تحلیلگر اقتصادی:

در سه سال اخیر بانک مرکزی دلار بازار آزاد را نپذیرفته و جملاتی نظیر تلگرامی یا غیر واقعی بودن را مطرح می‌کند| نرخ تعادلی دلار برای سال ۱۴۰۳ معادل ۷۳ هزار تومان است

تحلیلگر اقتصادی گفت: بانک مرکزی باید بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد و نقش مهمی در اقتصاد ایران ایفا می‌کند بعد از پذیرش این واقعیت می‌توانیم به فکر درمانش باشیم.

در سه سال اخیر بانک مرکزی دلار بازار آزاد را نپذیرفته و جملاتی نظیر تلگرامی یا غیر واقعی بودن را مطرح می‌کند| نرخ تعادلی دلار برای سال ۱۴۰۳ معادل ۷۳ هزار تومان است
پیشنهاد ویژه

وحید شقاقی، تحلیلگر اقتصادی، در گفتگو با منیبان درباره افزایش قیمت ارز در بازار گفت: نرخ تعادلی دلار برای سال ۱۴۰۳ معادل ۷۳ هزار تومان است بنابراین اعداد بالاتر از این نرخ در سال ۱۴۰۳ ناشی از نااطمینانی‌ها، التهاب‌ها، ضعف مدیریت‌ها، ناکارآمدی‌ها و احتمال تشدید تحریم‌ها خواهد بود هرچه این مسائل کاهش یابد یا حل شود احتمال بازگشت به نرخ تعادلی بیشتر خواهد شد.

او ادامه داد: مدیریت و اقتدار دولت در کنترل بازار تأثیر زیادی در این مسأله دارد. مجدداً تأکید می‌کنم که نرخ تعادلی دلار برای سال ۱۴۰۳ همان ۷۳هزار تومان است. اعداد بالاتر از این نرخ همه نااطمینانی‌ها، ریسک‌های اقتصادی و سیاسی و همچنین ضعف تیم اقتصادی دولت را پیشخور می‌کند. هرچه این مسائل حاشیه‌ای بهبود یابد احتمال بازگشت به نرخ تعادلی بیشتر خواهد بود در غیر این صورت فاصله با اعداد تعادلی باقی خواهد ماند.

شقاقی تصریح کرد: همه اقلام و اجناس با دلار بازار آزاد سنجیده می‌شوند البته در نظر داشته باشیم که برای مهم‌ترین اجناس و اقلام لازم است دو یا سه ماه نرخ دلار ثابت بماند تا کالاها بتوانند با آن نرخ هماهنگی پیدا کنند. در حال حاضر نمی‌دانم برنامه دولت برای مواجهه با این شرایط چیست؟ اگر دولت بتواند نرخ را به اعداد پایین‌تر برگرداند و ثبات ایجاد کند بسیار خوب خواهد بود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: اعدادی که در حال حاضر می‌بینید هنوز به حالت تعادل و پایداری نرسیده‌اند و نوسانی هستند. اجناس و کالاها از نرخ پایداری که حداقل سه ماه روی آن باقی بماند تبعیت می‌کنند. یعنی اگر نرخ دلار سه ماه بر روی یک عدد ثابت بماند بعد از سه یا چهار ماه، تورم و قیمت کالاها و خدمات با آن نرخ هماهنگ می‌شوند. نرخ‌های کنونی که در یکی دو هفته اخیر نوسان داشته‌اند و هنوز به تعادل نرسیده‌اند یعنی نتوانسته‌اند خود را پایدار کنند. باید منتظر ماند و دید که مواجهه دولت چگونه خواهد بود. 

شقاقی تصریح کرد: هر چقدر اقتدار دولت بیشتر شود و اعتبار تیم اقتصادی بهبود یابد نا‌اطمینانی‌ها کاهش پیدا می‌کند و نرخ‌های بازار به نرخ تعادلی نزدیک‌تر می‌شود در غیر این صورت با فاصله از تعادل باید به یک عدد پایدار برسند. اعداد پایدار هنوز وجود ندارند چون در این دو سه روز اخیر نرخ‌ها مدام در حال نوسان به سمت بالا بوده‌اند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اقداماتی که دولت باید در بازار ارز انجام بدهد، گفت: اولین قدم این است که دولت به‌ ویژه بانک مرکزی وجود بازار آزاد را بپذیرد. در دو یا سه سال اخیر بانک مرکزی بازار آزاد را نپذیرفته است. برای درمان و حل مسئله باید ابتدا بپذیریم که بازار آزاد وجود دارد و این بازار نه تصنعی، نه غیر واقعی و نه صرفاً یک پدیده تلگرامی است و زندگی و معیشت مردم هم خود را با بازار آزاد هماهنگ می‌کند.

او در پایان خاطرنشان کرد: ابتدا باید بپذیریم که بازار آزاد دلار وجود دارد و نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد سپس به سمت حل آن برویم. در سه سال اخیر بانک مرکزی دلار بازار آزاد را نپذیرفته و جملاتی نظیر تلگرامی یا غیر واقعی است و ارتباطی با دولت ندارد را عنوان کرده است. بانک مرکزی باید بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد و نقش مهمی در اقتصاد ایران ایفا می‌کند. بعد از پذیرش این واقعیت می‌توانیم به فکر درمان آن باشیم. اگر دولت بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد باید استراتژی‌هایی را برای مدیریت آن در نظر بگیرد مثل تمرکز بر حکمرانی ریال و همچنین مبارزه با قاچاق.


ت ت
کدخبر: 256522 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین