فرمانده ارتش انگلیس:

قضاوت درباره دستاورد ناتو در افغانستان زود است!

رئیس ستاد ارتش انگلیس در روزهای پایانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان و درحالی که افکار عمومی در انگلیس نسبت دستاوردهای دو دهه حضور پرخرج نظامی در این کشور دچار اختلاف شده‌اند می‌گوید که برای قضاوت در این زمینه زود است.

قضاوت درباره دستاورد ناتو در افغانستان زود است!
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، نیک کارتر روز جمعه در گفت‌وگو با شبکه بی‌بی‌سی ادعا کرد که ارتش انگلیس در افغانستان شکست نخورده و در برابر حریف‌های حلیه گر و شرور، به رغم تمام فشارها قابلیت شایان توجهی نشان داده است.

وی مدعی شد که انگلیس در کنار ناتو موفق شد تا در ۲۰ سال گذشته مانع تکرار حملات مشابه ۱۱ سپتامبر توسط القاعده شود.

کارتر درباره سرنوشت افغانستان سه سناریو پیش بینی کرد و در این باره توضیح داد: دولت فعلی افغانستان با داشتن ارتشی که به خوبی تعلیم دیده است می‌تواند اوضاع کشور را کنترل کند.

در سناریو دوم او پیش‌بینی کرد که کشور دو پاره شود و کنترل کشور بین طالبان و سایر اقلیت‌ها و ملیت‌ها مانند دهه ۹۰ میلادی تقسیم شود. او با این حال این احتمال را در سناریو سوم مطرح کرد که گروه‌های مختلف در افغانستان سازش کنند و « دولت فعلی بتواند به اندازه‌ای روی کار باشد که به طالبان نشان دهد شکست ناپذیر است »

او در پاسخ به سووالی درباره نقش آینده انگلیس و آمریکا در افغانستان بیان داشت که هر دو کشور فعلا حضور دیپلماتیک خود را در کابل حفظ خواهند کرد. فرمانده ارتش انگلیس عنوان کرد که ارتش افغانستان در بهترین وضعی است که می‌تواند باشد و سازمان های دولتی افغانستان از کمک های بین‌المللی بهره‌مند خواهند شد.

کارتر درباره تصرف گذرگاه‌های مرزی بین افغانستان و ایران هم گفت که ارتش افغانستان تصمیم گرفته که نیروها را از برخی مناطق روستایی خارج و روی امنیت مناطق کلیدی شهری متمرکز شود.

ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا در پی حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ (۲۰ شهریور ۱۳۸۰) و به بهانه جنگ علیه تروریسم، در تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۰۱ (۱۵ مهر ۱۳۸۰) به افغانستان حمله کردند و دست به اشغال نظامی این کشور زدند.

این حمله و اشغال نظامی که به بهانه سرنگونی گروه‌های تروریستی صورت گرفت، منجر به بی‌ثباتی هرچه بیشتر این کشور و منطقه و برجای گذاشتن ده‌ها هزار کشته غیرنظامی افغان شد.

«جو بایدن» رئیس‌جمهوری ایالات متحده و ناتو دو ماه پیش اعلام کردند که تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ (۲۰ شهریور)  نیروهایشان را از افغانستان خارج می‌کنند. با این حال گزارش‌ها حاکیست که بیشتر نیروهای خارجی تاکنون افغانستان را ترک‌ کرده‌اند.

بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس دیروز با ایراد سخنانی در پارلمان ادعا کرد تهدیدی که ۲۰ سال پیش ائتلاف به رهبری آمریکا را به افغانستان کشاند، اینک به میزان قابل توجهی فروکش کرده است. وی عنوان کرد که حضور نظامی در افغانستان هرگز با نیت ماندن برای ابد نبود. «ما و متحدان ناتو قرار بود نیروهای‌ خود را از افغانستان بیرون بکشیم و فقط سووال این بود که چه زمانی این اتفاق رخ دهد.»

نخست وزیر انگلیس با اشاره به اعلام دولت آمریکا و تصمیم اخیر ناتو برای پایان حضور نظامی در افغانستان بیان داشت که تمام نیروهای نظامی انگلیس در چارچوب ماموریت ناتو در حال بازگشت هستند. وی عنوان کرد که بنا به دلایل امنیتی امکان توضیح بیشتر درباره زمان دقیق خروج نیروها را ندارد. جانسون ادعا کرد که انگلیس در نتیجه مشارکت در حمله نظامی علیه افغانستان، ایمن‌تر است و اینک باید با استفاده از ابزار دیگری این دستاورد را حفظ کند.

با این حال در لابلای سخنان مقام‌های انگلیسی و اروپایی رگه‌هایی از نگرانی درباره سرنوشت افغانستان دیده می‌شود. دیروز جرمی کوربین رهبر سابق حزب کارگر انگلیس خواستار تحقیق درباره تصمیم ۲۰ سال پیش دولت لندن برای مشارکت نظامی در جنگ افغانستان شد. او میگوید که طی دو دهه گذشته بالغ بر ۴۵۰ سرباز انگلیسی، هزاران نیروی آمریکایی و افغانی جان باخته‌اند.

بی‌بی‌سی امروز در مستندی با مادر یکی از سربازان انگلیسی گفت‌وگو کرد که پسرش را ۱۲ سال پیش در افغانستان از دست داد. لوسی مادر ویلیام الدبریج می‌گفت: می‌خواهم ببینیم در این مدت چه دستاوردی را به دست آورده‌ایم؟ با ایثارگری کجا را گرفتیم؟ ما هزینه خیلی زیادی پرداخت کردیم.

جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ماه گذشته با ایراد سخنانی در پارلمان اروپا نسبت به آینده افغانستان ابراز نگرانی و اظهار کرد که روند صلح در این کشور متوقف شده و خشونت‌ها رو به افزایش است. وی آمار تلفات غیر نظامی در این کشور را تکان دهنده خواند و گفت که ۴۰ درصد آن‌ها زنان و کودکان بوده‌اند. این مقام اروپایی با بیان اینکه اوضاع افغانستان به سرعت در حال تغییر است عنوان کرد که دورنمای کوتاه مدت برای رسیدن به توافق صلح چندان روشن نیست.

این درحالیست که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز (پنجشنبه) طی سخنانی در نشست پایانی گفت‌وگوهای بین الافغانی تهران تصریح کرد: «شجاعت در صلح مهمتر از شجاعت در جنگ است، زیرا برای صلح باید ایثار و گذشت داشت و از خواسته‌های حداکثری چشم پوشید و به خواسته‌های طرف دیگر توجه کرد، خصوصا در این گفت‌وگوها که طرف دیگری وجود ندارد و هر دو طرف برادران هم و در جستجوی صلح و آرامش برای ملت افغانستان هستند».


ت ت
کدخبر: 28324 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها