آیا به همسر موقت ارث میرسد؟
در ازدواج موقت، زوجین برحسب قاعده از هم ارث نمیبرند. این موضوع به روشنی از ماده ۹۴۰ قانون مدنی قابل درک است اما این سوال پیش میآید که آیا میتوان در عقد ازدواج موقت، شرط کرد که زن و مرد از هم ارث ببرند.
به گزارش منیبان؛ زمانیکه دو نفر با یکدیگر ازدواج میکنند، این ازدواج اثراتی را به ارمغان میآورد. یکی از مهمترین آثار مالی ازدواج، بحث ارث بردن طرفین از یکدیگر است. در ازدواج، پس از فوت یکی از آنها، دیگری از او ارث میبرد. نحوه و میزان این ارث در قانون مدنی بیان گردیده است.
شروطی که برای ارث بردن زن لازم است
درصورتیکه زن به عقد دائمی همسر خود درآمده باشد. بنابراین، اگر زن در عقد موقت بوده باشد نمیتواند ارث ببرد مگر در شرایطی خاص.
زن قبل از مرگ شوهر خود زنده باشد.
مرد توسط همسر خود به قتل نرسیده باشد. قتل از موانع ارث محسوب میشود و شامل همه وراث میشود.
در چه شرایطی به همسر موقت ارث میرسد؟
همانطور که مطرح شد یکی از شروط مهم برای ارث رسیدن به زن و در نظر گرفتن سهمالارث زن دوم از شوهر، عقد دائم او با مرد است و درصورتیکه زن بهصورت صیغهای با مرد ازدواج کرده باشد به او ارث نمیرسد. این قانون به این دلیل وضع شده است که درصورتیکه به همسر موقت ارث برسد همسر دائم و فرزندان مرد از ارث کمتری بهرهمند میشوند و این مسئله به ضرر آنها میشود.
بااینحال، در برخی شرایط، ممکن است مرد تمایل داشته باشد که پس از مرگ، از اموال خود، سهمی را برای همسر موقت خود در نظر بگیرد. او میتواند در وصیتنامه خود تا یکسوم از اموالش را به همسر موقتی وصیت نماید. البته اگر بخواهد بیش از این مقدار را برای همسر موقت خود در نظر بگیرد سایر وراث باید اجازه دادن اموال به زن را بدهند. درصورتیکه آنها اجازه ندهند زن تا همان یکسوم از اموال را ارث میبرد.
درنهایت، لازم به ذکر است، زن دوم درصورتیکه به عقد دائمی همسر خود درآمده باشد شرایطی که برای ارث رسیدن به او در نظر گرفته میشود تفاوتی با زن اول ندارد. بنابراین، اگر مرد فرزند داشته باشد یکهشتم از اموال او میان همسران و درصورتیکه مرد بدون فرزند باشد یکچهارم از اموال او میان همسرانش تقسیم میشود. همسر موقت تنها در صورتی ارث میبرد که مرد در وصیتنامه خود برای او سهمی را در نظر گرفته باشد.