دلار 15 هزار تومانی واقعیت یا رویا؟!
کارشناسان معتقدند؛ در چند سال اخیر قیمت دلار از حدود 4 هزار تومان به رقم فعلی رسیده، مهم ترین علتش، سیاست بوده است.
به گزارش منیبان، قیمت دلار در چند سال اخیر با افت و خیزهای بسیاری همراه بود. نرخ ارز به ویژه در یک سال اخیر سیر صعودی پیدا کرد و دولت هم در برابر اعتراض گرانی دلار اعلام کرد که قیمت دلار در آذرماه سال 99 به 15 هزار تومان می رسد اما با گذشت ماها این امر محقق نشد و قیمت دلار در کانال 25 تا 23 هزار تومان قرار گرفت.
کارشناسان معتقدند که رفتار دولت در برابر افزایش و کاهش قیمت دلار رفتار بازاری دارد و نرخ ارز بر اساس منافع دولت تغییر پیدا می کند. دقیقا در تاریخ هشتم اسفندماه سال گذشته؛ محمود واعظی، رییس دفتر ریاست جمهوری گفت: از نظر اقتصادی نرخ ارز ایران 25 یا 27 هزار تومان نیست، ما این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم.
بر اساس این گزارش؛ باتوجه به اینکه قیمت کالاهای مختلف در ایران با رشد نرخ دلار سیر صعودی پیدا می کند این اقدام دولت سبب افزایش قیمت ها شد. در همان زمان هم کارشناسان پیش بینی کرده بودند که این امکان وجود دارد که قیمت دلار در زمان نزدیکی به انتخابات توسط دولت با کاهش قیمت همراه شود.
کارشناسان معتقدند در ماههای اخیر و همپای پیشرفت مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهانی بر سر پرونده هستهای ایران، زمزمههایی مبنی بر افت قیمت ارزهای خارجی و تقویت پول ملی به گوش میرسد. به عنوان نمونه، حسن روحانی، رییسجمهور، گفته بود که قیمت دلار میتواند تا حتی 15 هزار تومان هم پایین بیاید.
به اعتقاد اقتصاددانان، نهادهای حاکمیتی ایران میتوانند واردات کالاهای خارجی و خروج ارز از کشور به اشکال مختلف (ارز مسافرتی، ارز دانشجویی و…) را ممنوع اعلام کنند و به این ترتیب، تمام منابع ارزی را در اختیار بانک مرکزی قرار دهند. چنین تصمیمی موجب افزایش قابل توجه ارزش پول ملی ایران میشود و دلار در بازار ارزان خواهد شد.
میترا تاتاری، کارشناس بازارهای مالی در یادداشت خود نوشت: سطح مقاومتی دلار در کانال 23 هزار تومان شکسته شده است و اگر دلار وارد کانال 22 هزار تومان شود و به زیر قیمت 22 هزار و 400 تومان برسد احتمال کاهش قیمت آن به زیر کانال 21 هزار تومان هم وجود دارد. این احتمال هم وجود دارد که با احیای برجام دلار را به زیر قیمت 20 هزار تومان هم بکشد ؛ اما وضعیت در این بازه قیمتی ثابت نمیماند زیرا اقتصاد کشور با دلار کمتر از این قیمت همخوانی نخواهد داشت.
طبق گزارش های میدانی؛ تمامی صرافی ها دلارها برای فروش عرضه کرده اند اما خریداری برای دلار های آنها وجود ندارد.
به گزارش یکتاپرس، کارشناسان معتقدند؛ در چند سال اخیر قیمت دلار از حدود 4 هزار تومان به رقم فعلی رسیده، مهم ترین علتش، سیاست بوده است. برخی از تحلیلگران پیش بینی می کنند که امکان دارد، دولت بخواهد در سال پایانی اش، دلار را به قیمت نازل تری به دولت بعدی تحویل دهد. اینجاست که پای مداخلات دولتی به وسط کشیده می شود و حتی صحبت از دلار 11 هزار تومانی هم وجود دارد. رفتارهای دولت برای افزایش و کاهش قیمت دلار سبب شد تا کارشناسان بر این عقیده باشند که دولت در نظر دارد در زمان انتخابات با تزریق دلار قیمت ها را کاهش دهد. باید در ادامه دید که دولت با توجه به قوت گرفتن برجام و نزدیکی به انتخابات برای قیمت دلار چه تصمیمی دارد؟