تفاوت هاردهای معمولی با هاردهای سرور در چیست ؟
در عصر فناوری و ارتباطات امروز، ذخیرهسازی اطلاعات مختلف و نگهداری از آنها اهمیت بسیار زیادی دارد. قطعا برای ذخیرهسازی حجم زیادی از داده، به تجهیزی نیاز داریم که از بابت امنیت و عملکرد آن اطمینان داشتهباشیم.
در عصر فناوری و ارتباطات امروز، ذخیرهسازی اطلاعات مختلف و نگهداری از آنها اهمیت بسیار زیادی دارد. قطعا برای ذخیرهسازی حجم زیادی از داده، به تجهیزی نیاز داریم که از بابت امنیت و عملکرد آن اطمینان داشتهباشیم. آنچه در دنیای تکنولوژی امروز به شدت مورد توجه قرار دارد، فشردهسازی حجم وسیعی از اطلاعات برای پردازش و نگهداری آسان آنهاست. احتمالا با هارد دیسکها به عنوان ابزارهای ذخیرهسازی اطلاعات دیجیتالی آشنایی دارید. تمامی تجهیزاتی که به ذخیرهسازی اطلاعات نیاز دارند، به هارد مجهز هستند. در استفاده از هاردها یک نکته مهم وجود دارد و آن هم توجه به نوع هارد است. هاردها با توجه به نوع کاربری خود و نوع دستگاهی که در آنها تعبیه میشوند در دو نوع هارد سرور و هارد معمولی وجود دارند. در ادامه به بررسی تفاوتهای هارد معمولی و هارد سرور میپردازیم.
هارد معمولی چیست؟
برای این که با تفاوتهای بین هارد معمولی و هارد سرور آشنا شوید، لازم است ابتدا یک تعریف مختصر از هر یک از این دو نوع هارد دیسک داشتهباشیم. تعریف هارد، همانطور که بند قبل نیز اشاره کردیم، کاملا مشخص است؛ بنابراین میتوان گفت این نوع هارد به دلیل عدم برخورداری از برخی ویژگیهای پیشرفته و فضای ذخیرهسازی کم به این نام شناخته میشود. هاردهای معمولی میتوانند در تجهیزات مختلف از جمله کامپیوترهای خانگی به ذخیرهسازی و پردازش دادههایی مانند تصاویر، ویدئو، بازیهای کامپیوتری و غیره بپردازند. این هاردها از حافظه پنهان محدودی برخوردارند و حافظ کش هاردهای معمولی ۸ مگابایت، ۱۶ مگابایت و حداکثر ۶۴ مگابایت است. این در حالی است که سرورها به عنوان یک کامپیوتر همیشه روشن با قدرت و سرعت پردازش بسیار بالا برای ذخیرهسازی و پردازش حجم عظیمی از اطلاعات، به هاردهایی با پایداری و سرعت بیشتر احتیاج دارند.
هارد سرور چیست؟
هاردهای معمولی برای سرورهای پیشرفته قابل استفاده نیستند؛ چون این هاردها از فناوری تجزیه و تحلیل و گزارشدهی فناوری پشتیبانی نمیکنند. این هارد دیسکها فقط در کامپیوترهای پیشرفته از فناوری آرایه مغناطیسی استفاده میکنند. شما به عنوان کاربر نمیتوانید بدون خاموش کردن سیستم، هارد آن را خارج کرده یا هاردی به سیستم اضافه کنید. این در حالی است که هارد سرور دقیقا بر خلاف هارد معمولی، از فناوری نظارت بر خود، تجزیه و تحلیل و گزارشدهی فناوری و همچنین فناوری آرایه مغناطیسی پشتیبانی میکند. آنچه در هاردهای سرور مورد توجه قرار میگیرد، پایداری و اطمینان بیشتر آنها در کنار سرعت بالایی است که در عملکرد خود ارائه میدهند. شما میتوانید بدون خاموش کردن سرور، هارد آن را خارج یا هاردی را وارد سرور کنید.
هاردهای معمولی سرعتی معادل ۷۲۰۰ دور در دقیقه دارند. سرعت گردش دیسک هارد سرور چیزی بیشتر از دوبرابر سرعت هاردهای معمولی است. جالب است حتی مقاومت هارد دیسکهای سرور در برابر ضربه از هاردهای معمولی بیشتر است. در حال حاضر سه نوع هارد دیسک SaS ،SATA و SCSI در بازار موجود است. در کامپیوترهای معمولی یا سرورهای سطح پایین از هارد SATA استفاده میشود. دو نوع هارد دیگر نیز برای سرورهای میان رده به بالا مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر سرعت بالای انتقال داده در هارد دیسکهای سرور، طول عمر آنها نیز نسبت به هاردهای معمولی بیشتر است. تفاوتهای بسیاری بین هاردهای معمولی و هاردهای سرور وجود دارد. شاید تنها شباهت آنها در ظاهر و نحوه عملکردشان باشد. هر دو نوع هارد ۲.۵/۳.۵ اینچ هستند.
احتمالا این سوال برایتان پیش میآید که چرا در صورت شباهت ظاهری هارد سرور و هارد معمولی، قیمت هاردهای سرور بیشتر است. کاملا مشخص است؛ هاردهای سرور علاوه بر پایداری، امنیت و سرعت بالا، از کیفیت سخت افزاری بیشتری برخوردارند. طراحی منحصر به فرد هاردهای سرور، قابلیت استفاده از آنها برای سرورهای حساس را فراهم ساختهاست. طبیعی است که چنین هاردی از قیمت بیشتری برخوردار خواهد بود.
چرا نباید به جای هارد سرور از هارد معمولی استفاده کرد؟
همانطور که در بند قبل اشاره کردیم، سرورها کامپیوترهای همیشه روشن با حافظه و قدرت پردازشی بالا هستند. با این تعریف میتوان اهمیت استفاده از هارد سرور را توجیه کرد. هارد دیسک سرور باید به صورت مداوم و پیوسته روشن باشد، در حالی که یک هارد معمولی از چنین قابلیتی برخوردار نیست؛ بنابراین هیچگاه نمیتوان برای یک سرور از هارد معمولی استفاده کرد. در واقع اگر این جایگزینی صورت گیرد، هارد معمولی در سرور به مرور دچار اختلالات بسیاری شده و عملکرد مناسبی نخواهد داشت. سرورها هارد دیسکهای مخصوص خود را دارند.
ویژگیهای هارد سرور
حال که با تفاوت هاردهای معمولی و هاردهای سرور آشنا شدید، میتوانیم مختصری راجع به ویژگیهای هارد دیسک سرور صحبت کنیم. هر هارد دیسک سرور بر اساس ویژگیها و مشخصاتی که دارد، نامگذاری میشود. در این بین ظرفیت هارد به عنوان مهمترین مشخصه هر هارد درایو مورد توجه قرار میگیرد. اندازه هارد نیز بر اساس فرم فاکتور هارد بیان شده و همانطور که گفتیم، در دو اندازه ۲.۵ و ۳.۵ اینچ وجود دارد. هر هارد سرور در درون خود یک دیسک چرخان دارد. سرعت چرخش این دیسک با یک عدد مشخص بر حسب دقیقه مشخص میشود. هر چه این عدد بزرگتر باشد، سرعت چرخش دیسک هارد بیشتر است.
در مورد نوع هارد نیز، گفتیم که در سه نوع مختلف برای سرورهای سطح پایین تا سطح بالا استفاده میشود. یکی دیگر از ویژگیهای هارد دیسک سرور، نرخ انتقال اطلاعات است. در واقع نرخ انتقال اطلاعات عددی است که سرعت انتقال داده توسط اینترفیس را نشان میدهد. این عدد معمولا ۶ گیابایت یا ۱۲ گیگا بایت است. لازم است بدانید در مورد کیفیت هارد دیسک سرور، توجه به برند آن بسیار مهم است. هارد سرور اچ پی، یک برند پیشتاز در بازار است که محصولات آن از کیفیت بسیار عالی و خدمات پس از فروش برخوردارند. هارد درایوهای اچ پی پربازده و کمهزینه هستند.
جمعبندی
هارد دیسکها مهمترین سخت افزارهای کامپیوتری در ذخیرهسازی و پردازش اطلاعات هستند. به طور کلی با توجه به نوع کارایی، ظرفیت و سرعت عملکرد، در دو نوع هارد معمولی و هارد سرور تقسیمبندی میشوند. با توجه به این که تفاوتهای مهمی بین این دو نوع هارد وجود دارد، انتخاب هارد مناسب برای سرور از اهمیت بسیاری برخوردار است. تفاوتهای بین این دو هارد سبب شده عملکرد آنها تنها در کامپیوتر مناسب امکانپذیر باشد. به عبارتی سرورها با استفاده از هارد معمولی عملکرد مناسبی نخواهند داشت. گذشته از تمام جنبههای ساختاری و عملکرد هاردها، قیمت هارد دیسک سرور و هارد معمولی هم به عنوان یک فاکتور مهم در شناخت این سخت افزارها لحاظ میشود.