طرح نهضت ملی مسکن گره خورد!
باوجوداینکه انتظار میرفت بانکها در پرداخت وامهای پروژه نهضت ملی ساخت مسکن همکاری بیشتری داشته باشند تا در شروع کار با استفاده از وام بانکی کار ساختوساز پیش برود و متقاضیان نسبت به این طرح خوشبین شوند، ۲۶ بانک و مؤسسه اعتباری تاکنون عملکرد چندانی در پرداخت این وامها ارائه نکردهاند.
به گزارش منیبان، پس از تصویب قانون جهش تولید مسکن در مجلس شورای اسلامی ۲۷ بانک و مؤسسه اعتباری مکلف به پرداخت تسهیلات موردنیاز این طرح شدند و ذیل این طرح برای هر بانک سهمیهای تعیین شد که بیشترین سهمیه مربوط به بانک مسکن با ۶۳ هزار میلیارد تومان بود، دو بانک دولتی دیگر هریک وظیفه پرداخت ۴۲ هزار میلیارد تومان را بر عهده گرفتند.
برای سایر بانکها نیز اعداد و ارقام متفاوتی تعیین شد که از ۳۰ میلیارد تومان تا ۳۹ هزار میلیارد تومان را شامل میشد.
عملکرد نزدیک به صفر ۲۶ بانک در تأمین مالی پروژه نهضت ملی مسکن
مشکل وقتی بیشتر به چشم آمد که با وجود بیش از یک سال از آغاز این طرح هنوز بانکها عملکرد چندانی در خصوص پرداخت تسهیلات طرح جهش تولید مسکن ارائه ندادند.
البته حدود یک ماه پیش سهمیه وام دو بانک دولتی دیگر که در ابتدای طرح مشخص شده بود به بانک مسکن سپرده شده که آن هم رقم چندانی نیست؛ تکلیف یکی از آنها ۷۲ میلیارد و دیگری موظف به پرداخت ۷۵ میلیارد تومان بود.
این روزها آخرین اخبار حاکی از این است که مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید اعلام کرده که سهم بانک مسکن در اجرای طرح نهضت ملی رو به اتمام است و ما برای تسریع در تکمیل پروژهها به کمک سایر بانکها نیاز داریم.
این در حالی است که اخیراً بانک ملت در اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن مشارکت نموده و شرکت ساختمانی زیرمجموعه این بانک وارد حوزه ساخت شده است.
آخرین وضعیت پروژه نهضت ملی مسکن نیز بر اساس دادههای وزارت راه و شهرسازی خبر از این میدهد که برای ۱.۷ میلیون واحد زمین اختصاصیافته است. برای ۶۲۱ هزار واحد پروانه صادر شده، ۶۲۲ هزار متقاضی در بانک مسکن افتتاح حساب کردهاند و بیش از ۴۳۰ هزار واحد به مرحله فونداسیون رسیده است.
وزیر راه و شهرسازی: پروژهها در شروع کار با استفاده از وام بانکی پیش میرود
بااینوجود علاوه بر انتظار پرداخت آورده بهموقع از سوی متقاضیان، انتظار میرود بانکها در پرداخت وامهای این پروژه همکاری بیشتری داشته باشند؛ بخصوص آنکه طبق وعده وزیر راه و شهرسازی، پروژهها در شروع کار با استفاده از وام بانکی پیش برود تا متقاضیان نسبت به این طرح خوشبین شوند.
این در حالی است که بر اساس آمار وزارت راه و شهرسازی شهریور امسال فعلاً ۱۰۰ هزار واحد مسکن افتتاح میشود.
به عقیده کارشناسان یکی از مهمترین موانع تحقق ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، عملکرد نظام بانکی در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن است.
بر اساس آمار، مجموع بانکها به جز بانک مسکن، از سهمیه ۳۰۰ هزار میلیاردتومانی که بر اساس قانون جهش تولید مسکن باید به ساخت مسکن تخصیص میدادند، کمتر از ۲۰ میلیارد تومان به این بخش پرداخت داشتهاند؛ بهعبارتدیگر میزان تحقق آن تقریباً صفر بوده است.
واضح است ادامه این وضع، طرح نهضت ملی ساخت مسکن و وعدهٔ رئیسجمهور مبنی بر ساخت یک میلیون مسکن در سال را با مشکل جدی مواجه خواهد ساخت.
جریمههای مالیاتی را برای بانکهای متخلف
نکته قابلتوجه اینکه، قانون جهش تولید با پیشبینی عدم همکاری بانکها، جریمههای مالیاتی را برای بانکهای متخلف در نظر گرفته است. بر اساس تبصره ۵ ماده ۴ قانون فوق سازمان امور مالیاتی کشور موظف است در صورت عدم رعایت موضوع این ماده، در قالب بودجه سنواتی، مالیاتی برابر ۲۰ درصد تعهد انجام نشده را از بانکها و مؤسسات اعتباری مستنکف، اخذ و به خزانهداری کل کشور واریز نماید.
درنتیجه، لازم است هر چه سریعتر سازمان امور مالیاتی در راستای عمل به وظیفهٔ قانونی خود، جریمه بانکهای متخلف را اعمال کند.
همچنین در راستای تشویق بانکهایی که به قانون عمل کردهاند پیشنهاد میشود نرخ ذخیرهٔ قانونی برای این بانکها کاهش یابد و در مقابل نرخ ذخیرهٔ قانونی برای بانکهای متخلف افزایش یابد. ک
متر از دو درصد مبلغ پیش بینی شده تسهیلات مسکن، عملیانی شد
نکته جالب اینکه نظام بانکی در طول ۶ ماه گذشته تنها ۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات معادل ۱.۹ درصد از تعهد قانونی خود را به نهضت ملی مسکن پرداخت کرده و عملاً این بخش از اقتصاد کشور قصد ندارد وظیفه خود برای تأمین مالی نهضت ملی مسکن را به سرانجام برساند. این اتفاق در شرایط رخ میدهد، ساخت مسکن بهعنوان یک پیشران اقتصادی نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور دارد.
برایناساس، چهار بانک ملی، ملت، تجارت و پارسیان در مجموع ۹.۷ میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن پرداخت کردند درحالیکه متعهد به پرداخت ۱۱۹ هزار ۶۲۵ میلیارد تومان تسهیلات بودند.
از سوی دیگر بانک عامل مسکن نیز ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن به مردم داد درحالیکه مطابق قانون مکلف به پرداخت ۶۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن است.
مجموع جزئیات پرداخت تسهیلات مسکن توسط نظام بانکی بیانگر آن است که این بخش از تأمین مالی نظام اقتصادی کشور هیچ توجهی به ساخت مسکن نداشته و اهمیتی برای وعده رئیسجمهور قائل نیست.
تخصیص ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی بانکها به حوزه ساخت مسکن
اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با راه دانا و با اشاره به مصوبه قانون بودجه ۱۴۰۰ پیرامون تخصیص ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی بانکها به حوزه ساخت مسکن گفت: بر مبنای این مصوبه ۱.۲ میلیون خانوار واجد شرایط و بدون سرپناه بهمنظور صاحبخانه شدن تسهیلات ساخت ۳۰۰ میلیونتومانی دریافت میکنند.
این نماینده مجلس، با اشاره به اینکه امروز تحقق مانعزدایی و پشتیبانی از تولید مسکن در دست بانکها است، گفت: همه مسئولان اجرایی باید زمینه تحقق شعار سال را مهیا کرده و در حوزه مسکن وزارت راه و بانک مرکزی به سبب تعلل نظام بانکی در پرداخت سهم ساخت واحد مسکونی از تسهیلات باید فعالیت بیشتری انجام دهند و ترک فعل نظام بانکی در پرداخت تسهیلات محرز بوده و باید مطابق قانون با آنها برخورد شود.