تکلیف سهام عدالت پس از مرگ چه میشود؟
امکان یا عدم امکان ارثبردن از سهام عدالت و نحوه ارثبری از جمله سؤالاتی هستند که بسیاری از افراد با آنها مواجه میشوند.
به گزارش منیبان؛ به ارث رسیدن سهام عدالت را بیشتر افراد دوست دارند از آن اطلاع داشته باشند. پس از فوت هر شخصی، داراییهای او بهصورت قهری به ورثه او منتقل میشوند. منظور از ارث، همین انتقال دارایی است. در ماده ۸۶۲ قانون مدنی، طبقات ارث مشخص شده و تقسیم ارث میان وراث متوفی بر اساس همین طبقات و درجات صورت میپذیرد.
به ارث رسیدن سهام عدالت
باتوجهبه اینکه برخی از افراد در زمان مقرر برای ثبتنام سهام عدالت اقدام ننمودهاند؛ در حال حاضر سهامی به آنها تعلق نمیگیرد. زمانی که فردی فوت میکند؛ وراث وی در ابتدا باید استعلام بگیرند که آیا در داراییهای مورث خود، سهام عدالت وجود دارد یا خیر؟
وراث قانونی میتوانند به آدرس اینترنتی samanese.ir جهت مطلع شدن از وضعیت سهام عدالت مورث متوفی خود مراجعه کنند و در این سامانه، اطلاعات هویتی متوفی را وارد نمایند. با این کار صورتوضعیت دارایی سهام عدالت متوفی برای آنها قابلمشاهده خواهد بود.
درصورتیکه وراث از دارابودن سهام عدالت متوفی اطمینان پیدا کردند؛ باید اقدام به انحصاروراثت کرده و سپس با مراجعه به سامانه شرکت سپردهگذاری مرکزی، نسبت به انتخاب خدمات انتقال سهام اقدام نمایند.
گام بعدی، تهیه مدارکی از جمله اصل شناسنامه و گواهی فوت، کارت ملی ورثه و متوفی، گواهی انحصاروراثت است. این مدارک برای انتقال سهام عدالت موردنیاز هستند. پس از آمادهسازی مدارک لازم، برای طیکردن سایر مراحل ارثبری از سهام عدالت؛ ورثه باید یکی از وراث را بهعنوان نماینده انتخاب کنند. نماینده مذکور با دردستداشتن مدارکی که ذکر شد؛ به یکی از شعب دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نموده و فرمی که در آنجا به او میدهند را تکمیل میکند.
در مرحله بعد، دفتر پیشخوان دولت اقدام به ارسال این فرم به شرکت سپردهگذاری مرکزی مینماید. مدارک، توسط این شرکت بررسی میشوند.
در صورت ناقص بودن مدارک به نماینده اطلاع داده میشود که اقدام به رفع نقص نماید. در صورت عدم نقص مدارک، مراتب انتقال سهام عدالت انجام خواهد شد. بههرحال، نتیجه بررسی این شرکت به نماینده وراث در پیامک اعلام خواهد شد.
مراحل دریافت گواهی انحصاروراثت جهت به ارث رسیدن سهام عدالت
همانطور که ذکر شد، بهمنظور ارثبری از سهام عدالت متوفی؛ وراث وی باید اقدام به اخذ گواهی انحصاروراثت نمایند. در این گواهی به طور دقیق، وارث متوفی و میزان سهمالارث هر یک از آنها معین شده است. برای دریافت این گواهی، ارائه یکسری مدارک، الزامی است. این مدارک عبارتاند از:
شناسنامه متوفی
شناسنامه وراث
عقدنامه یا رونوشت آن
گواهی فوت
استشهادیه محضری
در صورت وجود وصیتنامه متوفی باید وصیتنامه نیز ارائه شود.
برای تهیه استشهادیه محضری در دفاتر اسناد رسمی؛ فرم مخصوصی تکمیل و به امضای ۳ شاهد میرسد. پس از تهیه مدارک ذکر شده باید اقدام به مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نمایید و دادخواست صدور گواهی انحصاروراثت را ثبت کنید.
پس از طی روند اداری و گذشت یک ماه از انتشار آگهی روزنامه؛ شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی، گواهی انحصاروراثت را صادر خواهد نمود.