقدّم بر همه امور خود بدارند و به هر بهانه اقدام به ترک واجب یا فعل حرام نکنند.

س: آیا پس از فوت شوهر یا پس از طلاق، رابطه محرمیّت بین عروس و پدر شوهر باقى مى ماند یا خیر؟

ج) محرمیّت ابدى است و پس از فوت شوهر یا پس از طلاق باقى است.

س. پدر من پس از مرگ مادرم با خانمی ازدواج کرده است. من به این خانم محرم هستم، ولی آیا مادر این خانم نیز به من محرم می شود یا خیر؟

ج. در فرض سؤال مادر این خانم محرم شما نیست.

سؤالات و پاسخ های آیت الله سیستانی درباره حکم شرعی عاشق شدن

سؤال: آیا عاشق دختر شدن حرام است؟

پاسخ معظم له: امر غیر اختیاری حکم ندارد گرچه مقدمات آن اختیاری است. اگر حرام باشد نباید آن را مرتکب شد ولی هرگونه رفتار شهوت آمیز قبل از عقد شرعی حرام است.

پرسش: آیا دوست شدن دختر و پسر نامحرم بدون لمس گناه است ؟

پاسخ: ارتباط دو نامحرم بدون عقد ازدواج منجر به ارتکاب گناه می شود و جائز نیست.

سؤال: اسلام برای دوستی با دختران چه محدودیتی برای پسران قرار داده است ؟

پاسخ: چون خوف وقوع در حرام موجود است جایز نیست .

سؤال: دوستی با دختر بدون هیچ قصد و اطمینان از خود چه حکمی دارد ؟

پاسخ: جایز نیست و باید سعی در فراهم ساختن وسایل ازدواج داشته باشد .

سؤال: آیا هر گونه رابطه(دوستی) دختر و پسر با یکدیگر از نظر شرعی و اسلامی اشکال دارد ؟ یعنی حتی اگر دو طرف، تمام کارهایی را که اسلام انسان را از انجام آنها منع کرده رعایت کنند و انجام ندهند و رابطه (دوستی) آنها از روی هوس نباشد، دوستی آنها اشکال دارد؟ در چه صورت مشکلی وجود ندارد؟ و اگر در همه حال ایراد و مسئله دارد، دلیل آن چیست ؟

پاسخ: اگر ترس آن باشد که انسان به گناه بیفتد جایز نیست .


ت ت
کدخبر: 240489 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها